Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Máni élete és tanítása
 
Héty Péter | 2008. február 11., 12:22
 
Máni a II. században élt, s egy párthus hercegi család sarjaként lett „kelet Krisztusa és nyugat Buddhája”. A hivatkozott világvallás alapítók minőségi jelzőként használt neve mindkét esetben fényhozónak fordítható. Ebben az értelemben Máni szintén a Fény, a megvilágosodás küldötte volt, elődeinek tanításait újra élővé tette, s az egyetlen legfőbb közös forrásra vezette vissza. A manicheizmus tételei Közép-Ázsiából „elértek” mindkét óceán partjáig, ám a későbbi üldöztetések miatt ma kevés a forrásmű az irányzat megismeréséhez, megértéséhez. Ezért is hiánypótló a Máni tanaival foglalkozó Francois Favre Máni, Kelet Krisztusa, Nyugat Buddhája című kötete, mely együtt, egy csomagban kapható a Máni Gyöngy-himnuszok című kiadvánnyal.
 
A könyv bevezetőjében szédületesen hosszú idézet gyűjtemény ad képet az emberiség igazságkeresésének útjairól. Francois Favre két jelentős irányvonalat különít el. Az egyik, egzoterikusnak nevezhető irány a tanokat szószerinti értelmükben szemléli, szinte csak történelmi eseményként, s kivitelezni is a kézzel fogható világban igyekszik azokat. A másik, ezoterikusnak nevezhető vonal követői a tanok, útmutatások belső megélését tekintik elsődlegesnek, s a világban ezek alapján kívánnak élni. Bár nem fogalmazza meg, de végső soron ez a materialista és az idealista szemlélet alapvetésein alapuló különbségként is felfogható. A könyv ezért mindkét szálon elindul, mindkét megközelítést használja a teljesség kedvéért. Egyiken a fellelhető történeti nyomokat vizsgálja, melyben elsősorban H. Corbin „metatörténész”, perzsa-szakértő kutatásait veszi alapul. A másikon a modern gnosztikus szemléletet, legfőbbképpen annak egyik jeles múlt századi tanítóját, Jan van Rijckenborgh-ot hívja segítségül a jobb megértés érdekében.
 
Külön erénye a munkának, hogy a témához kapcsolódó valamennyi elérhető szöveges forrást közzé teszi. (Kíváncsi lennék, hogy vajon tud-e a szerző arról, hogy elismert kutatói vannak hazánkban is a témának, úgy mint Váradi Tibor, Pap Gábor, Kozsdi Tamás, Tóth Tibor, akik esetleg a mi hagyományaink alapján is érdekes megközelítéseket adhattak volna munkájához.) A kötet hatalmas írásos anyaga mellett rengeteg ábrával és képes illusztrációval is el van látva. A segítő ábrák persze elsősorban a szöveg olvasása közben érthetők meg. A Máni-könyv másik erénye, hogy nem merül ki az egykori tanító megismertetésében, hanem teljes odaadással végig vezeti a tanítás szellemi hatását, vizsgálja gondolatainak létjogosultságát az őstörténettől az aktuálpolitikai eseményekig. A maga teljességében mutatja be ugyanakkor a Máni által is képviselt tiszta gnosztikus szemléletet.
 
Kitér arra is, hogy miért volt a világtörténelem egyik leginkább üldözött, támadott vallása a manicheizmus. Az okot abban látja, hogy világunkat a manicheusok nem az eredeti, isteni teremtésnek látták, abban az értelemben, hogy ez a paradicsomból kibukott dialektikus (a kettősség ellentét pólusainak kölcsönhatása által működő) létterület. Viszont a két természetrend tanát hirdették, azaz, hogy a mi tökéletlen, mulandó világunktól (ide értve a túlvilágot is) függetlenül létezik az eredeti, tökéletes, isteni természetrend, s ennek megtapasztalását tekintették minden hívő számára elsődlegesnek. E világ urának a sátáni minőséget, a természetistent tekintették, s nem ezt kívánták szolgálni. Ezen a ponton ütköztek a nagy, hierarchikus vallási rendszerekkel. A szerző megismerteti velünk Ágostont is, aki „kiugrott” manicheusként egyik legkegyetlenebb üldözőjük lett, mint az inkvizíció korai előhírnöke. Lényében láttatja, miként vívta harcát ez a kettősség, mígnem a világi (véres) kivitelezés, azaz a sátáni isten győzött.
 
A tételt az ember lényére vonatkoztatva is tárgyalja. A fölöttes énről beszél, az egóról, amely ennek a világnak a teremtményeként bitorolja lényünket. A manicheusok szerint a sátáni ego trónfosztásával lépünk rá a beavatás útjára, hogy rendszerünk újra a Fényesség, avagy a bevezetőben említett Krisztusi, Buddhai minőség vezetése alá kerülhessen, megvilágosodhasson, a Fény birodalmában újjászülethessen, visszatérhessen bukása előtti eredeti állapotához.
 
Ez a mű méltóképp rehabilitálja a kivégzett tanítót és követőit. A sok alaptalan vádat következetesen helyre teszi, bemutatja, hogyan értelmezték félre, forgatták ki a gnosztikus tanokat nem csak Máni idejében, hanem később is. Megmutatja, hogy az időtlennek az idő világában újra és újra elhangzó hazahívása mégis mindig talált nyitott szíveket, megváltozni képes, halló, látó, sokat tapasztalt lelkeket, kik feladták tékozló mivoltukat, hogy visszatérjenek az Atya házába, ahol a feltétel nélküli szeretet fogadja őket, amit aztán tovább is sugároztak, mint a Nap fényét, míg be nem árnyékolta azt az emberi-sátáni gonoszság.
 
(Francois Favre: Máni, Kelet Krisztusa, Nyugat Buddhája, L.N.L. Kiadó Egyéni Cég, 2007)
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.23
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.020371198654175 másodpercig tartott.