Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Újhullámos régi díva
 
Héty Péter | 2008. január 09., 13:22
 
A nyolcvanas évek „új hullámosai” is öreg rókák már a popiparban. A Eurythmics két tagja harminc évvel ezelőtt találkozott, és öt év múlva kezdett slágert slágerre halmozni, mindössze öt albumon. A hangszerelő Dave Stewart szólóban mérsékeltebben sikeres, míg Annie Lennox védjegyszerű hangjával többre vitte, s időről időre megjelennek lemezei, több-kevesebb sikerrel.
 
Zeneileg valamelyest eltávolodott ugyan az érdekes, elektronikus alapokon nyugvó duótól, de izgalmas maradt klasszikusabb hangszereléssel is. Sikerének titka egyedi, érzelem-gazdag énekében és érdekes szövegeiben keresendő. Az új, Songs of Mass Destruction című lemez már címében is érdekes kettősséget hordoz: a „mass” ugyanis misét jelent, vagy pedig tömeget a mi „massza” szavunk értelmében is.
 
Az első dal lírai kezdete ellenére dinamikus véggé fejlődik, s szövege is egy lelki élményt vetít ki társadalmi, szellemi szintre. A Dark Road, azaz Sötét út, melyen a hidegből hazafelé halad, hol nyitott ajtó várja majd. Az emberiség sötét történetét, nehézségét és a megváltás reménységét is idézi, de saját benső útjára is utal. Ez a többrétegűség jellemző az egész anyagra. A Love Is Blind a szeretet vakká tevő „édességéről” szól, ritmikus, blues-os zakatolású ritmusban.
 
Feltehetően zongorája mellett születtek dalai, mert ha nem is főszereplő a hangszer, de végig kíséri az anyagot. A Smithereens (szilánkok) indításában ez különösen meghatározó, bár az összetört szívek szilánkjait azért dinamikusabb zenei elemekkel is lefesti. A Ghosts In My Machine című szerzemény zydeco elemekkel is fűszerezett, tempós kompozíció. Ehhez igazodó, táncosabb darab a Womankind is. A Through the Glass Darkly már visszafogottabban lüktet és az előző téma folytatásaként az emberi kapcsolatokról elmélkedik. A mulandóságot csendesen feldolgozó Lost – szintén egy szál zongorával indítva – még ennél is mélyebbre ás le. A Coloured Bedspread egyetlenként idézi a korai Eurythmics duó szintipopos hangzását, elrugaszkodva az előbbi mélységektől. Lennox segélytevékenységének része a Sing, mely zeneileg, s bevezető „afro-tájszólásos” szövegével is utal az afrikai célállomásra.
 
A Big Sky a modern gépi ritmusokkal a háttérben is visszafogottan indul, s némi soulos, blues-os hangulatot hordoz magában. Zárásként a Fingernail Moon ismét a zongora mellől az égre tekintve egy szép lírai befejezést ad fuvolával, a korábban is hallott szép vokállal, és egyéb finomságokkal. Ám ez egy igen korai befejezést is jelent, hiszen alig egy háromnegyed órányi zenei anyagot hallhatunk ezen az új korongon.
 
Mindent összevetve nagy visszatérő anyagnak, bombasikernek nem nevezhető az album, de jól illeszkedik Annie Lennox színvonalas, őszinte munkásságába. Hallhatóan nem a versenypiac számára készítette felvételeit, bár ott is bizonnyal megállja a helyét. Mint eddig mindig is, járja a saját útját, amit kitartó közönsége méltán értékel is.
 
(Annie Lennox: Songs of Mass Destruction, Sony BMG Music, 2007)
 
A dalok listája:
1. Dark Road, 2. Love Is Blind, 3. Smithereens, 4. Ghosts In My Machine, 5. Womankind, 6. Through The Glass Darkly, 7. Lost, 8. Coloured Bedspread, 9. Sing, 10. Big Sky, 11. Fingernail Moon
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.010079145431519 másodpercig tartott.