Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Egy korszak lezárult
 
HeP | 2008. április 25., 13:11
 
A Djabe együttes a jazznapokon lépett fel legutóbb Debrecenben, s akkor még nem tudhattuk, hogy alapító tagjukkal, Sipos Andrással ekkor állhattak utoljára a színpadra. A zenész emlékét a Köszönjük, Sipi! című lemez őrzi. A vele készült utolsó albumot Take on címmel fejezték be és most zajlik a zenekar nemzetközi koncertturnéja, melynek debreceni állomása a Kölcsey Központ lesz május 3-án.
 
– Játékod, hangod, egyéniséged, humorod és barátságod úgy hiányzik mindannyiunknak, mint egy falat kenyér – búcsúznak az egykori zenésztársak a borítón. S még egyszer együtt zenéltek Sipos Andrással, Sipivel korábbi felvételek segítségével. A lemez teljes bevételét Sipi családjának ajánlották fel a közreműködők, még a Tom-Tom stúdió is, akárcsak az elmúlt ősszel tartott nagyszabású emlékkoncerten befolyt összeget. A Köszönjük Sipi! albumot nyitó Hagar Kim Sipi által feljátszott ütős alapját az első Djabe lemezről vették elő, hogy újra rájátszhassanak a zenekar alapítójának ritmusaira. A Szavak nélkül már a döbbenet első pillanataiban született benyomások zenei lenyomata, akárcsak a későbbi Lelkek cseréje. Sziget, Visions, Witchi Tai To, Vágta, Jégvilág – ezek a számok voltak azok, melyeket legkarakterisztikusabban Sipi egyénisége határozott meg a Djabe repertoárjában. Most nélküle, de neki szólaltatták meg ezeket. A felvétel során vendégként érkezett a stúdióba a Macumba nevű ütős formáció tagja, Ruzicska Tamás, akivel együtt zenélt Sipi abban a csapatban, s most ő játszotta fel helyette két számban az ütős szólamot. Egy másik érdekes vendég Herczeg Judit volt, aki a Djabe régi „zenésztársa” s a Witchi Tai To-t látta el ezúttal női énekszólammal, de ide felkerült egy korábban fel nem használt Ben Castle szaxofonszóló is. A lemez zárása is egyben ez a dal, mely Sipi színpadi fellépéseinek is záró momentuma: a 2007-es Debreceni Dzsessznapok Djabe koncertjén felvett záró szám, melyben utoljára láthattuk-hallhattuk őt. A búcsúkorong nem egy nosztalgikus, melankolikus, érzelgős anyag. Sokkal inkább a zenei és emberi hiányt érzékelhetővé tévő felvételeket hallhatunk rajta.
 
A most megjelent Take on albumon viszont egyáltalán nem tetten érhető ez a hiányérzet. Ez az az anyag, amin még éppen dolgoztak az elmúlt ősszel. A kiváló ütős, Sipi mindössze három számban az énekszólam felvételével maradt adós rajta, de immár örökre. Az anyag természetesen friss és életvidám, hiszen a komponáláskor még senki nem számolt a váratlan tragédiával. A Take on album bőséges anyaga tizenegy kompozíción keresztül a fúziós dzsessz muzsika világzenei elemekkel is átszőtt, profi, mai, immár jellegzetesen „dzsábés” hangzását hozza. Minden zenei jegy megtalálható a különböző kompozíciókban, melyek ma már szinte védjeggyé váltak összetett, profi, s mégis széles körben fogyasztható muzsikájukban. A dinamikus, friss zene finom, kimunkált elemekkel is alaposan díszített igényes munka, s mindenek előtt a kiváló basszusgitáros Barabás Tamás hangszerelési, hangmérnöki képességeit dicséri.
 
Szinte a felvételek többségén a dallamvezetésben kiemelt szerep jut Kovács trombita játékának, de a korábbiakhoz képest gyakrabban kap ilyen feladatot a billentyűs is. Újszerű, erősen keleties elemként hallhatjuk az azerbajdzsáni Malik Mansurov játékát az ősi tar nevű pengetős hangszeren, a Kilinama című számban. Szinte állandó vendég már lemezeiken Ben Castle, a neves angol szaxofonos, de hallhatjuk amerikai kollégáját John Nugent-et is, akit már 1990-es első albuma kapcsán Sonny Rollins-hoz hasonlítottak, de játszott Ella Fitzgeralddal, Tony Benett-tel, Clark Terryvel, a Temptations-szel, Steve Ray Vaugh-hal és tagja volt a Woody Hermann Orchestra-nak is. Ezek mellett is mindvégig a legmeghatározóbb természetesen a már beérett Djabe zenész gárdája. Ezen az albumon is adóznak Sipi emlékének egy kompozícióval, amely a Los Sipos (homage to Sipi) címmel szerepel az anyagon.
 
Banai Szilárd és Sipi a mellett, hogy az alapokat hozzák, összetett ritmusképleteket is produkálnak, Barabás basszus játéka továbbra is világklasszis, Kovács Ferenc trombitán és ritkábban megszólaló hegedűjén is légies és színes futamukat hoz, Égerházi Attila viszonylag ritkán kerül az előtérbe, de melodikusan gitározik a háttérben is, Kovács Zoltán pedig billentyűseivel érzékenyen simul a zenei képbe szólóban, vagy a háttérben egyaránt. A lemez borítója a tőlük szokottnál egyszerűbb, de stílusos és részben Sipire emlékezik. Egy korszak ezzel a lemezzel bizonyára lezárul a Djabe életében, hiszen Sipi egyik meghatározó alakja volt a formációnak. A lemezt bemutató nemzetközi koncertturné viszont már a folytatást vetíti előre, hiszen immár nélküle, de még a vele elkészített anyagból adják a műsort. A sztárvendégekkel közösen Debrecenben május 3-án a Kölcsey Központ báltermében mutatják be a Take On anyagát, és minden bizonnyal megemlékeznek az elhunyt társról is, hisz itt álltak vele utoljára egy színpadon.
 
(Djabe: Take on, Periferic Records, 2008
(A dalok listája: 1. Take on, 2. Kilinama, 3. Then and Now, 4. Butterfly, 5. At Night, 6. Los Sipos (homage to Sipi), 7. Crazy Morning, 8. Afro Dance, 9. Wind and Bell, 10. Sárika, 11. End of a Beautiful Day)
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
5.00
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.014770030975342 másodpercig tartott.