Kultúra Politika Sport Életmód
Vélemény Vas Választás Archívum
   
GYEREK
Lámpamesék rossz alvóknak
 
Rufusz Rafael alig négyéves, de már a tréfák és a furmányok nagy mestere, sőt varázsolni is remekül tud, például életre kelti éjjeli szekrényén ücsörgő lámpáját, hogy a sötét éjszakákon meséljen neki. A búra-kalapos Lámpalány ugyanis nagy dolgok tudója. 

 
   
GYEREK
Esőfestők és divatdámák
 
Neveletleneknek és jólnevelteknek, kitűnő tanulóknak és bukottaknak, iskolásoknak és nagyobbaknak, dumakirályoknak és buliszakértőknek, atompasiknak és bombanőknek szól Michael Ende A kis firkások című könyve, melyet magyarul Tandori Dezső fordításában élvezhetünk. 

 
   
GYEREK
Odanézz, törökméz!
 
Ha azt mondod bábszínház, azt mondom, Vojtina. A nagymúltú társulat immár hagyományos, Idesüss a figurásra! című évadnyitó rendezvényén ízelítőt kaphattunk a most induló Vojtina-évadból. A forgatagban Kinizsi Pál és Major Anna „táncba vitt” mindenkit. 

 
DEOL > Gyerek
  Hívd az örökifjú nagymamát!
 
Héty Péter | 2007. október 30., 15:48
 
Már előzetesen is óriási érdeklődés mutatkozott Halász Judit debreceni koncertje iránt. Ez nem is csoda, hisz a mai gyerekek szüleinek generációja is jól ismeri még saját gyermekkorából a népszerű előadóművészt. Halász Judit a Kölcsey Központban legújabb lemezének ősbemutatóját tartotta. A Szeresd a testvéredet című lemezre Bródy János és Bódi László (Cipő) is írt dalt.
 
A sok száz apróság lelkesen fogadta Halász Judit színpadra lépését, aki rögtön az egyik legismertebb, s immár több évtizedes slágerével, a Csiribirivel köszöntötte a közönséget. A nagy mesélő azután belefogott a történetbe, melyre felfűzte a koncert dalait. A bevezetőket úgy adta elő, mintha saját gyermekkori élményeit tálalná. Kevés biztatás kellett a sok száz apróságnak, a Micimackót már együtt harsogták a színésznővel. Aztán pedig lehetett ismerkedni bőven a Szeresd a testvéredet című új album címadó és más számaival. A régebbiek közül először a Hívd a nagymamát, majd a Mit tehetnék érted című dalt hallhattuk. Az új albumról pedig legalább ilyen ismerősen hangozhatott a Füstbement terv című Petőfi-költemény.
 
A lurkók egy része már az első daloknál elhagyta ülőhelyét, s volt, aki a színpad előtt ugrált, énekelt, táncolt, míg a többiek a székek közötti folyosókon tették ugyanezt, vagy több helyen is kézen fogva jártak körtáncot. A leglelkesebb és leghangosabb éneket a hirtelen verbuválódott, igen nagy létszámú gyermekkórus a Vannak még rossz gyerekek refrénjével produkálta. Jó másfél órányi hancúrozás után azonban a Játsszunk együtt refrénje már rosszat sejtetett: „Remélem nem felejted sokáig el, ha egyszer elmegyek”. A búcsúzó zenészeket hangos ovációval követelte vissza a gyerekhad.
 
Nem lehetett nem meghatódni azon, ahogy a távozó, immár nagymama korú, Kossuth-díjas énekesnőt, a Mosoly-Rend Lovagját a színpadra felmászó apróságok önfeledten körbeugrálták. Őszinteségével, nyitottságával, közvetlenségével nemcsak a gyerekeket hatotta meg. Elképzelhető az is, hogy új albumának címével (Szeresd a testvéredet) minket is int, talán mert – ahogy a kis herceg mondja – „Szó, mi szó, a felnőttek nagyon furcsák”. Heltai Jenő másképp fogalmaz: „Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek”. Vajon miért estünk ki ebből a szeretetből? Ez talán életünk egyik legfontosabb kérdése. A válasz, persze, a koncert után is várat magára, de egy rövid időre kétségtelenül mi felnőttek is közelebb kerülhettünk ehhez az állapothoz.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.011218070983887 másodpercig tartott.