Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Jazz-world-fusion koncertturné
 
Héty Péter | 2007. július 20., 10:52
 
Az elmúlt évben volt éppen tíz esztendeje, hogy a debreceni eredetű Novus tagjaiból a fővárosban megalakult a Djabe együttes. Azóta az alapítók közül csak a formáció motorja Égerházi Attila (gitár) és Sipos András (ütőshangszerek, ének) tagja a csapatnak.
 
Világzenei hangzásukból egyre markánsabban bontakozott ki egyedi dzsessz muzsikájuk, melyet jelentősen meghatározott Barabás Tamás (basszusgitár), majd Kovács Ferenc (trombita, hegedű) csatlakozása. Banai Szilárd (dob) és Kovács Zoltán (billentyűs) néhány évvel ezelőtti érkezése szintén a dzsesszesebb hangulathoz járult hozzá, és a dob feszesebbé, ritmikusabbá tette az összhatást. A hazai sikerek és elismerések után immár a világ legkülönbözőbb részein jegyzik a zenekart, nagy nemzetközi fesztiválok vendégei.
 
Legújabb albumuk – mely a Message from the Road címet kapta – éppen ezt hivatott bemutatni, hiszen előző két évük során a világ különböző részein rögzített felvételeket tartalmaz. Megszokhattuk, hogy hang- és képhordozóikkal mind külső megjelenésben, mind technikailag maximalizmusra, korszerűségre törekszenek. Az új anyag ugyan hanghordozóként jelent meg, de a dupla CD második korongja DualDisc formátumban egy DVD-anyagot is magán hordoz. Ez utóbbin 5.1-es és DTS hanghatással hallgathatjuk meg a hangfelvételeket és több mint egy órás videó-napló szerű filmet láthatunk világkörüli fellépéseikről, némi humorral is fűszerezve. Emellett meghallgathatunk még néhány rádió interjút (Berlin és Szolnok), és természetesen az igényes kísérő füzet sem marad el.
 
Zeneileg a felvételekről jól hallható, hogy szinte ugyan olyan profi hangzást tudnak élőben is produkálni, mint stúdió lemezeiken. Az első lemezen a rochesteri közönség reakciói hallhatóan lelkesebbek, mint a visszafogottabb, nehezebben oldódó németeké, mely a második, müncheni lemezen hallható. A koncerteken természetesen jól érvényesülnek a szólók, nem utolsósorban a világélvonalba tartozó Barabás basszusjátéka. Időnként a zenekartól eddig kevésbé megszokott lendületű jazz-rock beindulásokat is hallhatunk, melyek a hetvenes évek beli Santana, Miles Davis, vagy a Mahavishnu Orchestra hangulatát idézik.
 
A térhatású DVD-hanganyagon azonban hallható, hogy eredetileg nem térhatású mikrofonozással készült, hiszen a hátsó hangszórókban nem különül el a közönség hangja, hanem némi visszhangot, olykor az ütősök bizonyos frekvencián jól elkülönülő hangját hallhatjuk. A DTS térhang lágyabb kifinomultabb, több információt hordozó, míg a sima 5.1 sokkal dinamikusabb, erőteljesebb, amint az többnyire lenni szokott.
 
Az afrikai, indonéziai és más világzenei elemek között az utóbbi években a magyar zenei hatás is hangsúlyosabban megjelent muzsikájukban, melyre külföldön különösen nagy érdeklődés mutatkozott. Egy-egy ismert hazai dallam becsempészésével is haza kacsintanak a messzi távolból is. Persze az is mindenütt sikert arat – felkészültségük mellett –, hogy műfaji korlátok nem kötik meg őket, s dzsessz alapú zenéjük ötvözi a különböző népek zenéit, rock- és funky-, valamint progresszívabb elemeket. A dzsesszmuzsika őshazájában ez amúgy is tendencia, jól fogadott dolog, s remélhetőleg e miatt irányukban is fokozódik majd az érdeklődés.
 
A Djabe most új stúdiólemezt készít, melyen velük játszik a kaukázusi népek lantszerű pengetős hangszerének, a tárnak virtuóza, az azeri Malik Mansuri is. Ebben az évben is volt és van meghívásuk a világ számos országába, előkelő zenei eseményekre. A világturné, melynek hangulatát, életképeit ezzel a bőséges anyaggal mutatták meg, tehát, folytatódik. Parallels címet viselő nyári turnéjuk folyamán ellátogatnak többek között Finnországba, Lettországba, Ausztriába, Portugáliába, Bulgáriába, Szerbiába és Kanadába. Ami viszont számunkra a legfontosabb: szeptemberben az idei Debreceni Jazznapok egyik fő koncertjének is vendégei lesznek, bár ide szinte haza jönnek.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.92
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.016555070877075 másodpercig tartott.