Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  Lengyel–magyar jazz felsőfokon
 
Héty Péter | 2007. szeptember 03., 10:39
 
Az elmúlt évek amerikai vendégjárása után egy közelebbi vidék, Lengyelország jazz-zenészeit látja vendégül Debrecen az idei jazznapokon. A műfaj rajongói cseppet sem járnak rosszul, hisz mind a múltat, mind a jelent tekintve a lengyel jazzmuzsika élvonalbeli. Kiváló előadóik amerikai, európai és más színpadokon is elismertek, s számos világsztárral dolgoznak együtt. Tomasz Stanko a „nagy generációt”, míg Adam Pieronczyk a mai titánokat képviseli, de világsztárnak számít Krzysztof ¦cierański is.
 
Az előző év a zongora világklasszisoké volt Debrecenben, Marcus Miller idei fellépése után ¦cierański és Barabás Tamás szereplésével a jazznapokon az idei év alighanem a basszusgitárosoké lesz. Barabás neve is jelzi, hogy a külföldi vendégek mellett a hazai jazz is kiváló képviselőkkel lesz jelen a 36. Debreceni Jazznapokon, ahogy ezt már megszokhattuk.
 
Csütörtökön a Baltazár Dezső téren lesz a nyitóhangverseny 18 órától. A Golden Drumstick-díjas Kaszás Péter hívta életre az elsőként fellépő Nalanda nevű formációt. Az elnevezés a buddhizmussal való szimpátiájából ered. Zeneileg nem behatárolható, változatos muzsikát játszanak. Az együttes gitárosa, Birta Miklós sok szálon kötődik a lengyel jazzmuzsikához is. Őket követi az első lengyel vendég, az RGG Trio (Raminiak - zongora, Garbowski - bőgő, Gradziuk – dob). Második lemezük idén jelent meg Unfinished Story - Remembering Kosz címmel, mely az 1973-ban, 29 évesen elhunyt Mieczysława Kosza munkásságára emlékezik, többek között két szerzeményének átdolgozásával. Rendkívül kellemes, csendes, kifinomult zenei világuk Keith Jarrett zenéjének hangulatát idézi, s talán nem is igazán szabadtérre való. Nem mondható ez el a szintén csütörtökön hallható Fusio Groupról, melynek elődjét, a Fusio Quartet-et Szendőfi Péter dobos alapította a hazai jazzvilág kiváló zenészeiből. A szaxofonos Elek Istvánt legutóbb a Budapest Jazz Orchestra élén láthattuk Kevin Mahogany társaságában, a kiváló basszusgitáros Barabás Tamás pedig a Djabeból ismerős.
 
Pénteken kedvcsinálóként már 15 órakor a Kossuth téren is lesz egy koncert, melyen az Amerikából hazatért, s a debreceni jazzélet fontos szereplőjévé vált Zakar Zoltán triója lép fel, Tóth Ilona Csilla énekével. Két óra múlva pedig már az előző napi helyszínen zajlik tovább a fesztivál. Az elgondolkodtató, inspiráló, légies muzsikát játszó Ektar 2002 óta létezik és a kortárs magyar improvizatív zene egyik kiemelkedő formációjaként balkáni, ázsiai és afrikai zenei hagyományokból táplálkozik. Az ’ektar’ szó egy egyhúros indiai hangszerre utal, melyet a gadulka és a sarangi mellett a Tin-Tinből is jól ismert Szőke Szabolcs kezel. Kicsit más hangulatot képvisel Márkus Norbert, a tehetséges, vak zongorista, aki 1997-ben Hollandiába költözött és két év múlva második helyezést ért el a montreux-i jazz-szólózongora versenyen. Darabjaiban a késő romantikus és a korai modern klasszikus zenét vegyíti jazz-es és modern improvizációs elemekkel. Hét órától lép színpadra az East Side Jazz Company, mely a régebbi Lakatos Ágnes Trió kibővült változata. A jazz mainstream vonulatát oltják be sajátos módon a magyaros, kelet-európai ízekkel úgy, hogy az énekhangon van a fókusz. Harmadik albumuk az elmúlt évben Fata Morgana címmel jelent meg.
 
Az est ezek után már a nagyteremben folytatódik, ahol szolid áron (kedvezményes bérlet is váltható) láthatunk világszínvonalú produkciókat, a dzsesszmuzsika mai egyéniségeit, akiket a világ minden táján elismernek, s történetesen kelet-európaiak. Krakkóból érkezik hozzánk Adam Pieronczyk triójával, aki a progresszív kortárs dzsessz kiváló, 37 éves szaxofonosa. Fellépett már Bobby McFerrin és Joey Calderazzo oldalán is. Sao Paolo-ban két nap alatt rögzítette friss benyomásai hatására legújabb lemezét, melyet egy német kiadó jelentetett meg. Talán ezért is írta egy helyi virágkarneváli kiadvány azt a téves következtetést, hogy a brazil és latin muzsika hangulatát hozza el. A lemezen azonban talán csak a zseniális kísérők összetett ritmusaiba rejtve érződik némi latin hatás. A Coltrane, Coleman, Shorter, Kirk és más, nagy elődök nyomdokain haladó kiváló szaxofonos talán minden eddiginél jobb formáját hozza az anyagon, melyre nem kis hatást gyakorolt a Tupi indiánokkal való spirituális találkozása is. A lemezt a nemzetközi szaklapokban is felsőfokon méltatják. Alighanem szerencsések vagyunk, hogy épp ebben a periódusában kapjuk el a világszerte egyre elismertebb és már nem is annyira ifjú tehetséget.
 
Az utána fellépő, debreceni gyökerekkel is rendelkező Djabet már nem kell bemutatni. Legutóbbi világturnéjukon rögzített albumuk kapcsán már jeleztük, hogy hazalátogat a nemzetközi porondokon is egyre népszerűbb „world-jazz-fusion” csapat. A Fusio Group után itt is brillírozhat majd Barabás. Este tizenegytől pedig két helyszínen folytatódik a muzsika: az Orange Jazz Club-ban a hamvaiból főnixként újjáéledt Debrecen Jazz Group, az Unplugged Jazz Club-ban pedig a nyíregyházi Lakatos Zoltán formációja a Jazzprecedens fog játszani.
 
A szombat is egy főtéri koncerttel indul, ahol a debreceni Trio Minimal lép föl, majd a Baltazár-téren magyar sztárok vezetik fel az esti lengyel fellépőket. Öt órától az Amerikából hazatért Tommy Víg (olyanokkal zenélt korábban, mint Frank Sinatra, Tony Bennett, Quincy Jones) friss, minden értelemben ütős show-ja az ÜssDob látható, melyben szerepet vállal Tommy Víg feleségén kívül Zsoldos Béla, Kőszegi Imre, valamint Berkes Balázs. Ezt követően Gonda János zongoraművészt köszönthetjük 75. születésnapja alkalmából. Az ingyenes szabadtéri koncertet a gitáros László Attila kvintettje zárja, ahol már a következő generáció sztárjai tűnnek fel: Borbély Mihály, Oláh Kálmán, Lattmann Béla, Borlai Gergő. Az est később a nagyteremben folytatódik.
 
A debrecenieknek talán már Krzysztof ¦cierańskit sem kell bemutatni, hisz a basszusgitár világklasszis mestere már többször is vendégeskedett a cívisvárosban. 1973 óta játszik hangszerén, vagy ötven lemezen működött közre, de inkább az élő muzsika híve, s csak tíz szóló, vagy saját zenekarral felvett albuma van. A világon egyedüliként hangszerén teljes szólókoncerteket is ad 1982 óta. Most The Colors nevezetű – lengyel supergroup-nak is kikiáltott – formációjával érkezik, melynek csúcsfelállásban az amerikai Paul Vertico a dobos, akit a szintén lengyel SBB-vel már láthattunk a Lovardában, most azonban nem jön. Jön viszont Bernard Maseli KAT Midi Controller vibrafonjával, akit három éve Vasvári Pállal láthattunk. A gitáros Marek Raduli zenésztársai szerint a megtestesült inspiráció, hosszú évekig dobosként játszott a legnagyobb lengyel rock együttesekkel, míg nemrég az instrumentális jazz felé fordult, s mai hangszerénél kötött ki. Tomasz Stanko több évtizedes karrierrel a háta mögött ma már a világ egyik legrangosabb jazz lemeztársasága, az ECM egyik sztárja. Kísérőzenekarában olyan nevek is megfordultak, mint Bobo Stenson, de legutóbbi lemezeit már ugyanazzal a lengyel muzsikusokból álló kvartettjével készíti, mellyel hozzánk is érkezik. Elmondása szerint a kor előrehaladtával egyre jobban tiszteli a free muzsikát, de egyre kevésbé játssza, mert tudja, hogy a gyakorlatban könnyen kicsúszik az ellenőrzés alól. Ez a tapasztaltság és megfontoltság jellemzi érett muzsikáját, melyet időnként Miles Davis-éhez mérnek. Az éjszakai kínálat: az Orange Jazz Clubban a Corneliu Tutu Band latinos, popos egyedi muzsikája, az Unplugged Jazz Clubban pedig a Little Jazz Band hangulatos, archaikus jazz zenéje szól.
 
A régi hagyománynak megfelelően a tradicionális jazz és dixie jegyében vasárnapi ingyenes matinéval zárul a Kölcsey Központ mellett található téren a nagyszabású rendezvény. A nyergesújfalui Fekete Réz Masír Band a New orleans-i rezesbandák hagyományát követi, a húszéves lengyel Prowizorka Jazz Band pedig a humoros swing és dixie műsorával vált Európa-szerte népszerűvé. A házigazda Debrecen Dixieland Jazz Band ezúttal a Benkó Dixieland Band kitűnő harsonás-énekesét, Nagy Ivánt látja vendégül.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.17
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.032997131347656 másodpercig tartott.