Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Isten éltesse Zoli bácsit!
 
HeP | 2008. június 13., 11:31
 
A debreceni dzsesszélet doyenjét, Gyarmati Zoltán Csokonai-díjas szaxofonművészt és zenekarvezetőt hetvenedik születésnapja alkalmából a Kölcsey Központ báltermében köszöntötték többek közt barátai és munkatársai.
 
Nagy szeretettel és vastapssal köszöntötték a dzsesszmuzsika hívei, zenésztársai, a város vezetése és nem utolsósorban családtagjai mindenki „Zoli bácsiját” születésnapján. A zsúfolásig megtelt terem közönségét és az ünnepeltet Maloschik Róbert, az MR3-Bartók Rádió dzsessz-szerkesztője köszöntötte, mint az est házigazdája. A város nevében Halász János alpolgármester méltatta a muzsikust, emlékeztetve Turi Gábor korábbi megnyilvánulására, miszerint Gyarmati Zoltán mindig is odaadóan dolgozott azért, hogy a dzsessz szerves része legyen a város kulturális életének. A jazzmuzsikus több könyv és dzsesszlemez mellett ajándékba kapott egy darabot a Mátyás templom egyik építőkövéből, hogy az úgy vigyázzon rá, mint ahogyan ő védte idáig a templomot. Átvette a Melódia Zenei Alapítvány oklevelét is, a Debreceni Jazzbarátok Köre nevében pedig Grégász Miklós köszönte meg neki eddigi tevékenységét, a klubot is segítő szakmai támogatását. A zsúrkocsin betolt torta egy nyitott kottát és szaxofont ábrázolt, csillagszóróval a tetején. Az est során természetesen a muzsikáé volt a főszerep, de azért illik egy gyors áttekintést adni az életpályáról is.
 
A szaxofon előtt a klarinét volt Gyarmati Zoltán hangszere, amin a zeneiskolában tanult, s amivel a katonaságot is zenészként szolgálhatta le. A negyvenes évek végén kezdett szaxofonon játszani, majd az ötvenes évek közepétől Kiss Ernő együttesének a tagja lett. Más támpontjuk akkoriban nem nagyon volt, mint a rádiók, ahonnan „levették” a zenéket a hangszereikre. 1965-ben alakították meg Kiss Ernővel (zongora) a legendás Debreceni Jazz Együttest, Mátyás Ferenc (dob), Fazekas Csaba (bőgő), Fazekas László (vibrafon) és Juhász László (trombita) társaságában. Két utóbbi 1968-ban eltávozott Debrecenből, így alakult ki a klasszikus felállás, mely a nyolcvanas évekig, Kiss Ernő haláláig megmaradt. Sikereik közül a legkiemelkedőbb a '78-as nagylemezükön kívül az volt, hogy 1971 és 1974 között rendszeresen felléptek a San Sebastiani Jazz Fesztiválon.
 
A modern dzsesszt játszó kombó a harmincöt éves évforduló alkalmából az ezredfordulón vált újra aktívvá Erdei Kálmánnal (zongora) kiegészülve, s a mai napig is aktívan muzsikálnak. A születésnapi koncerten már legújabb tagjuk, Zakar Zoltán (harsona) is velük játszott. Repertoárjukban rácsodálkozhattunk Zoli bácsi kiváló szerzeményeire is, az estet a Kirándulás című kompozíciója nyitotta, s a Debreceni séta követte. Vendégként csatlakozott hozzájuk a fővárosból a jól ismert dzsessz hegedűs Deseő Csaba, aki annak idején a dzsesszegyüttes lemezén is vendégeskedett már, s aki néhány hónap múlva betölti a hetvenet. A régi emlékek felidézésével és ajándékkal köszöntötte ő is a régi barátot. Zoli bácsi kívánságára Charlie Parker Fényes cipőivel folytatták a műsort. A másik fővárosi vendég Fritz József klarinétos úgy köszöntötte Zoli bácsit, hogy improvizációra hívta a színpadon álló zenészeket.
 
Az ünnepségen nem esett szó Gyarmati Zoltán tizenöt éves zeneiskolai tevékenységéről, arról az időszakról, amikor klasszikus zenét tanított alapfokon Tiszafüreden, Nagykállóban és Biharkeresztesen. A dzsessz helyi továbbörökítése érdekében végzett munkája részeként meg kell említeni a magántanítványokat is, akiknek természetesen dzsesszt oktatott, s ezt a jövőben is tervezi folytatni. Zoli bácsi kezdeményezése volt a Debrecen Fesztivál Bigband meagalakítása is, mely a bigband-irodalom örökzöldjeit szólaltatja meg. A Debreceni Dzsessznapoknak állandó fellépője a kezdetek óta, de volt idő, hogy a kuratórium munkáját is segítette.
 
– Úgy tízéves korom óta elkötelezve érzem magam a jazz, és annak minden műfaja iránt, mellyel az amerikai rádiókból „fertőződtem meg”. Azóta is rendületlen híve, művelője vagyok. Mostanában újra intenzívebben érdekel a kombó felállás a Debreceni Jazz Quintettel, valamint a szoprán szaxofon. Fújom is amíg csak tehetem – mondta el kérésünkre mintegy hitvallásként.
 
Az est második felének zenekara a 1984 végén szintén Zoli bácsi által alapított Debrecen Dixieland Jazz Band volt. A hangulatos zenét játszó együttes legkiemelkedőbb szakmai sikere volt, hogy egyetlen magyarként léptek fel a neves New Orleans-i Jazz and Heritage Fesztiválon. Ennek emlékére Dr. Michael White szerzeményét a Caribbean Girl-t is előadták az estén. Repertoárjukon saját szerzeményeik mellett dixieland-örökzöldek és néhány modern jazz alkotás is szerepel. Az est csúcspontjaként a fővárosi vendégek és Zakar Zoltán is beszállt az „örömzenélésbe”, s együtt harsogták a Sweet Georgie Brown és a When The Saints Go Marching In záró dallamait. Gyarmati Zoltánt végül unokája egy szál rózsával, a közönség pedig álló tapssal, vagy ahogy Maloschik Róbert fogalmazott „standing ovation”-nel köszöntötte.
 
Kapcsolódó cikkeink:
Gyarmati Zoltán jazzmuzsikus Csokonai-díja
Elismerések Debrecen szolgálatáért
Debreceniek a jazz őshazájában
Debreceni dixie-diadal
Missziót teljesített most is
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.03222393989563 másodpercig tartott.