Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Kritikák és ismertetések
Filmkritikák és -ismertetések
Lemezkritikák és -ismertetések
 

 
   
KULTÚRA
Mongólia karnyújtásnyira
 
Mi az a bódz és mit jelképez a két hal Mongólia zászlaján? Miért öltöztették fiúruhába a lányokat, s lányruhába a fiúkat a hagyománytisztelő mongolok? A Többkultúrájú Családok Egyesületének februári programján Dzsingisz kán népére vetült fény.
 

 
   
KULTÚRA
Fátyol mögött
 
Az európai nők számára ismeretlen és szokatlan világ tárult a Turmalin Ház látogatói elé azon a rendezvényen, ahol a vendég, Parvaneh Farid ismertette meg a hallgatósággal az iráni nők életét, kiknek múltja, jelene és jövője megannyi fájdalmat rejt magába. 
 

 
   
FILM
Egy kisember nagy utazása
 
Frank Goode (Robert De Niro) nyugdíjas kábelgyári munkás megözvegyül, s mivel a gyerekek önállóan élnek, szerte a hazában, nemigen marad neki más társaság, mint a kiskert dísznövényei és az orvos. Kirk Jones Giuseppe Tornatore ’90-es mozijából indult ki.
 

 
   
KULTÚRA
Fiume – magyar szemmel
 
A Szabad Európa Rádió egyik korábbi munkatársa ajánlotta fel közszemlére a családi ereklyéket. Lakner Lajos múzeumigazgató úgy fogalmazott, hogy a Déri Múzeum szeretné bemutatni a Fiuméhoz kötődő pluralitást a horvát-magyar együttműködés jegyében.
 

 
   
KULTÚRA
Három nap Kazinczy társaságában
 
A nyelvújító Kazinczy Ferenc leszármazottja Svédországból érkezik Debrecenbe, hogy részt vehessen a felmenője emlékének szentelt háromnapos tudományos konferencián. Az egyetemen tartandó tanácskozás érdekes kulturális programokkal egészül ki.
 

 
   
KULTÚRA
„Nyilvános önképzés”
 
Író, költő, publicista, irodalomtörténész, főiskolai docens és elsősorban családapa. Mindennapjairól, munkásságáról, egyszemélyes folyóiratáról, valamint annak különszámáról volt szerencsém beszélgetni egy nagybetűs egyéniséggel, Vitéz Ferenccel.
 

 
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
A megváltás szakrális és profán gesztusai
 
Miként gondolkodik a modern ember a bűnökről, a bűnösségről, a megtisztulásról, a halálról és az újjászületésről? A stációkra osztott, dramatikus ívet felrajzoló Messiások című tárlatot Heller Ágnes filozófussal járhattuk végig.
 

 
   
KULTÚRA
Mesterségek dicsérete
 
Ifjú kézművesek munkáiból nyílt országos kiállítás Debrecenben, a Belvárosi Közösségi Házban rendezett VIII. Vándorlegény Konferencián, lehetőséget teremtve a hagyományos kézművességgel foglalkozó fiataloknak a bemutatkozásra és megmérettetésre.
 

 
DEOL > Kultúra
  Pódiumért, műhelyért egyesültek
 
Héty Péter | 2008. június 04., 16:03
 
A Pódium Műhely Egyesület (PME) kicsivel több mint huszonöt éve alakult, de első nyilvános bemutatkozásuk, az Atlantisz című összművészeti munkájuk épp negyed évszázada készült. A tagokon kívül egykori és mai ismerősök, támogatók, barátok emlékeztek ebből az alkalomból.
 
A Pódium Műhely Egyesület huszonöt év után sem rendelkezik saját helyiséggel. Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy csoportjainak önállósodása miatt fokozatosan változott tevékenységének intenzitása. Részben emiatt is, az azóta egyik legismertebb egykori „részlegük” a Vojtina Bábszínház adott otthont a valamikor szebb napokat látott művészeti társulás megemlékezésének, amely az első hivatalosan bejegyzett ilyen egyesület volt az országban. Felvezetésként Oláh Tibor alapító tag kiállítását nyitották meg május 23-án a bábszínház előterében. Az alkotó kép-fotói sajátos műfajnak számítanak, hiszen fényképeit egyéni technikával festi, rajzolja tovább, hogy elnyerjék végső formájukat. Munkái jól példázzák az egész egyesület szellemi útját az egypárt-rendszer idején sajátos jelentőséggel bíró alternatív művészeti formáktól a szerves látásmód kialakulásáig, beépüléséig. A megnyitón Szórádi Sándor, a PME első elnöke kiemelte, hogy a barátság, az együttműködés, az álmaik megvalósításának vágya vitte őket előre, amit a jelenlévő gyerekeknek példaként ajánlott.
 
Az egyesületi összefogással sikerült a „három T” (tiltott, tűrt, támogatott) kategóriából a valamelyest támogatottba bekerülniük és elképzeléseiket megvalósítaniuk. A „Vojtinás” Szabó Tibor és Szórádi Sándor kezdeményezésére 1982. decemberében jött létre a PME, a KISZ Hajdú-Bihar megyei bizottságával való tárgyalások eredményeként, mely egyben a bázis szerv is lett. A PME első székhelye ennek megfelelően a Simonyi u. 14. szám alatt volt, ahol próbahelyet is kaptak. Az egyesületnek tagja volt a Vojtina mellett a Lux együttes, az Unió Mozgásszín és Oláh Tibor fotóművész. A következő évben mutatták be Atlantisz című közös alkotásukat, s ez adott okot a negyedévszázados megemlékezésre. A barátokkal közösen rendezett ünnepi alkalomra lassan szállingóztak a vendégek, s folyamatosan terítették hozott dolgaikkal asztalaikat, de a baráti, szponzori támogatásnak köszönhetően a közösbe is került némi enni- és innivaló. A gyülekezés idején ritka filmfelvétel forgott hang nélkül: az 1984-es Dallal a békéért-pályázat (ezen futott be első helyre Varga Miklós Európa című dala) egyik munkája, melyen többek között a Lux együttes is szerepelt. Talán kevesen vették észre a fellépők között Zsámboki Nándort (Show-deer duó) aki azóta már nincs közöttünk, mint ahogy a PME egyik alapítója Koppányi István sem lehetett már jelen ezen a találkozón.
 
Egykori KISZ bizottsági vezetők, kik ma a kormánypárt képviseletében munkálkodnak és a tőlük politikailag távol állók is egyaránt jelen voltak, de a régi közös élmények feledtették az ellentéteket. Sokan azóta is tartják a kapcsolatot egymással, nem ritkán közös alkotások, vagy egymás munkáinak segítése, megtekintése révén, s maga az egyesület is él még.
 
Nyitányként hallhattuk Petőfi költeményét, a Világosságot!, mely jól érzékelteti az alkotó, másokért tenni akaró ember lelki tusáját. Szórádi Sándor arról beszélt, hogy mennyire nehéz maradandó értéket alkotni a világnak, míg a magunkban létrehozott mindig velünk marad. Ilyen értelmű lelki közösséget is hozott munkájuk, s tapasztalataikat igyekeznek a jövő nemzedékeinek is átadni. Szabó Tibor a régi és újabb barátokkal közös élményeiket, a PME negyedévszázadának eredményeit vette sorra. A találkozás örömére felléptek a PME tagok zenekarai, a Vojtina Bábszínész Zenekar és a T-Boys, de összeállt az egykor igen népszerű Re-Show is. Mint kiderült, tiltott daluk is akadt annak idején, amit azért mégis ismertek néhányan.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.029546976089478 másodpercig tartott.