Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Ősi kultúrák harmóniában
 
Héty Péter | 2007. december 07., 10:17
 
Loreena McKennitt a világzene egyik méltán ünnepelt egyénisége. Tízéves szünet után An Ancient Muse címmel jelent meg nemrég hanglemeze, melyet most egy koncert kiadvány is követett. Az elmúlt évben rögzített Nights from the Alhambra anyaga két CD és egy DVD lemezre került rá.
 
A művésznő videó anyagok terén nem kényeztette el közönségét, eddig mindössze néhány klip készült legsikeresebb dalaira. Pedig élményszámba megy lenyűgözően misztikus muzsikája mellé hasonlóan különleges alkatát látni. Mintha a Gyűrűk ura egyik rangidős tündéje lenne, s talán azon se lepődnénk meg, ha éneklés közben vörös hajzuhatagából egy hegyes fül kandikálna ki.
 
A kanadai-ír énekesnő hangjával most is éteri magasságokban szárnyal. Téren és időn át vezető kultúrtörténeti utazás részesei lehetünk a zene és a környezet segítségével is. A felcsendülő számok között a legújabb stúdió albumnak szinte minden darabját megtaláljuk, de bőven hallhatunk régebbről ismerteket is. A tizennyolc dal mellett a DVD lemezen választható hangsávként meghallgathatjuk saját kommentárjait is. Ezekből kiderül például, hogy azért a középkori Spanyolország mór szívét választotta színhelyül, mert akkoriban itt az iszlám, a zsidók és keresztények hite még békésen megfért egymás mellett és a csodálatos mediterrán épületegyüttesen sorra rajta hagyták kézjegyüket az ősi misztikusok. Az előadás közben a kamera többször is elkalandozik a szép környezetben.
 
Loreena egész zenei vándorútja, melyet a kelták zenei hagyományának feltárásáért kezdett meg nem pusztán egy zenei zarándoklat volt részéről, hanem egy belső megismerési út is – tudhatjuk meg az egyik dal felvezető szövegéből. Aztán elhangzanak az ír nemzeti hagyományok kutatásában fellelt szépséges dalok, a She Moved Through the Fair és a Stolen Child. Ezt követően a The Mummers’ Dance az első dinamikusabb dal, melyben tangóharmonikát vesz kezébe, s így énekel. Megtudhatjuk, hogy a Penelope’s Songhoz delphi-ben tett látogatása során kapta az ihletet, a Dante’s Prayer pedig egy szibériai utazás során született. Utóbbit még a zongora mellett adta elő, de ezt követően ismét a hárfához ül, hogy a Caravanserai-t adja elő szintén a legutóbbi albumról.
 
A hanglemezt hallgatva ez után következik a korongcsere, s máris folytatódhat a műsor a Bonny Portmore ír dallamaival, majd a temperamentumos, jól ismert dallamú Santiago-val. A DVD korongon persze zökkenőmentesen haladunk tovább, Loreena pedig dalról dalra, hangszerről hangszerre vált. A kelta kultúrába kóstolók számára megkerülhetetlenek a tündértörténetek, melyek közül teljesen autentikusként hallhatjuk tőle a The Lady of Shalott dalát, de az ír világban kalandozik a The Old Days is. A záró tétel a Shakespeare-művön alapuló Cymbeline. Több mint másfél órás az anyag, de természetesen szívesen hallgatnánk még tovább is.
 
Az ősi, misztikus hangulatokban kalandozó zene megszólaltatásában sok egzotikus hangszert is használnak Loreena kísérői a tekerőlanttól a gadulkán, oudon át a különböző zörgő-csörgő kütyükig, tabláig. A lenyűgöző ének olykor egy szál hangszer kíséretében, de többnyire remekbe szabott kamaramuzsikálással hallható. Az ihletett kompozíciók légköre szervesen illeszkedik a környezetbe, s ez a hangulat még egy ilyen konzervált anyagról is megérinti a hallgatót. A látványt természetesen magára az épített környezetre építették fel, különleges megvilágításokkal, a színpadon stílusos mintázatú szőnyegekkel. A kép- és a hangminőség is a legmagasabb színvonalat képviseli.
 
A DVD-korong extrákkal nem rendelkezik, mindössze a választható hangsávok nyújtanak némi alternatívát. Viszont a „digipak” csomagolás, az esztétikus képek mind a borítón, mind a mellékelt füzetecskében még vonzóbbá teszik a kiadványt. A művésznő egy Lao-ce idézettel kezdi első kommentárját: „A jó vándor nem hagy lábnyomot” – s mint megtudjuk, ő sem szereti magát előtérbe helyezni (talán ezért sem adott még ki DVD lemezt), de a hely varázsa annyira megérintette és annyira összecsengett saját útjával, hogy ezeket az alhambrai estéket mégis meg kellett örökítse, remélve, hogy spirituális élményéből nekünk is át tud ezzel adni belőle valamit. Köszönjük.
 
(Loreena McKennitt: Nights from the Alhambra, Verve, 2007)
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.91
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.027715921401978 másodpercig tartott.