Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film > DVD
  Lassú western
 
Lara | 2007. augusztus 13., 15:32
 
A régi idők tempóját idézi David von Ancken Seraphim Falls – A múlt szökevénye című mozija, melyben a két főhős (Liam Neeson, Pierce Brosnan) karakterfejlődése áll a történet középpontjában. A rendező nem bravúrozik 21. századi akciókkal és trükkökkel, hanem sokkal inkább a majd’ elfeledett western zsánerét éleszti újra a két sztár segítségével.
 
A 19. századba kalauzol minket a film, mégpedig az amerikai polgárháború utáni kaotikus időszakba, melyben ugyan megnyugodtak a kedélyek, mégis elevenen felsejlenek a még fájdalmas veszteségek. Carver ezredes (Liam Neeson) bosszút forralva ered nyomába egykori vetélytársának (Pierce Brosnan), aki – mint később kiderül – megcsonkította életét. A veszteséget feldolgozni nem képes ezredes természetesen a bosszú beteljesítésétől várja az enyhülést szenvedésére. Bérgyilkosokat bérel fel terve kivitelezéséhez, akik sorra elhullanak mellőle, hiszen hamar kiderül, hogy ez csakis kettejük ügye – senki más nem oldhatja meg helyettük. Szemtől szemben kell számot vetniük ugyanis életükkel és egymással.
 
A történet egészen egyszerű, s ugyanezt ismétli a helyszín is. A rendező teljesen lecsupaszítja az alapszituációt, s ennek méltó helyszínéül az amerikai prérit választja. Nem kis viszontagságokkal kellett tehát szembenéznie főhőseinknek a hófödte hegyek hágóin, a jeges folyók és vízesések meredélyein és a forró sivatagi pusztaságban játszódó jelenetek felvételeinél. A gyönyörű környezetben játszódó film alapvetően a színészi játékot, az emberi akciók motívumait helyezte előtérbe, amikor egy szinte teljesen természetes és kopár környezetben bontakoztatta ki a történet vezérfonalát.
 
A film egyik fő érdekessége, hogy szinte mindvégig homály fedi a főhősök motivációit: sejtjük ugyan, hogy Carver ezredes bosszúvágya egy fájdalmas veszteség törlesztése, ez azonban kizárólag utalásokból és a sokszínű színészi játékból derül ki. A film fő motívuma leginkább a bosszú kérdése körül forog, miközben megmutatja, hogy számos helyzet eleve meghatározza a döntések következményeit. Az ellenséges táborban harcoló felek egymást ellenségnek tekintve közelednek egymáshoz, hiszen a háború nem engedi a személyes érzelmek kibontakozását. A háborús helyzet elkötelezettségre ítéli részvevőit, mely nem engedi a mérlegelést és a megfontolást, és semmiféle személyes motivációt nem hagy érvényesülni. Háborús helyzetben mindenkor és mindenhol az eszmének és a hatalomnak kell engedelmeskedni. A Seraphim Falls tehát leginkább azt a kérdést teszi föl, hogy vajon milyen mértékben vonható felelősségre egy háborús bűnös tetteiért. Hol feszülnek a határok egy háborúban a kollektív és az egyéni bűnösség kérdésében?
 
A fő kérdés kibontakoztatása érdekében a rendező és forgatókönyvíró von Ancken mindvégig törekszik arra, hogy ne fekete-fehér helyzeteket teremtsen, hanem megmutassa, hogy a bűnösség kérdése gyakran nem olyannyira egyértelmű. Az ábrázolt szituáció ugyanis arra utal, hogy sokszor kénytelenek vagyunk mások kárára cselekedni, szenvedést okozva ezzel embertársainknak, miközben egyszerűen csak a „kötelességünket” teljesítjük. Talán megmutathatja ez a filmes helyzet, hogy a hatalom gyakorlása gyakran elemi emberi és erkölcsi értékek sárba tiprásával jár együtt. A kérdés és a problémakör ma is aktuális…
 
A DVD extrái között az érdeklődő filmrajongók találhatnak néhány érdekes interjút: Liam Neeson és von Ancken beszél a film készítésének előzményeiről és körülményeiről. A szokásos extrák mellett – közvetlen jelenetválasztás, angol és magyar hang ill. felirat – csupán még egy mozi előzetest nézhetünk meg, mely talán a miatt lehet érdekes, hogy nálunk kizárólag DVD-n került forgalomba a film, moziban nem játszották, így az előzetest sem ismerjük.
 
Seraphim Falls – A múlt szökevénye (Seraphim Falls) – Színes, amerikai háborús westernfilm, 2006
Forgatókönyvíró: David von Ancken, Abby Everett Jaques
Rendező: David von Ancken
Főszereplők: Liam Neeson, Pierce Brosnan, Michael Wincott, Ed Lauter, Robert Baker, Anjelica Huston
Operatőr: John Toll
Vágó: Conrad Buff IV
Zene: Harry Gregson-Williams Producer: Bruce Davey, David Flynn
A film hivatalos honlapja:
Játékidő: 115 perc
DVD technikai adatok:
Képarány: 1.78:1 (16:9)
Hang: 5.1 (DD) angol, magyar
Felirat: magyar
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.36
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0085830688476562 másodpercig tartott.