Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  „Magunkat hordjuk egymásban”
 
HeP | 2008. március 20., 13:12
 
Másfél évvel ezelőtt Debrecenben a világhírű dzsessz zongoristát, Joey Calderazzo-t egy fővárosi zenekar kísérte. A zenész azt mondta a The Transform Quintetről, hogy Amerikában is párját ritkítják az ilyen tehetséges fiatalok. A kiváló hangulatú estén már jelezte a csapat, hogy harmadik, Each Other’s Children (Egymás gyermekei) című lemezükön dolgoznak, mely tavaly az üzletekbe is került.
 
A formáció még The Tropical Transform Quintet néven indult éppen tíz évvel ezelőtt, amit idén februárban már megünnepeltek vendégeikkel a budapesti A38 hajó színpadán. Könnyedebb fúziós dzsessz muzsikájuk a kezdetekkor több latinos, és funk elemet tartalmazott, melyek mára szinte egészen a háttérbe szorultak, de talán még a két ütősön –ebből is inkább a percussion-on – és egyes zongoraszólamokban tetten érhető. Úgy tűnik, hogy ebben az évben a Calderazzo-val megkezdődött együttműködés is tovább folytatódik, ami nemzetközi szinten is egyre nagyobb elismerést hozhat. Érdemes tehát odafigyelni a csapat munkásságára. Az Each Other’s Children címet viselő korong hetvenhét percben kilenc kompozíciót tartalmaz. A központi figura a billentyűs, Horváth „Tojás” Gábor, aki a felvételek mindegyikét szerzőként jegyzi, bár a hangszerelés közös munka. Előző albumukon egy Wayne Shorter kompozíció volt a kivétel, most pedig a basszusgitáros Eged Márton és egy hazai barát színesíti a rövid szerzői névsort. A mai dzsesszben egy tíz éves csapat nem számít friss formációnak, különösen egy közel állandó tagsággal. Ez az összeszokottság a hangzáson, a magabiztos közös szárnyalásokon is jól érzik. Az improvizációk és dallamok többségét a billentyűs és Ávéd János szaxofonos hozza, de jut szerep mindenkinek, még vendégeknek is. A kilenc felvétel mindegyike dinamikus, s mégis érzékeny, dallam- és ötletgazdag, s közel nyolcvan percen át egyszer sem válik unalmassá.
 
A lendületesen indító Editor dinamikája mellett lehetőséget teremt az elmélyültebb szólókra is. A basszus dallammal induló Consolations II.-ra előbb a ritmusszekciót fűzik fel, majd a szaxi viszi tovább a fülbemászó gyermeki melódiát, enyhén latinos, visszafogott hangulatban. Amolyan könnyen hallgatható kategóriába tartozik a szép női vokállal szárnyalóvá tett Around Us. Lamentálós hangulattal, szaxofon-zongora kettőssel indul a Waltz for J.C. című kompozíció, mely aztán fokozatosan bontakozik ki. Amint a kísérőfüzet kommentárjaiból megtudhatjuk a rejtélyes monogram akár John Coltrane, Jesus Christ, vagy más is lehetne, de talán könnyen kitalálható, hogy inkább a bevezetőben is említett új barátot, Calderazzo-t takarja.
 
Egy csalódással végződő szerelmi kaland bontakozik ki a zene nyelvén elmesélve az Under Her Spell, a kiváló trombitás Fekete-Kovács Kornél közreműködésével. Gondolataiba mélyült sétálást idéz a Walk Alone, elektromos billentyűssel elindulva. A She’s So Fine viszont a szaxis könnyed szólójával kezdi, s Gyémánt Bálint vendég gitárjátékával teljesíti ki a visszaemlékezést, s egy keserédes blues témával, remek hangulatban tiszteleg a női nem előtt. Űrzenére emlékeztető sejtelmesen felvezető elektronikus hangokkal, és a két vendég hölgy, Gereben Rita és Kovács Linda énekével az egyik legmodernebb, „legamerikaibb” a Sushi, de olykor még nosztalgiázó is. A lemeznek címet adó záró tételt Gödri Bulcsu verséhez párosították a hangulathoz illő zenei interpretációval.
 
(The Transform Quintet: Each Other’s Children, Fonó, 2007)
(1. Editor, 2. Consolations II., 3. Around Us, 4. Waltz for J.C., 5. Under Her Spell,
6. Walk Alone, 7. She`s so Fine, 8. Sushi, 9. Each Other’s Children)
 
Kapcsolódó cikkünk:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.50
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,022140979766846 másodpercig tartott.