Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  Az összefogva győzni tudás szimbóluma
 
HeP | 2008. március 13., 09:47
 
Jantyik Zsoltot a legtöbben és a legrégebb óta a PG Csoport frontembereként, zenész- szövegíróként ismerik Debrecenben és környékén. Az utóbbi években politikai-közéleti szerepvállalásának köszönhetően előbb lakhelyén Derecskén, majd a megyei közgyűlésben is több felelős tisztséghez jutott a Fidesz MPP színeiben. Közművelődési szakemberként március 1-jétől a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központ közművelődési vezetője lett. Jantyik Zsoltot mint magánembert kérdeztük.
 
– Hogyan viszonyulsz a ’48–’49-es eseményekhez, s véleményed szerint milyen a viszonya hozzá általában az embereknek?
 
– Március 15-e a magyar nemzeti egység ünnepe, az összefogva győzni tudás szép és érthető szimbóluma. S ezért azoknak a magyaroknak lesz mindig fontos ez a nap, akik a globális és pillanatnyi értékrenden túl, vagy azzal szemben, fontosnak tartják a magyarul beszélő és magáért gondolkodni tudó magyar nemzet fennmaradását, a nemzeti összefogást, a magyar jövőt. Jómagam számára az augusztus 20-a, a karácsony és a húsvét mellett a legszebb ünnep március 15-e és az is marad örökké. 
 
– Mit látsz, hogyan éljük meg, egyáltalán megéljük-e a 160 évvel ezelőtt történtek jelentőségét, merítünk-e eleink bátorságából, szókimondásából?
 
– Véleményem szerint a magyar társadalom egyik legnagyobb kihívása a XXI. században az lesz, hogy meg tudja-e, és meg akarja-e tartani saját identitását. Látható, hogy olyan, a mai Magyarországot is determináló erők hatnak a világban, amelyek számára a nemzeti hovatartozás, az erős lokális közösségek, a hagyományokon, a helyi hagyományokon nyugvó értékek  fölöslegesek. Ezen erők számára van egy fontosabb ennél: az egyre magasabb profit. S ez az érdek – látszólag – mindenek fölött áll. Ezért is igen fontos, hogy erőt tudjunk meríteni elődeink példájából, az összefogás erejéből a fölénk helyezett idegen érdekkel szemben. Saját érdekeink és közösségünk csak így élhették túl a nehezebb időket, s ez csakis így lehetséges ezután is.
 
– Mennyiben változott szerinted az idők során ez az ünnep, beleértve napjainkat is? Miként kellene ma megemlékezni?
 
– Számomra az a fontos, hogy most miként tehetjük szebbé és értékesebbé ezt az ünnepünket. Apró és fontos dolgokkal. Azzal, hogy a Himnuszt nem hallgatjuk, hanem énekeljük. Azzal, hogy gondoskodunk arról, gyermekeink tudjanak és szeressenek velünk dalolni, és persze nem csak a Himnuszt. Azzal, ahogy Derecskén is, a ’48-as emlékműnél, vagy az ünnepi műsor alatt felolvassuk a ’48-’49-ben településeinkről harcba induló honvédek névsorát. Öröm nézni, ahogy meglepődnek szülők és gyermekek, ahogy felismerik saját családneveiket! Nagyon fontos a személyes példamutatás. Tudom, hogy eljön az az idő is, amikor nemzetünk szent napjainak ünnepén nem lepődik már meg senki, ha egy-két tanárnál, tanárnőnél több pedagógus és magánember jelenik meg kérés nélkül, magától egy-egy kisvárosi, községi megemlékezésen.
 
– Gondolom akkor ebben személyesen is igyekszel jó példával elöl járni a mostani nemzeti ünnepen. Te miként ünnepelsz?
 
– Úgy hozta a sors, hogy huszonkét éve zenélek zenekarommal, a PG csoporttal. Én a március 15-e megünneplését 14-én kezdem egy koncerttel Székelykeresztúron, amely szűkebb hazám, Derecske testvérvárosa. Egy székely kislány nagyon beteg lett. A koncerttel is szeretnénk segíteni, hogy gyűlne össze mihamarabb a műtétre való. Mondják, sok kicsi sokra megy. Én azt mondom, sokan sokra megyünk, magyar- és székelyföldön egyaránt. De nem egyenként és külön-külön, hanem csakis együtt. Ez az, ami méltó őseinkhez, március 15-e magyar hőseihez.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,02140998840332 másodpercig tartott.