Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  A mélység birodalma
 
Héty Péter | 2007. november 15., 10:37
 
Szabó Sándor a hazai jazz- és kortársmuzsika egyik legelmélyültebb egyénisége. Kvalitása nem áll meg a technikánál, a muzsikát teljes komplexitásában szemléli, kutató, színes egyéniség, nem a sablonok embere. A világszerte elismert gitárosról idehaza alig-alig hallani, szakmai berkekben is inkább különc muzsikusként tekintenek rá. Debrecenben megfordult már a nyolcvanas és kilencvenes években is, legutóbb az idén ősszel játszott Michael Manring (elektromos basszusgitár) és Ralf Gauck (akusztikus basszusgitár) társaságában. Megkísérelték meghódítani a zene hangzásának legmélyebb tartományát.
 
Szabó Sándornak közel két tucat saját lemeze jelent már meg, ebből igen sok külföldön, idehaza pedig maga adja ki felvételeit, melyek az általános hazai kereskedelmi forgalomban alig fellelhetőek. Fele ennyi számú lemezen játszik közreműködőként is. A zene filozófiájával, meditatív gondolatainak megfogalmazásával, írással is foglalkozik. Ezt egész prózai módon, szakmai lapokban is megteszi időnként, mint elektroakusztikai eszközök tesztelője. Elmélyült gondolatainak érzékeltetésére idézzük fel, miként tekint a zenére: „A zene egy transzcendens kört ír le a természetben. Amikor az ihleten keresztül egyszerűen megkapod a zenét, s a hangszeren eljátszod az embereknek, akkor a hallgatóság lelkén keresztül visszakerül ugyanarra a valóságszintre, ahonnan jött. Ez a transzcendens kör, amely érinti a fizikai valóságot és aztán újra visszatér a transzcendens síkra.”
 
Szabó Sándornak saját hangstúdiója van, tanít is, de valójában, mint gitárművész keresi kenyerét. Elektroakusztikai szakemberként is jegyzik nemzetközi szinten. Elég annyit megemlíteni, hogy a Skywalker hangstúdió – ahol a Csillagok háborújának hangját vették fel – vásárolt 10 darab TC S-6000 típusú surround effekt rendszert s a párszáz presetből, ami benne van, az összes kültéri akusztikus teret ő készítette. A hazai Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál születésénél ott volt 2002-ben. Egyedi hangszereket is fejlesztett, fő hangszerei az akusztikusgitárok (16 húros és bariton gitárok, bundnélküli gitár, de játszik más, egzotikus pengetős hangszereken is, mint az ősi kínai citerán a guzhengen.)
 
A mélység birodalma címmel tartott koncerten bariton akusztikus- és bundnélküli gitáron, guzhengen játszott. Muzsikájában, a klasszikus kompozíciók, a keleti meditatív előadásmód és hangzás, a modern jazz-ből hozott improvizáció mind megtalálható, harmóniavilága a diatónikus és atonális világ között lebegő, azokat átszövő. A klasszikus zene polifóniáját, a keleti zenék modalitását és díszítés technikáját ötvözi egybe az akusztikus gitárjáték legmodernebb technikáival. Zenéje nehezen sorolható be egy-egy kategóriába, muzsikája talán az ECM kiadó által fémjelzett sajátosan európainak mondható, elmélyültebb jazz világához áll legközelebb. Számtalan muzsikussal játszott már együtt.
 
Szabó Sándor: A tengerentúlon és Európában is gyakran fellépek, így gyakran találkozom nagyszerű zenészekkel, akikkel kölcsönösen tiszteljük egymást és van közös zenei nyelvünk, a kapcsolataim tulajdonképpen így keletkeznek. Michael Manring együtt tanult és korai időszakában turnézott is Jaco Pastorius-szal, a neves Windham Hill Records egyik legfoglalkoztatottabb muzsikusa volt, olyan stílusalapító muzsikusokkal játszott együtt, mint Michael Hedges és Alex De Grassi. Az Egyesült Államok legjobb basszusgitárosának választották 1994-ben. Ralf Gauck idén nyerte el ugyanezt az elismerést hazájában, Németországban, ahol a basszusgitár professzoraként jegyzik és legutóbb Sting dalaiból készített nagysikerű átdolgozás-lemezt, bundnélküli akusztikus basszusgitárjával. Hozzám hasonlóan ők is szólóban váltak világszerte ismertté. Az én ötletem volt a közös koncert, s mivel ismertek már régebbről örömmel mondtak igent. Elképzeltem a két nagyon mélyen szóló basszusgitárt és egy bariton gitárt, illetve egy igazi keleti hangszert, a guzhenget együtt, ebből adódott a turné címe is.
 
– Akusztikai szempontból milyennek találta a Kölcsey Központ nagytermét?
 
– Nagyon kellemes barátságos a terem, lecsengési karakterisztikája révén kiválóan alkalmas kamarazenélésre, az egyetlen probléma volt a színpad közepén hallható erős állóhullám és beépített hangsugárzók rossz elhelyezése, ezért is használtuk a saját rendszerünket.
 
Remélhetjük-e, hogy a jövőben gyakrabban fordul meg Debrecenben?
 
– Ez nem rajtam múlik. 6 éve nagy sikerrel szervezem a Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál hazai, minden állomáson teltházas turnéját, ennek ellenére bárhová küldök ajánlatot, a szervezők nem merik bevállalni. Egy város, vagy egy művelődési központ számára nem anyagi kérdés, hanem hozzáállás kérdése, hogy megrendezik-e vagy nem. Szólóban is szívesen elmennék bárhová, de az említett ok miatt nem sok esélyt érzek, hogy idehaza nagyobb teret tudnék kapni. Külföldön ismernek és tisztelnek így ezért ott minden jobban, könnyebben megy számomra. Magyarországon gitárosnak lenni sors. A lemezeim hozzáférhetősége tekintetében sem vagyok nagyon optimista. Fogyasztói társadalomban élünk, ahol a művészet csak megtűrt jelenség. Túl sok CD jelenik meg szerte a világban, aminek a művészethez semmi köze nincs, és ezekkel kellene versenyezni. A terjesztést szinte már senki nem vállalja, így marad a koncertezés, ezért kizárólag ott árulom a lemezeimet, de így sokkal jobban el is fogy.
 
– Milyen tervei vannak a távolabbi jövőre?
 
– Már dolgozom a 2008-as VII. Nemzetközi Akusztikusgitár Fesztivál szervezésén, közben készítem elő a jövő évi, igen hosszú Észak-amerikai turnémat. Minap fejeztem be a második, a Mélyebb valóság című baritongitár albumomat – ezt kizárólag koncerteken lehet majd kapni. Kevin Kastning amerikai gitárossal második duó lemezünk jön ki januárban. A napokban jelenik meg Németországban a Wonderland Records-nál egy duó albumunk Veronique Gillet belga gitárossal, valamint Venezuelában Fernando Freitezzel is készül egy, de folyamatban vannak még további duó albumok is. Ilyen tekintetben ez egy új korszak számomra. Végezetül pedig elkezdtem egy nagyon különleges albumot, mely egyben zenekutatás is. Ezen az albumon a legrégebbi múltat kötöm össze a jelennel.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.04790997505188 másodpercig tartott.