Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Funplex-élmény
 
HeP | 2008. május 16., 13:42
 
A B-52’s nyolcadik stúdióalbumával jelentkezett tizenhat év szünet után. A Funplex cím is jelzi, hogy az album dalainak hangvétele a régi, vidám és szórakoztató. A legutóbbi album nagy slágere a Love Shack volt, amihez hasonló nagy durranást nem hoz ez az album, de a címadó szám már így is „döngeti” a listákat.
 
A hetvenes években a punkkal és újhullámmal sok kísérletező, új hang került a könnyűzenébe nem csak a Brit-szigetekről, de az Egyesült Államokból is. Az újhullám amolyan minimal art, művész-rock bandái közül a három legemlékezetesebb tengerentúli a Talking Heads, a B-52’s és a Devo volt. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az amerikai bombázó repülőről elnevezett, több mint harminc évvel ezelőtt alakult banda, akik hivatalosan a mai napig nem oszlottak fel. 1992-es Good Stuff című albumuk óta azonban csak alkalmi jelleggel játszottak együtt, mivel egymástól távol éltek, s csak egy-egy új számmal jelentkeztek ( pl. a The Flintstones című film slágere, valamint a Time Capsule válogatás két új száma). Mindenki járta a maga útját, a legsikeresebb közülük Kate Pierson volt, aki énekelt például olyan világslágerekben, mint a Shiny Happy People, vagy az Iggy Pop féle Candy.
 
Most viszont újra összeálltak a csapat szülővárosában a Georgia állambeli Athens-ben, és egy új lemezt is piacra dobtak. A Funplex címmel megjelent album dinamikusan indul a Pumppal. Már itt jól hallható a producer Steve Osbourne (New Order, KT Tunstall) beavatkozása az „elektronikus naprakészség” érdekében. A klasszikus B-52’s rock and roll hangzás a Hot Cornerben már jobban érvényesül, kevesebb az elektronikus hanghatás, viszont egy idő után egysíkúak az ismétlődések még három és fél percen belül is. Az Ultraviolet gitáros indítással egyszerű, de nagyszerű nóta, még ha nem is egy slágergyanús nyomulás. A Juliet of the Spirits-en érzik leginkább a producer „New Order közeli” hatása, ami persze nem baj.
 
A Funplex album címadó nótája a klasszikus és modern hangzás ötvözéseként valóban a legslágeresebb, klipje a nyolcvanas évek stílusát idézi. Az Eyes Wide Open már nyugodtabban kísérletezik, hisz letették az elvárt slágergyanús darabokat. Mókás, robotos, utópisztikus szerelmes sláger a Love In The Year 3000. Önmagukhoz képest kissé melankolikus a Deviant Ingredient, de a Too Much To Think About már ismét a korai időket idézi. A Dancing Now ismét az új hullám klasszikusainak nyomdokain halad, míg a záró Keep This Party Going valóban újfent a bulizós hangulatra hajt, marad is hiányérzet amint egyszer csak a csúcsponton véget ér az anyag.
 
Akik kedvelték a bandát kirobbanóan nagy sláger nélkül is szeretni fogják az albumot, mivel a jól kiforrott klasszikus hangzást hozza, s ez mindig megállja a helyét. A némi mai elektronikával való korszerűsítés aktuálissá teszi őket, de a régebbi időkben is odafigyeltek a naprakész hangzásra. Mondhatni, hogy kis kihagyással ott folytatják, ahol abbahagyták. Jellegzetességük, a két hölgy és Fred Schneider feleselgetős vokálja semmit sem fakult, mindössze a videókon látható rajtuk kissé az eltelt idő. Továbbra is lendületes minimalista pop-rockot, gitár alapú alternatív táncmuzsikát játszanak. Pop-artos szövegeik mókásan, szórakoztatóan társadalomkritikusak, amit bizonyára sokan fel sem fedeznek. Ők is, s mások is jól szórakoznak, s talán éppen ezért is a világ egyik legjobb „buli zenekara” a csapat. Erről az idei nyáron a Balaton Soundon élőben is megbizonyosodhat aki gondolja.
 
Az anyag egyik legfőbb hibája a rövidsége. Ha azt vesszük alapul, hogy az utóbbi tizenhat évben három új számot készítettek, akkor viszont ez is megbocsátható. Az új hullám örökké korszerű veteránjai alighanem ismét felhívják magukra a figyelmet, bár az időközben átrendeződött terepen már nem valószínű, hogy ugyanolyan nagy sikereket tudnak elérni, mint fénykorukban. Alvó táboruk azonban bizonnyal felébred és ismét bulizik egy jó nagyot, miközben megállapítja, hogy mennyi ráncot gyűjtöttek be a legutóbbi találkozás óta, hiszen tizenhat év az tizenhat év. Az akkori bulikon fogant fiatalabbak meg csak legyintve ugra-bugrálnak tovább a hangulatos muzsikára. A show pedig folytatódik még ki tudja meddig, talán amíg a zenészek bírják, vagy szét nem költöznek ismét az Államok különböző szegleteibe.
 
(B-52’s: Funplex, Astralwerks, 2008.)
(A dalok listája: 1. Pump, 2. Hot Corner, 3. Ultraviolet, 4. Juliet of the Spirits, 5. Funplex, 6.
Eyes Wide Open, 7. Love In The Year 3000, 8. Deviant Ingredient, 9. Too Much To Think About, 10. Dancing Now, 11. Keep This Party Going)
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.80
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018402099609375 másodpercig tartott.