Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Gyógyító népzene Sebestyén Mártával
 
Héty Péter | 2007. október 29., 15:36
 
Vizitdíj nélkül felírná minden bajra a magyar népzenét – mondta debreceni fellépésén Sebestyén Márta. Teltházas koncertjén a Dűvő zenekar kísérte, mely ugyanolyan otthonosan mozgott minden tájegység muzsikájában, mint a világszerte ismert népdalénekesnő, aki előző este még Damaszkuszban forgatott egy karácsonyi műsorhoz. Ahogy a világ minden táján, így Debrecenben is nagy lelkesedéssel fogadta a közönség az énekesnőt és a magyar népzenét.
 
A kissé megkésve kezdődő koncertet a Dűvő zenészei a Rákóczi-nóta dallamaival induló csokorral nyitották, mely aztán némi sváb hatást is mutatott. A Rábaközi összeállítás után a zenekar vezetője, Hrúz Dénes pajzán mosollyal mondta, hogy biztosan nem miattuk jött össze ekkora közönség, s így inkább színpadra kérte Sebestyén Mártát. Hazánk utazó zenei nagykövetének színpadra lépését vastaps fogadta. A szerénykedő zenekarról a művésznő elmondta, hogy a „salgótárjáni” palócokból álló banda azon kevesek közé tartozik, akik a régi muzsikusokhoz hasonlóan minden tájegység és stílus zenéjét hitelesen meg tudják szólaltatni, így nem engedhető meg nekik, hogy a „háttérből muzsikáljanak” őneki. Az énekesnő kommentárjaiban – a zenészekhez hasonlóan – tökéletesen szólalt meg egy-egy vidék tájszólásával is. Az est műsorát Bartók és Kodály jegyében, az általuk gyűjtött muzsikákból, dalokból válogatták össze, a jeles évfordulók okán is tisztelegve a két népdalgyűjtő és zeneszerző emléke előtt.
 
Elsőként egy ördöngősfüzesi összeállítást adtak elő, Bartók gyűjtésében, melyben Sebestyén Márta csodálatos hangja mellett furulyajátékát is megcsodálhattuk. A dal refrénje: „Adjon Isten minden jót a magyar hazának, éljen meg a többi is, ahogyan tud magának…”
 
Később Hrúz Dénessel – akiről megtudtuk, hogy a művésznő nagynénjének kollégája, s így régi barátok – egy Kodály gyűjtésből való Zobor-vidéki csokrot és Bartók gyűjtötte dudanótákat hallhattunk. A kecskedudát a zenekar énekese hóna alól szólaltatta meg, míg Sebestyén Márta a torkából. Mint később elmondta ezt a dudautánzást egy szanyi öregasszonytól tanulta el, aki oly ördöngősen gúnyolta ezzel a dudások vonulását, hogy azok el is menekültek onnan. Hangszer híján minden mást is szívesen utánoztak egykor éneklő eleink.
 
A népszerű népdalénekes annak a reményének adott hangot, hogy egyszer újra Kodály éneklő magyarjai lehetünk. Anekdotaszerűen hallhattuk azt a történetét, miszerint egy kínai fellépése előtt kiszaladt egy közeli büfébe, ahol a tulaj Kodály Galántai táncait hallgatta, s nagy ámulatára megtudhatta tőle, hogy ez a kedvenc műve. Örömmel tapasztalná ugyanezt egyszer egy hazai büfében is. Mindenesetre büszke rá, hogy édesanyja az egyik utolsó Kodály tanítványként hasában hordta az órákra, így szó szerint beleszületett a magyar népzenébe, s öt évesen énekelhetett is a mesternek.
 
Közben a Dűvő zenekar önállóan is játszott egy összeállítást katonanótákból, s hallhattunk kalotaszegi „hajnali” lassút (amit a lagzik végén elfáradt zenészek feltöltődésként játszanak a konyhában), legényes táncot, valamint Bartók kedvenc dalát, az igazán szép „Édesanyám rózsafája” kezdetűt is. A zenészek hajnali fáradtságának zenével való kúrálásáról elmondta Sebestyén Márta, hogy szerinte ennek a muzsikának valódi gyógyító ereje van, szívesen felírná mindenkinek vizitdíj mentesen. Mint mondta, sajnálja is a közönséget, hogy így, székben ülve, csendesen kell a koncertet hallgatnia, de mindenkit bíztatott arra, hogy menjen minél gyakrabban táncházakba és olyan helyekre, ahol ilyen élő muzsika szól, táncolni és énekelni lehet.
 
Az esten ízelítőt kaphattunk abból is, hogy hogyan hatott ősi zenékre a román muzsika. Sebestyén Márta tilinkón muzsikált, a kísérők szaxofont és dobot is használtak. Itt érdemes megemlíteni, hogy a Dűvő legifjabb tagja Oláh Dezider „Dezső” Losoncról való és magyarul se nagyon beszél, de érti a muzsika nyelvét, és – bár játékán még nem mindig érzett elég határozottan a „magyaros íz” – virtuozitását is megvillantotta néhány szólóban. A régi és új csángó dallamok után füzesi lakodalmas következett. Az énekesnő közben legfrissebb élményeiről is mesélt. A fellépést megelőző napokon a szíriai sivatag közepén egy „Road 66” elnevezésű fogadóban volt találkozója a stábbal, ahol aztán zenélés is kerekedett. Az ősi moldvai csángó zene megérintette a beduinokat is, akik sajátos öltözékükben vált vállhoz vetve táncba kezdtek. A stábbal a csodálatosan szép város, a Damaszkusz és az Eufrátesz között található Palmyra ókori templomromjaihoz utaztak, mely a Duna Televízió által forgatott karácsonyi műsor helyszínéül szolgált.
 
A műsor vége felé füzesi lakodalmas nótákat hallhattunk, a zenekar ezúttal is kitett magáért, de az énekesnő is élvezte a muzsikát, és ezt nem csak énekéből, hanem tánclépéseiből is érzékelhettük. A talpalávalótól is fellelkesült közönségtől „megszabadulandó” zárásként Zobor-vidéki „vendégüldözőt” adtak elő. Mivel a vendégek ennek ellenére maradtak, a ráadásban egy kirye-t hallhattunk, úgy ahogyan azt a középkori latin szöveggel saját stílusukban, hajlításaikkal a moldvai asszonyok is éneklik. Ez és egy régi magyar ima ének végül is meg tette hatását, s ebben az elcsendesedett, emelkedett légkörben vettünk búcsút a zenészektől és az énekesnőtől.
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.60
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018537044525146 másodpercig tartott.