Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Százötven húron is pendültek
 
Héty Péter | 2007. augusztus 17., 13:36
 
Mint minden nagyvárosban, természetesen Debrecenben is népszerű hangszer a gitár. Számos módon és helyen jut szerephez, de mindezidáig a hivatalos, felsőfokú képzésben nem kapott olyan megnyilvánulási lehetőséget, mint amilyet a most első alkalommal Debrecenben megrendezett klasszikus gitárosok találkozóján. Ebből az alkalomból több hangversenyt is rendeztek a résztvevők, melyek egyikén Adrovicz István adjunktussal, a fesztivál művészeti vezetőjével beszélgettünk.
 
A klasszikus gitár őse az araboktól a mórok közvetítésével került Spanyolországba, így Európába, és alig több mint száz éve nyerte el ma is ismert formáját. Antonio de Torres Jurado kezei közül kerültek ki az első klasszikus hangszerek. A zeneirodalomban több hullámban jelent meg, de igazán népszerűvé a huszadik században vált, nem utolsó sorban Andrés Segovia gitárművész munkásságának köszönhetően. A szving korszakban kialakult elektromos változata később a rock muzsika révén tette világszerte népszerűvé a hangszert, de azért minden gitáros a klasszikus hangszerrel kell, kezdje, ha valóban vinni akarja valamire.
 
– A rendezvény elődjének tekinthető az a kurzus sorozat, amelyet tizenhárom éve szerveztem rendszeresen Hajdúböszörményben – tudatja Androvicz István. – Azelőtt is foglalkoztam ilyesmivel még a „KISZ-es” időkben, de ez a rendezvény vált igazán komollyá, regionális szinten ismertté, a helybeliek nem kis támogatásával. Az előző évben azonban ez a támogatás valahogy elfelejtődött. Így jött a gondolat, hogy immár Debrecenben rendezzük meg, aminek érdekében igen sokat tett a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának igazgatója Duffek Mihály. Sikerült is támogatást kapni az önkormányzattól és az egyetemtől, így meghirdethettük a fiatalok számára 2007. augusztus 9-e és 15-e között a klasszikus gitárosok első debreceni találkozóját.
 
– Mennyire volt a találkozónak oktató, kurzus jellege?
 
– Természetesen az egy hét során minden nap volt egyéni hangszeres tanulás és emellett még kamarazenei képzést is kaphattak a résztvevők az e téren jártas szakemberünktől, Martos László docenstől és csatlakozhattak a gitárzenekarhoz is, ami nem mindennapi lehetőség. A képzésben segítségünkre volt a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola és Kollégium két – egykori növendékemből lett – tanára Csorba Gergő és Óváry Zoltán, valamint Czakó Erika, aki szeptembertől a nyíregyházi zeneiskolában tanít. Sajnálattal kell megállapítanom, hogy a Simonffy Emil Zeneiskola nem mutatott érdeklődést rendezvényünk iránt. A képzés mellett majdnem minden este adtunk koncertet is, volt, amikor egy időben két helyszínen is, a Nagytemplomban és Hajdúszoboszlón.
 
– A legkiemelkedőbb azért talán mégis a Liszt-terem beli fellépés volt, ahol a Nyári Egyetem részvevői előtt is játszottak. Hogyan állt össze a színes program?
 
– A klasszikus gitár muzsika legjelesebb szerzőitől igyekeztünk válogatni, így a latin zeneszerzőknek kiemelt szerep jutott. A műsor első felében volt, aki szólóban is megmutathatta tehetségét. Budapesti és környékbeli diákokat hallhattunk, akik közül többen is a kiemelt tehetségek tagozatának hallgatói. Ezt követően egy gitár trióval a tanárok nyitották a kamaradarabok bemutatóját. Az est fénypontjának szántuk a főiskola egyedinek számító gitárzenekarát, melyben most egyszerre huszonöt gitáros szerepelt, köztük a kurzus hallgatói és tanárai is. Az ismert és kevésbé ismert zeneműveket a zenekar régi támogatója, Martos tanár úr írta át már korábban számunkra. A Vigadó étteremtől a Nagytemplomig elég sokféle környezetben próbálhatták ki magukat a részvevők az esti fellépéseken, melyeknek számát azért még így is szeretnénk a későbbiekben gyarapítani.
 
– Mik a további tervek, eldőlt-e már, hogy lesz-e folytatás?
 
– Mindenképpen folytatjuk, ráadásul egyfajta nyitással, bővüléssel számolunk. Ez persze nem csak rajtunk múlik, mert fontos, hogy megfelelő szponzorokat is találjunk a dologhoz. Debrecen kulturális nívójához is hozzájárulhat egy ilyen rendezvénysorozat. Ahogy mondtam, több hangversenyt szeretnék összehozni a következő évre és legalább tíz naposra bővíteni a rendezvényt az egy hét helyett. Nagyon jó lenne legalább egy-egy kiemelkedő művészt is meghívni mesterkurzus jelleggel, akit egyúttal a szélesebb közönség is láthatna-hallhatna egy koncerten. Felmerült a nyári egyetembe való betagozódás lehetősége is, de részemről szeretném a függetlenséget megőrizni, mert az több lehetőséget, szabadságot enged. A helyi jellegtől is szeretnénk majd fokozatosan az országos felé elmozdulni…
 
– Így utólag mint főszervezőnek, mi marad a legemlékezetesebb ebből az egy hétből?
 
– A fiatalok lelkesedése és szorgalma. Odaadásukban jó érzés látni a mi fáradozásunk visszatükröződését. Ez jelenti azt az örömöt, amely egyúttal a dolog jövőjét is biztosítja…
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018872976303101 másodpercig tartott.