Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  Nemzedékek egymás között
 
Héty Péter | 2007. október 12., 13:32
 
A Debreceni Egyetemi Jazzklub őszi koncertsorozata A modern jazz stílusai című előadásokhoz kapcsolódóan vette kezdetét. Az első estén a mindössze tizennyolc esztendős, de már nemzetközileg is elismert bőgős, Pecek Lakatos Krisztián volt a „házigazda”. A ritmusszekcióban Balázs Elemér, a zongoránál pedig a Pecek Lakatos dinasztia egy másik ifjú tehetsége Adorján, majd a fia helyett beugró nemzetközi jazz legenda Szakcsi Lakatos Béla játszott.
 
A Pecek Lakatos Trió tagjai az egyik legnagyobb és legtehetségesebb hazai jazz-dinasztia legifjabb nemzedékéhez tartoznak. Az alapítás óta történt ugyan néhány tagcsere, de ezt mindig családon belülről oldották meg. A 26 éves András édesapjától vette át a stafétabotot, azaz a dobverőt. Ő viszont most nem tudott eljönni, így kivételesen egy nem családtag, az est második felének dobosa, Balázs Elemér helyettesítette, akivel persze szintén nem járt rosszul a debreceni közönség, hisz dobos létére ma talán az egyik legnépszerűbb jazzmuzsikus hazánkban.
 
A tizennyolc éves Lakatos Pecek Krisztián – aki Andrásnak unokatestvére – volt már bőgős verseny első helyezettje is. Az ifjú tehetség személye köré szerveződött az est, mivel a második zenekarhoz (előre nem számolva a beugró dobossal) ő jelentette a kapcsolatot, közös tagként. A Pecek Lakatos Trió formációban a már most, 17 évesen (a jazzjátékot autodidakta módon, s talán édesapja hatására is elsajátító) rendkívüli tehetségnek számító Adorján friss és könnyed játékára épült a klasszikus zongora-jazz trió fellépése. A jellegzetesen, kissé darabosan játszó zongorista igen összeforrottan játszott a hasonlóan muzsikáló bőgős rokonnal. Szólóikból és kettőseikből nem maradhatott ki a kiválóan teljesítő Balázs Elemér sem. A műsor közepén egy igen kellemes lírai darabbal andalították el közönségüket, majd a későbbiekre is jutott a bemelegítőben is hallott tüzesebb, szvingesebb muzsika is. Konferálás híján a darabok címeivel nem szolgálhatok, de mint később kiderült eddigi egyetlen lemezükön sem szerepelnek címek. Hiába, a muzsika a lényeg.
Rövid pihenő után a Szakcs Jr. Trió következett volna, ám az ifjú zongoristát orvosai eltanácsolták a hosszú úttal járó fellépéstől, így őt az immár legendának számító édesapja helyettesítette. A koncertet ez meg is határozta, így a trió inkább Szakcsi Lakatos Béla műsorát hozta, mellyel épp néhány nappal azelőtt az Unplugged Clubban már forró hangulatú koncertet adott a mester és akkori kísérői. Az indulás sok meglepetést nem hozott, hacsak nem vesszük annak az előre nem egyeztetett, spontán zárásokat. A bemelegítés után egy O.C. című kompozíció Ornette Coleman-nak állított emléket, ám mint megtudtuk Szakcsi sokszínű zenei világából ezzel a gypsy jazz is előkerült, így akár Oláh Cigány rövidítést is takarhatott a rövidítés. Valóban cigányos, nótás dallamokat csalt elő a zongorából, de a darab közepe hamisítatlan jazz volt, még ha nem is a legvadabb Coleman hangulatot idézve. A Telihold című kompozícióban viszont már azt a dallamban gazdag, egyedi játékát csodálhattuk, melyért talán a legjobban szeretjük Szakcsit. A csendes szólót a zongorista dúdolással kísérte. Később felforrósodott a hangulat a zenésztársak improvizációinak köszönhetően. Ezt a részt a Straight Ahead című kompozíció zárta, mely kezdetben Thelonius Monk-ra emlékezett, de aztán tőle elszakadva egy izzó hangulatú improvizációval ért véget nem csak a kompozíció, de az este is.
 
Balázs Elemér magával hozta újonnan megjelent Group című lemezét is, melyen a klasszikus muzsikát ötvözi a dzsesszel. Talán ebből is kapunk majd ízelítőt november 2-án az Unpluggedban, ahol quartet formációjával lép fel, de két héttel később a Trió Midnight-tal is láthatjuk ugyanott. Az est folytatása a Debreceni Egyetemi Jazzklub rendezésében október 30-án lesz, mikor az Oláh Szabolcs gitáros kvartet és barátai (Szabó Dániel – zongora, Fekete-Kovács Kornél – trombita és Váczi Eszter énekesnő) lépnek föl a Kölcsey báltermében.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0083520412445068 másodpercig tartott.