Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  Kikapcsolódás
 
Héty Péter | 2008. február 21., 13:59
 
Lassan már közhelyszámban megy a megállapítás, hogy milyen sok tehetséges zenész és zenekar van hazánkban, akik számára alig akad bemutatkozási, érvényesülési lehetőség. A dzsessz muzsika ráadásul különösen sanyarú helyzetben van, hiszen a kommerszebb, könnyebben fogyasztható stílusoktól távolabb esik, így kevesebben ismerik és kedvelik. Többek közt ez ellen próbál tenni a fővárosi Relax.
 
Régóta tudjuk, hogy az instrumentális muzsikát az átlagosnál is nehezebben emészti meg az átlag hallgató. Amennyiben ez a kellemesebb, nem elvont kategóriába tartozik, azért van némi esély szélesebb hallgatottságra is. A Debrecenből származó Djabe nemzetközi sikerei, vagy a feljövőben lévő European Mantra ékes példái, hogy lehet még népszerű a hangszeres, fúziós dzsessz muzsika. A Relax is jó úton halad, bár muzsikájuk az említetteknél talán több dzsesszes elemet tartalmaz, még ha néhol a dzsessz-rockosabb vonalból is. Kompozícióik ennek ellenére, kellemesek, hallgathatóak, még a dinamikus, improvizatív részeknél is, de a világzene és más műfaji keveredés tőlük azért távol áll. A fuvola, a billentyű és a szaxofon harmóniagazdagsága, közös dallamvezetése a legdominánsabb az anyagban, de a ritmusszekció tagjai is kellő teret kapnak.
 
A Relax együttes központi figurája Vincze Pál több jelentős hazai formációban is játszott már a világzene, a jazz és a rock muzsika területeiről is pl. Jeff Porcaro Emlékzenekar, Világok Hangja, Kabóca Project, Laux Trio & Friends, Nota Bene, Alapi István, Chagall Klezmer Band. Az 1988-ban alakult Relax-et tekinti azonban az első igazán komoly zenekarának, hiszen egyik alapítója, s mára vezetője a csapatnak. A zenekar első korszaka az 1988-as AORTA (Amatőrök Országos Rock Találkozója) Tehetségkutató Fesztiválon elért sikerrel vette kezdetét és az 1994-ben megjelent Butterfly In Dream című első lemezüket követő rövid időszakkal zárult le. 2004-ben Vincze egy másik őstaggal, Németh Zoltánnal hívta létre az új felállást, Blaskó György dobossal és Bálint Gergely szaxofonossal.
 
2007-ben Somos András fuvolással és ifj. Straub Dezső gitárossal kiegészülve nyerte el a formáció azt a jellegzetes hangzást mely a This Side Up! címmel megjelent új korongot jellemzi. Az ebben a műfajban ritkán hallható fuvola izgalmas futamai ennyi idő alatt is egyik jellegzetességükké vált. A gitár többnyire kísérő szerepet kap, de időnként azért bizonyít egy-egy szólóval is. Az érdekes, izgalmas hangszerelés időnként kellemes lamentációkkal, szólókkal egészül ki. A hangzás olykor a hetvenes évek leghangulatosabb dzsessz-rock és fúziós zenekarainak világát idézi.
 
A közel egyórás anyag nyitánya (Overture) egy tempósabb darab, remek szólókkal, majd az Earth Rise már csendesebb, s a Funk is így indul, de címéhez méltóan ismét tempósabb irányban folytatódik. A Madeira szép szigetéről elnevezett darab is precíz és feszes ritmusú, de azért egy-egy szólónál – itt például a basszusgitáréhoz, fuvoláéhoz, gitáréhoz, billentyűséhez – visszább vesznek a dinamikából. A Dolphins ismét alkalmat ad a pihenésre, csendesen játékos muzsikájával. A Float Away és a Spirit fokozatos átmenet, színes zenei szárnyalgatás az egyértelműen hangulatos St. Endre Blues-hoz, mely nevében viseli stílusát. A hetvenes-nyolcvanas évek jazz-rock hangzását a Marbles idézi leginkább, a záró Cheese Club pedig ismét egy tempósabb, kissé funky-s téma.
 
Összességében kellemes, dinamikus, hangszereiket remekül kezelő muzsikusok élvezetes örömzenéje az album. Háttérzenének is kellemes, de a figyelmesebb hallgatóknak se lehet ellene panasza, sőt bizonnyal magával ragadja őket a remek együttzenélés, a hangszeres precizitás, a dinamika és harmónia együttese. Persze, az elvontabb, magasabb régiókban kutakodó dzsesszistáknak nem igen lesz ez az anyag a kedvencük, de talán még ők sem vetik meg.
 
(Relax: This Side up!, Fonó, 2007
A dalok listája: Overture, Earth Rise, Funk, Madeira, Dolphins, Float Away, Spirit, St. Endre Blues, Marbles, Cheese Club) a
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.40
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,019304990768433 másodpercig tartott.