Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Filmkritikák és -ismertetések
 

 
   
FILM
Sablonos szinglimese
 
Az erőltetett helyzeteket a Minden kút Rómába vezet című filmben a színészi játék sem kompenzálja. Josh Duhamel (Nick) semmi emlékezetessel nem lepi meg nézőjét, Kristen Bell (Beth) pedig egyetlen szemszögből sem tűnik különleges karakternek.
 

 
   
FILM
Filmklub a Tepsiben
 
Beretvás Gábor fejébe vette, hogy újabb színfolttal gazdagítja a debreceni filmes élet palettáját, filmklubot szervez tehát, amely, saját alkatához illően, legalább annyira szól a társas élet ápolásáról, mint a filmek iránti szenvedélyről.
 

 
   
ZENE
Levéltitkok háborúban, békében
 
Semmi sem ápolja úgy a szépséget, mint a boldogság – mindez valóban érvényes a svéd Lasse Hallström új filmjére. De mielőtt elhinnénk, hogy a mozivászonra csak a jókedv termett, vegyük számba, mitől szenvednek a Kedves John! című filmben.  

 
   
FILM
Soha rosszabb Szemlét!
 
A 2010. február elején zajlott 41. Magyar Filmszemle Arany Orsó nagydíját a debreceni Hajdu Szabolcs nyerte, aki Bibliothéque Pascal című filmjével emellett megkapta a külföldi kritikusok által felajánlott Gene Moskowitz-díjat, a Diákzsűri nagydíját.
 

 
   
FILM
Pszichokatona álküldetésen
 
Paranormális képességekkel rendelkező, az elme erejével harcoló jedik küzdenek egy békésebb világért a Kecskebűvölőkben. A hippi-életérzésből merítő kiképzés egyik legtehetségesebb parafazonjaként George Clooney próbálgatja tudatalattijának erejét.
 

 
   
DVD
Kettős hatás
 
Szinte nincs olyan ember, aki ne vonzódna valamilyen szinte szégyelnivalóan gyermeteg dologhoz: legyen az nosztalgiát ébresztő tárgy, vagy egy hely, melyhez kötődik. Sokan vannak így kultfilmekkel is, melyek egyenesen ellenséges táborokra osztják a Föld lakosságát.
 

 
   
FILM
Nosztalgia-bérlet
 
A „Budapesti tizenkettő” filmjeiből válogatnak újra az Apolló mozi Art termében: filmvetítések, videobemutatók várják a diákokat és a művészfilm kedvelőket a Debreceni Ifjúsági Archív Filmklubban. A környezet ismerős, az árak barátságosak.
 

 
   
FILM
A menny ígérete
 
Szívszorító, látványos és drámai filmet készített az új évezred első évtizedének egyik amerikai bestselleréből a 2001 óta világhírű filmrendező, Peter Jackson. A Komfortos mennyország című regény filmváltozata mindvégig hű az író alapkoncepciójához.
 

 
   
FILM
Betervezetlen hiba
 
Új filmes műfajban próbálta ki magát Antal Nimród, aki a páratlanul sikeres Kontroll után egy horrort rendezett. A heist filmnek mondott Szállítmánynak most nagyobb a tétje, hisz a 25 millió dolláros büdzsé mellé a filmrendező kiváló színészgárdát is kapott.
 

 
DEOL > Kultúra > Film > DVD
  Még közelebb a kamerával
 
Héty Péter | 2007. november 16., 14:06
 
Ákos-DVD nélkül mostanában nem telhet el egy év sem, s ráadásul mindig kapunk hozzá bőven kiegészítő anyagot is. Az előadó Még közelebb című albumának Debrecenből indult turnéján elkészítette lemezbemutató koncertfilmjét, ami mellé további két korongot mellékelt extrákkal és egy teljes archív koncerttel. Mindezt egy nem éppen olcsó, de szimpla lemez áráért.
 
Az első korongon természetesen a fő film található, közel két órában, huszonkilenc számmal. A számok kétharmadát alternatív képpel is megnézhetjük, ahol többnyire a vetített háttérfilm, a dalok video illusztrációja, vagy a koncertfelvételek között választhatunk. Előbbiekben a szokványos látványelemek, mint pl. a tűz vagy a sztárfotók mellett érdekességeket is találunk, köztük a koncerten is feltűnt, lepellel letakart Krisztus-alak fénnyé változását, vagy az egymásra vetített, szinte azonos arcú ikon képeket.
 
A koncert színpadképe egyszerű, fölösleges látványelemektől mentes, csak az előadókra és a zenére koncentrál, akárcsak a képi vágások. Talán említeni sem kell, hogy a hang sztereo, 5.1-es és DTS változatban is megtalálható. Az anyag túlnyomó részét májusban, a fővárosban rögzítették, a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban, de belekerültek az ősszel indult turné más helyszínei is.
 
A bevezetőt követő Gépszabadság dinamizmusával, zseniális szövegével jól megalapozza a hangulatot, de eljön a pihenés, az elgondolkodás ideje is, hogy aztán újabb lendületet kapjon a koncert. Akik látták, biztosan szívesen idézik fel élményüket újra, akik pedig nem, ezzel a filmmel megpróbálhatják pótolni. Melodikus dallamok, klasszikus hangszerek, vokálok keverednek keményebb, súlyosabb rock elemekkel. Bevált kísérőzenészei mellett szerephez jut a vonós együttes, a kamarakórus és a hangversenyzongora is. Szövegében az emberi értékek, élmények, társadalomkritika, szellemi-, és irodalmi tartalmak ötvöződnek. Élettapasztalata és aktualitásai miatt sokak számára ismerős életérzések lenyomata az anyag.
 
Az extra lemez a koncertekről további hat számot (szintén alternatív képpel) tartalmaz, bár csak egyenként elindíthatóan. Azt, hogy miért pont ezeket másolták ki, nehéz lenne megmondani. A Még közelebb-album négy klipjét már sokan ismerhetik is a zenei csatornákról, vagy a Dual Disc-ként megjelent album DVD oldaláról. Négy, hosszabb-rövidebb dokumentumfilmet is megnézhetünk, ahol a közreműködők a maguk közvetlenségében, a tőlük megszokott stílusban nyilvánulnak meg a színfalak mögött. Az album készítéséről, klipforgatásról, turnéról és a tragikus hirtelenséggel elhunyt Kaszás Attiláról szólnak a történetek. A három akusztikus, az Andante Borpatikában rögzített dal már szintén ismerős lehet az említett Még közelebb-lemez DVD-s anyagából.
 
A harmadik koronggal ezidáig tartozott Ákos lelkes gyűjtőinek. Az egyik legátszellemültebb albuma, a Beavatás koncert lenyomatát tartalmazó videót eddig még nem láthattuk DVD-lemezről. Ez az egy korong DVD 5 formátumú, a hang Dolby Stereo. A BS-ben készült felvétel kerek tíz évvel ezelőtt készült! Érdekes látni az akkori Ákost, mára már elfeledett jellegzetes copfjával, kis kecskeszakállával. Egy, a mainál talán nyugodtabb időszak elmélyültebb, útkereső, s talán még kissé kiforratlanabb világa köszön itt vissza, ami nélkül talán nehezebb lenne méltósággal megélni a mai időket.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó link:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.16
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0091769695281982 másodpercig tartott.