Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  Szűkített Balázs Elemér Group
 
Héty Péter | 2007. november 09., 14:46
 
A Lilla-Unplugged az utóbbi időben több színvonalas zenei rendezvénynek ad otthont. Rendszeres dzsessz koncertjeik sorában most a Balázs Elemér Quintet lépett fel, de az érdeklődők meghallgathatták az előzenekar, a debreceni Zakar Trio + műsorát is. A fővendég műsora két részből állt, és az igazán kitartóak még egy hajnalba nyúló jam session részesei is lehettek a helyi és a fővárosi muzsikusok közös produkciójaként.
 
Akik este nyolc körül érkeztek meglepődve tapasztalhatták, hogy a kiírt műsorral ellentétben a debreceni Zakar Trió muzsikál a színpadon, Tóth Ilona Csillával kiegészülve. A remek muzsika közben azért afelől is meg lehetett győződni, hogy mindez nem a kiírt műsor helyett van, hanem ráadásként, hiszen Balázs Elemér és társai a terem végében, a bejárat közelében hallgatták a debreceni előzenekar műsorát. Több mint egy órás program után át is vették tőlük a színpadot a fővárosi vendégek.
 
A Balázs Elemér Group az utóbbi évek egyik legsikeresebb hazai dzsessz formációja. A kreatív dobos egyéniség testvérével, Balázs Józseffel közösen alapította a zenekart. Az összetétel az öt éve megjelent első lemezük óta gyakran változott. A testvérek és az állandó kiemelt vendégként velük zenélő kiváló énekes egyéniség Winand Gábor azonban biztos pontjai a formációnak és a szűkített változatként működő, kisebb létszámú quartetnek. A füstös dzsesszklubok hangulatát idéző szórakozóhely nem is adott volna kellő teret a nagyobb formációnak. A muzsika viszont így is ugyanolyan élvezetes volt.
 
Műsoruk első felében a group korábbi lemezeiről hallhattunk három kompozíciót. Ha a lemezfelvételeket vesszük alapul ez bele is fért volna egy negyedórába. A koncerthangulathoz igazodva azonban felvezetőként hallhattuk csak az eredeti kompozíció fő témáit, melytől aztán olykor alaposan elrugaszkodva lelkes improvizációkba kezdtek a kiváló muzsikusok, természetesen számos szólóval is megtűzdelve. A szám zárásaként aztán újra visszatértek az eredeti témához, s így lettek jó húsz percesek az egyes kompozíciók. Repertoárjukból természetesen olyan darabokat választottak, melyek Winand Gábor csodálatos énekére épülnek. A zenekarhoz nemrégiben csatlakozott gitáros Lamm Dávid hozta a leghangulatosabb szólókat az est folyamán, de a billentyűs is gyakran brillírozott. A zenekarvezető dobszólóit is – már csak hangereje miatt is – mindig zajos sikerrel fogadta a közönség. A műsor első felét a legutóbbi Magyar népdalok című lemezük egyik szerzeményével zárták.
 
Azaz már nem is az a legutóbbi lemezük, hiszen egy-két hete van egy még újabb. Az Early Music című új Balázs Elemér Group-albumon régi klasszikus zenei elemek keverednek a jazz muzsikával, egyedi megközelítésben, de erről még nem hallhattunk élőben a mostani koncerten. Ha minden igaz, hamarosan ezt az albumot is bemutatják Debrecenben, a teljes felállásban. A november eleji műsor második felében három hagyományos dzsessz sztenderdet hallhattunk. A legkitartóbbak aztán szem- és fültanúi lehettek annak is, hogy hogyan dzsemmeltek a hajnali órákban a debreceni előzenekar muzsikusai a vendég quartet zenészeivel.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015947818756104 másodpercig tartott.