Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Beindultunk
 
Héty Péter | 2007. július 26., 13:11
 
Az 1976 óta működő EFOTT visszatérő vendég a debreceni Vekeri-tó partján. Az immár iparággá fejlődött fesztivál a keddi nulladik nap után szerdán több ezres vendégsereget kezdett el szórakoztatni és ellátni, de a rendezői gárda létszáma is ezer fő körül mozog. Már az első napon hatalmas volt az érdeklődés; a koncerthelyszíneken este kilenc és tizenegy óra között hágott tetőfokára a hangulat az Ossian, a Heaven Street Seven, a Mystery Gang, a Folkfree, a Junkies és a Hooligans fellépésein. Jócskán jutottak táncolók és érdeklődők a különböző DJ-k műsoraira is, ahol electro-ambient, reggae és retro-rock zenék szóltak.
 
Nehéz helyzetben van a látogató, amikor órákon át egyszerre legalább tíz helyszínen zajlanak a rendezvények. Két döntési lehetőség van. Vagy egy menetrend szerint eldönti, hogy mely programokat, rendezvényeket kívánja végignézni, vagy ide-oda cikázva az egymáshoz nem is közeli helyszínek között lábát lejárva próbál minél több dologba belekóstolni. Az olvasók tájékoztatása érdekében ez utóbbit próbáltam kivitelezni, számolva a por- és zajártalommal, valamint a bokára is veszélyes hepe-hupás összekötő utakkal.
 
A bejárathoz legközelebb eső Borsodi Nagyszínpadon a Zanzibár fellépésére már egész rendes tömeg kezdett kialakulni a nagy kivetítővel is rendelkező helyszínen. A pálmát viszont az Ossian vitte el, akik sötétedés után adtak nagysikerű koncertet. Az őket követő Belga is viszonylag nagyszámú közönség előtt lépett fel, mérsékeltebb sikerrel, bár e sorok íróját még ez is meglepte, mivel nem tudta eldönteni, hogy bugyuta, trágár műsoruk poén akart-e lenni, vagy esetleg komoly szórakoztatásnak kellene tekinteni. Később még egy, a kiadott programban nem szereplő rock bandát is lehetett itt látni, mely például LGT nótát ötvözött Nirvanával, csinos táncos lányok társaságában.
 
Hosszú bazársoron haladva a következő nagyobb koncert helyszín a Cafe színpad volt, mely technikailag a legjobban felszerelt, kivetítős és vendégszámlálós beléptetős sátor volt, ám az egyik legfüstösebb, amit direkt módon alakítottak ilyenre és emiatt saját felelősségére csak 18 éven felülieknek ajánlják. A délutáni áramszünet miatt leginkább itt csúsztak el a hazai alternatív pop-rock előadók kiírt kezdési időpontjai. A Gonzo nyitása után az Amerikában is egyre népszerűbb The Moog lelkes, de még maroknyi közönsége előtt lépett fel, ám az Amber Smith-szen már egyre többen voltak és a hangulat is fokozódott, ami a Heaven Street Seven fellépésére csúcsosodott, amikor a megtelt felirat is megjelent a kijelzőn, de nem lehetett panasz az éjfél után színpadra került Neo fellépésére sem.
 
Tovább haladva egy nagyobb terület közepén szabadtéri kisebb színpad állt sátrakkal övezve, ahol is délután még akusztikus folkos muzsikát, többnyire roma zenét lehetett hallani, sötétedéskor a Karaván Família játszott. A Bud Spencer és Terence Hill párosról elnevezett csapat hosszasan nyomta a bluest és a rock and rollt, amit az Orange-ból ismert retro házibuli-paty követett, ahol még a nagy koncertek alatt is rúgták a port a táncosabb kedvűek. Tovább haladva a Borsodi Malátabár a rock and roll és a blues terepe volt. Ezen a helyszínen már a délutáni, kora esti órákban is „beállt” a hangulat. A Kuttya fellépése után a Pokolgép akusztikus koncertje aratott nagy sikert, de a pálmát a csúcsidőben fellépő Mystery Gang vitte el a lassan félévszázados rockabilly muzsikával. Éjfél körül a Blues Trafic már mérsékelt érdeklődés mellett nyomta az amúgy remek blues-rock muzsikát.
 
A délutáni, múzeumlátogatásra inspiráló programok után este a Modem Dómban is volt két koncert, az igényes, folk alapú, de modern muzsikák a kupolára vetített képekkel egészültek ki. A Folkfree magyar népdalokat dolgozott át gitár effekttel felturbózott tekerőlant és baggariddim, reggae-dub muzsikával megspékelve. Nevüket láthatóan nem sokan ismerték még, de egyre nagyobb számban ragadtak ott az arra járók és fellépésük végére remek, táncos hangulat alakult ki, de ráadást már hiába követeltek tőlük, az idő szűke nem engedte. Az átszerelés után ismét igényes, instrumentális etno muzsikát hallhattunk a Navrang hangszereiből, amihez itt is hozzájárult némi elektronika és táncosabb ritmusok.
 
Hozzájuk egész közel folyamatos, szabadtéri reggae-diszkóban táncolhattak az arra vágyók, s szinte a közvetlen szomszédságban állt a Zúzda színpad is, mely a keményebb rock muzsikáknak adott terepet. Itt szinte mindvégig ugyanaz a létszám volt látható a színpad előtt, ahol a Candy Shop, az Inferno Metalcore System és az Idiru nyomta az „őszinte kőkeményet”. Persze azért ebbe manapság már beletartozik a punk is, melynek egy ősi reprezentánsát elevenítette fel a Ramones Mania, amit a Fürgerókalábak követett. A Junkies-szel rajongói együtt énekelve dübörögték a nótákat, amit az utánuk angolul éneklő Fresh Fabrikkal már nehezebben lehetett megtenni. Itt a Neochrome zárta a fellépők sorát.
 
Egy balos kanyart követően erdei séta közben, elhaladtunk a buddhista sátor mellett, melyben kitartóan őrizték a csendet a kinti dübörgés közepette. A permetező hűsítő zuhanya előtt be lehetett kukkantani a Dub sátorba, ahol hatalmas párnákon relaxálva hallgatták többen is a vég nélkül hömpölygő gépi muzsikát. A fedett Pepsi sátorban az erdő mélyén már kora délután szólt a muzsika, fellépett a Karc, a Yellow Spots és az Aljas Kúszóbab. A sötétedést a KGB (Kontor-Ganxsta-Big Daddy) kísérte és ezer fő körüli tömeg lelkesedett a tíz órakor színpadra lépő Hooligans rock muzsikájára. Az alaposan befűtött sátorban éjfél után diszkó üzemelt, ahol például Dévényi Tibi bácsi öntömjénező idétlenkedése kísérte a táncos muzsikát.
 
Nem sikerült mindent felfedezni az EFOTT-on egy este alatt. Kimaradt a Liget mozi és színház, valamint a civil szervezetek és a kereskedők sátrai, programjai. Persze, gasztronómia körkép is készülhetett volna. Az éhezők-szomjazók hatalmas kínálatból válogathatnak. Van még rá négy teljes napjuk.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.016839027404785 másodpercig tartott.