Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Asszony blues-érzésből
 
Héty Péter | 2007. november 22., 15:55
 
A blues nagyasszonyai a műfaj őshazájából érkeztek Debrecenbe nemrégiben. A gyengébbik nem a blues műfajban nem túl nagy számban képviselteti magát, de ha mégis akkor kiderül, hogy nem is olyan gyengék ebben a muzsikában sem. Ha elkezdjük a kiemelkedő koncertturné szálait bogozni egy nagy körrel visszaérünk Debrecenbe.
 
Sharrie Williams és Karen Carroll debreceni fellépését a nyolc éve alapított Blues Patika Közhasznú Alapítvány szervezte egy turné keretén belül, melynek első állomása volt az itteni koncert. A műfaj hazai népszerűsítése érdekében létrejött alapítvány létrehozóját, az est egyik muzsikusaként is láthattuk. Oláh Andor, a kiváló szájharmonikás sokak számára régi ismerős Debrecenben. Legrégebben az Ölveti Blues Band-ben találkozhattunk vele, bár akkoriban talán többet zenéltek nyugat-európai „csavargásaik” során, mint a városban. Andor 1992-ben az Egyesült Államokban is kóborolt a blues nyomdokain, majd hazaérkezvén ott volt a Dr. Valter & The Lawbreakers megalakulásánál. A formáció tagjaként hozta létre a Blues Patika alapítványt, de ekkoriban hívta életre a Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers nevű zenekart is. „A blues nagyasszonyai” című koncerten már az új Mississippi Grave Diggers-t hallhattuk Andor vezetésével, mely immár Karen Carroll állandó turné zenekara. Az új csapat zongoristája Nemes Zoltán, bőgőn „amazonként” Hudák Zsófi játszik, a dobos Kárpáti Zoltán.
 
A chicagói születésű fekete énekesnő, szövegíró és zenész gyerekkorában természetes életközegéből szívta magába ezt a zenét. A gospel is hatással volt rá, de a szintén muzsikus édesanyja Jeanne Carroll is ebben az irányban hatott rá. A kis Karen szorgalmasan tanult gitározni és először édesanyja zenekarával lépett fel, de később olyan nagy nevekkel is színpadra állhatott, mint Lonnie Brooks, Albert King és a Freeman Bros. A korai gospel hatás mellett, az igazi fekete blues hang megtestesítője.
 
– A nyár folyamán a 75 éves legendás blues mamával, Jeanne Carroll-al turnéztuk át az országot, és ő ajánlotta lányát, tőle kaptuk az első felvételt – tudjuk meg Oláh Andortól. – Egy telefonnal sikerült elhívni, úgyhogy ő a mama ajándéka számunkra, amit ezúton is köszönünk. Velük együtt játszani és társaságukban lenni hihetetlen töltés, a zenei gyökér közelségének érzete. Karen derűs életszemlélete rokon az enyémmel, s úgy tűnt emellett nyitott az én közel húsz éve érlelődő muzsikámra és ötleteimre. Az egy hetes turné után nagy tervekkel engedtük el egymás kezét. Mivel elég jól ismerem az európai adottságokat, bízom benne, hogy rövid időn belül az egyik legjobb blues band leszünk, sajátos megszólalással és karakterrel – bizakodik a zenész.
 
Sharrie Williamset, az est másik vendégét, a soul, a funk és a gospel „koronázatlan királynőjének” is nevezték már. Ősi energiája Debrecenben is azonnal megfogta a közönséget. Sharrie szintén zenész család sarja; a blues igazán mély átélésében közrejátszott nehéz sorsa is: árván és otthontalanul tengődött évekig, de a hit áthatotta és túljutva nehézségein, lélekben megerősödve közvetít szeretetet rajongóinak. Nagy hatással volt rá Billie Holiday, Aretha Franklin, Etta James, Koko Taylor és más női blues legendák, akikkel lassan egy lapon említik. Az évek során olyan nagy nevű jazz, blues, soul előadókkal muzsikált együtt, mint Dizzy Gillespie, Taj Mahal vagy Solomon Burke. Közel egy évtizede Európa a második otthona, s a világ blues életének egyik fontos figurája.
 
– Sharrie a színpadra lépés pillanatában sugárzó lénnyé változik, és beköltözik mindenki lelkébe, úgy vélem, ő a blues egyik legszuggesztívebb dívája – mondja Andor. – A debreceni közönség most végre megtapasztalhatta, hogy mi az a blues érzés, és táncolva ünnepelhették velünk együtt a művésznőt a X. Blues Patika Jamboree jubileumán. Sharrie az Államokban a Handy Blues Díj jelöltje, ami a világon az egyik legrangosabb ebben a műfajban. Az est ajándék volt saját édesapámnak is, aki ezen a napon töltötte be 76. életévét és debreceniként a teremben élvezte a muzsikát – árulta el Andor.
 
– Ami pedig a folytatást illeti: ennek az évnek a zárásaként Jeanne Carroll és zenekarunk december 22-én a fővárosi Gödör Klubban lép fel a „Csend fesztivál” sztár zenekaraként. Karen pedig jövő tavasszal tér vissza, március 31-én a Művészetek Palotájában ad koncertet, nagyzenekari felállással, vendégekkel, fúvósokkal. 2008-ban újra indul a XI. Blues Patika Jamboree Európában is egyedülálló turnéja. Ha a város fogadókész, újra jövünk Debrecenbe is – zárja a gondolatsort a szájharmonikás-szervező.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0084021091461182 másodpercig tartott.