Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Felemás visegrádi találkozó
 
Héty Péter | 2007. július 24., 13:13
 
Az idei korzó programjában az egyik legszínesebbnek ígérkezett a Visegrádi Négyek zenei hétvégéje július 13-a és 15-e között. A mini fesztivált kissé beárnyékolta, azaz bemelegítette a kánikula, de az esti koncertek idejére enyhülő idő és a nézőtér közepén álló, vizet permetező „hőségkapu” enyhítette a forróságot. A zenészek hozták a formájukat az olykor több száz fős közönség előtt, bár közel ennyien kószáltak a színpadtól távolabb is.
 
Többnyire egyedi, olykor kísérletező, etno jellegű muzsikákkal léptek fel a V4-ek országaiból érkező zenekarok. Minden este színpadra állt egy hazai csapat is, mégis az a furcsa helyzet állt elő, hogy egyetlen magyarul énekelt számot sem hallhattunk volna, ha a szlovák fellépő lemondása miatt nem egy magyar ajkú zenekar érkezett volna beugróként. Pénteken halanzsa, szombaton roma, vasárnap pedig héber ének szólt a magyarországi fellépők mikrofonjaiból. Meg lehet említeni azt is, hogy a cseh és a lengyel fellépők a „kisebbségi komplexus” helyett a globalizálódás tüneteit mutatták, hisz ők meg angolul adták elő műsoruk legjavát, bár azért néhány dal erejéig anyanyelvükből is ízelítőt kaphattunk.
 
Pénteken a hazai underground talán már „nagy öregjének” is nevezhető Egy Kiss Erzsi Zene nyitotta a sort. A kiváló előadói képességekkel rendelkező énekesnő muzsikája elsősorban azért számít kuriózumnak, mert az amúgy igen meggyőzően előadott szövegei halandzsa nyelven íródtak, amit talán csak szerzőjük ért, vagy még ő sem. Az őt kísérő trió – bár egy számban billentyűssel is kibővült – egy bőgőt és basszusgitárt váltogató fiatalemberből, egy pontos kezű dobosból és egy rock-, blues-, jazz-elemekkel dolgozó gitárosból állt, aki játékával időnként a legendás Peter Green-t idézte. A három muzsikus rendívül összeszokott, precíz, érzésből hozott muzsikát tett az egyedi, kortárs elemekkel is kísérletező ének alá, mely olykor másod szólamot éneklő énekesnővel is kiegészült. A közönség soraiban viszonylag kevesen lehettek a zenekar törzsközönségéből, de a többi érdeklődő is méltányolta a színvonalas produkciót.
 
Az előre kiadott műsortól eltérően az est másik fellépője a szombatra kiírt cseh Chamber Worcester volt, mely a hetvenes évek funky-disco hangulatában muzsikált, de a mai élmezőnyből is lehet a Simly Red-hez és a Jamiroquai-hoz hasonlítani őket. Néhány technikai sípolás és az énekes egy-két halvány félrecsúszása okozhatott apróbb kellemetlenséget a vájt fülűeknek, de szemmel láthatólag kellemes hangulatot varázsoltak az esti főtérre. A napszemüveges énekes kiváló angolsággal hozta az előző fellépőnél nem sokkal tartalmasabb, de stílusosan előadott szövegeit. A műsor vége felé csehül is énekelt, de hiába vártuk a „Karel Gott-fílinget” a fiatalember remekül illesztette az angolszász pop muzsikába a nem éppen erre predesztinált nyelvet.
 
Mivel a Ska2tonics előző napi fellépését lemondta, így Szlovákiát Lakatos Róbert és a Rév képviselte. A tehetséges Lakatos vezette formáció – mely néhány határon inneni taggal is kiegészült – nem annyira a mai Szlovákiát és muzsikáját képviselte, inkább a történelmi Felvidéket, és nagy Magyarországot. Bartók szellemében a Kárpát-medencei népek autentikus muzsikáit idézték, s többek között románul is énekeltek. (Érdekes lenne egyszer ugyanezen népektől ugyanebben a szellemben magyar népdalokat hallani, talán egy külön fesztivált is megérne, már ha vannak ilyenek.) A kiváló zenekar és énekesnője Korpás Éva egyébként majdnem ugyanilyen felállásban másnap délelőtt remek gyermekműsort is adott Tükrös együttes néven a Kölcseyben. Utánuk következett a hétvége fénypontja, a Mitsoura mely az egyik legszínvonalasabb és legsikeresebb eddigi korzó koncertet adta. A kiváló hangi adottságokkal rendelkező roma énekesnőt egy olyan profi csapat kísérte, melyben a klasszikus indiai muzsikára épülő két hangszeres és egy – Indiában szintén használatos­ – cimbalom játékos mellett az egyik tag a legkorszerűbb mai elektronikával fűszerezte meg a zenét amolyan „El Hortus Musicus” módra. Az eredmény frenetikus lett, hiszen az ősi spirituális muzsika jól ötvöződött a roma zenei „spiritusszal” és a modernitással. A hatást csak fokozta a fraktálokból, indiai- és roma folklorisztikus képi elemekből összeállított háttérvetítés. Hamarosan még a leggyanútlanabbul a környéken korzózók is a színpad előtt kötöttek ki, ahol az amúgy már szellős kánikulai este újra felforrósodott és még ráadást is kikövetelt a lelkes tömeg az alighanem nemzetközi sikerek előtt álló hazai alternatív világzenei formációtól.
 
Vasárnapra Lengyelországból a Soomood érkezett, a jemeni származású Rasm Al-Mashan énekesnővel az élén. Az előzetes tájékozódás alapján kissé hiányolhattuk a keleties hangzást muzsikájukból, mely először inkább csak egy kiváló alternatív rockzenének indult. Aztán előkerült egy egzotikus hangszer és a keleties ének is, de még így is az a fajta – amúgy stílusos, egyedi és jól előadott – alternatív rock muzsika volt ez, ami valószínűleg jobban megtalálhatta volna közönségét egy rock fesztiválon, mint itt, a korzó elég vegyes összetételű nézelődői előtt. A hétvégét a Fellegini KlezmerGipsy zárta, melynek egy termetes klezmer énekes volt a frontembere. A vehemensen éneklő és gesztikuláló énekes dicséretesen a hazai hangszeres muzsika jazz és folk élvonalának gojaiból állította össze zenekarát, de a klezmernek ez a leginkább a jiddis esküvői mulatságra illő változata se találta meg igazi közönségét a korzó vasárnapi látogatóiban.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.026911973953247 másodpercig tartott.