Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  Etno, jazz és „kortárs parasztzene”
 
Héty Péter | 2007. július 06., 14:28
 
Folk és etno jellegű zenék kapják a főszerepet az idei Cívis Korzón, amely ezen a hétvégén indul a Főnix Rendezvényszervező Kht. szervezésében. Valamennyi júliusi hétvége tartalmas koncerteket ígér, a kiegészítő programok között pedig főként gyerekműsorokat találunk.
 
Minden hétvégén délután négy órakor helyi zenekarok fellépésével kezdődik a program a Kossuth tér Unió Áruház előtti színpadán, később, 19 órakor a téren felállított nagyszínpadon folytatódik. A zene egészen fél tizenegyig szól, amire kénytelenek a környéken lakók felkészülni, bár ezek a koncertek többnyire visszafogottak, kultúráltak.
 
Az első hétvégén Helyi érték címmel olyan előadók lépnek fel, akik egy adott térség, vagy helység zenei hagyományait őrzik, örökítik, gazdagítják. Az Ukrajnából érkező Técsői Banda a rutén hagyományok mellett a velük együtt élő román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamokat is felhasználja. A Székely Gyermekfilharmónia a szentegyházasfalvi 1. sz. Általános Iskolában alakult, s 100 fős amatőr kórusa és 40 fős szimfonikus zenekara rövid klasszikus művekből, egyedi hangszerelésű népdalfeldolgozásokból, történelmi dalokból és más népek dalaiból álló népszerű műsorával lép fel. Szombaton már az erdélyi Tündérground modern, elektronikus és underground elemeket az etno muzsikával ötvöző előadása nyitja az esti programot. A másik fellépő a hasonló irányban mozgó Folk Error lesz, mely félig helyi, félig nyíregyházi csapat. Vasárnap a helyi rockzenészeké a nagyszínpad: a Rocksuli zenekarait az utóbbi időkben politikussá avanzsált Jantyik Zsolt vezette PG Csoport követi.
 
A következő hétvégén a táncos funky ritmusoké, majd zárásként a blues muzsikáé lesz a főszerep, Shake it! címmel. Pénteken Walkó Tamás & the Brownfield funky muzsikája nyitja a programot Gál Csaba „Boogie” közreműködésével. Az egyre népszerűbb Váczi Eszter (ex-Jazz+Az) és a Szörp zenéjében hasonló elemeket találunk, acid-jazz-zel keverve. A szombat estét a „Magyar Barry White”- ként is emlegetett Éliás Jr. és zenekara nyitja, akit a Megasztár-ban feltűnt Tóth Vera és a Szupersztárok követ. Vasárnap a kiváló fúvósszekcióval rendelkező Jambalaya nagyszerű felvezetésnek ígérkezik a fekete amerikai blues gitáros énekesnő, Jeanne Carroll fellépése elé, akit a Turnaround fog kísérni.
 
Izgalmasnak ígérkezik a Visegrádi Négyek zenei hétvégéje július 13-15. között. Többnyire mai, kísérletezőbb kedvű, kevert, nehezen meghatározható műfajú fellépők jönnek a V4 országaiból. A pénteki nyitányon az egyedi hazai avantgard csapat az Egy Kiss Erzsi Zene fellépését a nem kevésbé lendületes szlovákiai reggae-ska alapú Ska2tonics követi. Szombaton a cseh Chamber Worcester az előző hétvége funky hangulatát idézi, ami után kissé elvontnak hathat majd a Mitsoura emelkedettebb, spirituálisabb zenei világa, melyet kiváló és ismert fővárosi muzsikusok alkotnak, és művészi animációs vetítéssel is színesítenek. Vasárnap Lengyelországból egy hasonló karakterű csapat, a Soomood érkezik, mint a néhány éve tőlük itt járt és sikert aratott Psio Crew. A kiváló jemeni Rasm Al-Mashan énekesnőre épülő muzsika bizonnyal szintén népszerű lesz. A hétvégét a Fellegini KlezmerGipsy zárja, melynek tagjai vérbeli hangszeres muzsikusok a hazai jazz és folk élvonalából.
 
Az utolsó hétvégén a folk zene játssza a főszerepet. A pénteki nyitány Bartók Béla emléke előtt tiszteleg a Jászság Népi Együttes és a Dűvő zenekar jászsági hagyományokat őrző műsorával. A Besh o droM humort sem nélkülöző muzsikája a balkáni és roma muzsikák hangulatával forrósítja majd a nyári éjszakát. Szombaton az egyik legtemperamentumosabb hazai roma csapat a Szilvási Gipsy Folk Band nyit, amit Kovács Ferenc kiváló hegedűs-trombitás vonószenekara a Magony Együttes követ „kortárs parasztzenéjével”. Vasárnap a jól ismert Debreceni Hajdú Táncegyüttes és a Szeredás közvetlen környékünk népi muzsikájának megelevenítésével nyitja az estet, amit egy feltörekvőben lévő tehetséges folk-rock zenekar a Kerekes Band zár.
 
A Cívis Korzó ideje alatt, minden vasárnap 9.00-12.00 között gyermekmatinéra várják a legkisebbeket a Kölcsey Központ mögötti téren, valamint 11 órától a nagyteremben belépőjegyes koncertek is lesznek. Szalóki Ági, a Makám és a Kolompos készül gyermekműsorral.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0096209049224854 másodpercig tartott.