Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÉPZŐMŰVÉSZET
Tiltott gyümölcs
 
A lengyelországi kommunista elnyomás idején készült pimasz, merész és provokatív kompozíciók inspirációiról tájékozódhattunk a Banánköztársaság című kiállítás zárórendezvényén. A Modemben a tárlat lengyel kurátora, Jolanta Ciesielska volt a „kalauz”.
 

 
   
TÁRLAT
Mértan mindenkinek
 
Kitörések, angyal-témák, feszülő ékek és síképítmények: Aknay János szereti sajátos optikán át tanulmányozni a teret. Az érzelmek tipikus színeket, éles kontrasztokat kevernek a palettán egyedire. Az expresszív képeknek január 30-a óta a Modem ad otthont.
 

 
   
TÁRLAT
„Mostan színes tintákról álmodom”
 
Jubileumi kiállítás nyílt a Déri Múzeumban Válogatás az Ötvöszománc Szimpózium alkotásaiból címmel. A tárlaton a Kós Károly Művészeti Szakképző Iskola elmúlt tíz évének legkülönlegesebb műveiből látható összeállítás 2009. december 15-ig.
 

 
   
TÁRLAT
Merész lengyelek
 
Groteszk kompozíciók, provokatív és merész alkotások, szándékosan anti-esztétikus képek láthatók harminc lengyel alkotótól a Modem legújabb, Banánköztársaság című kiállításán, mely a nyolcvanas évek lengyel expresszív művészetét mutatja be.
 

 
   
TÁRLAT
„Az azonosulás festője”
 
A főiskola után élete egyik legnagyobb dilemmája előtt állt: maradjon Budapesten, vagy hazatérjen Hajdúböszörménybe. Ő az utóbbit választotta. Halálának tizedik évfordulóján Maghy Zoltán munkásságára egy újonnan nyílt galéria emlékezteti az érdeklődőket.
 

 
   
TÁRLAT
Debrecen – ahogy Szipál Márton látja
 
A világhírű fotóművész, Szipál Márton legújabb alkotásaiból nyílt kiállítás január 20-án a Kölcsey Központ Bényi Árpád-kiállítótermében. A kiállítási szezonnyitó rendezvényen debreceni díszpolgárok portréit láthatjuk elsősorban.
 

 
   
TÁRLAT
Országjárás
 
A Hajdú-Bihar megyei nem hivatásos képzőművészek munkáját is bemutató, Utazó Esszencia 2009–2010 című vándorkiállítás célja, hogy megismertesse a látogatókat azzal a sokszínű gondolat- és érzésvilággal, amely az amatőr művészeket és alkotásaikat jellemzi. 
 

 
DEOL > Kultúra > Képzőművészet > Galéria
  Mesés foltvarrás
 
Héty Péter | 2008. június 18., 11:54
 
Kezdetben apró ajándékokat és ruhákat varrt, ma nagyméretű faliképeket készít. Az egyedi stílust képviselő Halász Edit művészi szintre fejlesztette a foltvarrás technikáját. Mesés foltvarrás címmel tavaly decemberben jelent meg második kötete az Alexandra Kiadó gondozásában. Munkáinak egy részét májusban a DEOEC Elméleti Galériájában csodálhattuk meg egy kiállításon.
 
Halász Edit az 1990-es évek óta foglalkozik foltvarással, korábban debreceni pedagógusként kézműves tanfolyamokon fejlesztette kreativitását. A varrást oktatás keretében nem tanulta, mégis a foltvarrás lett a szenvedélye. Szívesen emlékszik óvodáskori élményére, amikor Terike néni csodaszép ruhákat készített neki és érdekes történeteket mesélt a régi varrószalonokról. Kisiskolásként már szerette színes rajzokon megjeleníteni a meseolvasás élményeit. Később, fia születése ösztönözte arra, hogy az álmodott mesevilágot textilbe öntse. Felelevenedtek régi  élményei és a gyerekszobát textilrátétes mesejelenetekkel kezdte díszíteni.
 
– A gyermekkor a színek, a mesék és a játékok együttesének csodás tárháza. A gyerekeknek készült munkáimban újraélhetem ösztönös vonzódásomat e világ felé, melyhez a magyar népmesék nyújtanak kimeríthetetlen forrást. Vidám, színgazdag világot szeretnék közvetíteni, hogy segítsem fantáziájuk kibontakozását. Több alkalommal szerepeltem gyerekekkel divatbemutatókon és jótékonysági rendezvényeken. Bátran állíthatom, hogy az általam készített ruhákban a gyerekek teljesen átszellemülnek. Ezek a ruhák viselkedést formálnak, tartást adnak viselőjüknek és tükrözik személyiségüket – vallja az alkotó.
 
Később csatlakozott Dolányi Anna iparművész foltvarró csoportjához, ahol elsajátította az alapvető varrási fortélyokat, de mindig kitűnt egyéni, sajátos formavilágával. Majd Dolányi Anna ajánlásával került a Fürge Ujjak folyóirathoz, ahol éveken át közölték modelljeit, leírásait és szabásmintáit. 1997-ben Álomvilágom címmel gyermekruha bemutatóval egybekötött nagy sikerű kiállítása volt Debrecenben. A következő évben már a foltvarrók világkiállításán, Innsbruckban mutatta be faliképét és gyermekruháit, a Tündérszép Ilona és Árgyélus magyar népmese koreografált játékával. 1999-ben jelent meg Foltvarázs című, első kötete, a nagyméretű faliképek, a gyermekruhák és a használati tárgyak széles skáláját bemutatva. A párnák, takarók praktikusságuk mellett, színeikkel hangulatot is adnak a szobának, melegséget, puhaságot sugároznak. Attól függően, hogy kinek és hova szánja, készít romantikus, klasszikus, népies és más hangulatú munkákat. A foltvarrás számára életforma, szenvedély. A különböző technikák – leginkább az applikáció – variálása végtelen lehetőséget ad fantáziája megjelenítésére.
 
Híre a világhálón is terjed, sok méltató levelet kapott már távoli földrészekről is. Nemrég kérték fel egy angol nyelvű, mesemotívumos kiadvány elkészítésére. Mesés foltvarrás címmel tavaly decemberben jelent meg második kötete az Alexandra Kiadó gondozásában. Munkái egy részét májusban a DEOEC Elméleti Galériájában csodálhattuk meg egy kiállításon. Aki látta, azt bizonnyal magával ragadta a varázslatos, színes anyag, az organikus hatású gazdag szín- és formavilág.
 
– Kedvelem a természet világát formázó Gaudi építészetét, Hundertwasser színes álomházait. Csodálattal nézek a középkor felbecsülhetetlen történeti és esztétikai értékű ruhakölteményeire, építészeti remekműveire. A sok szépség mellett azonban úgy érzem, engem a tudatalattimban meghúzódó ősi, magyar kultúrám irányít. Különösen érték számomra népünk évezredes tapasztalata, bölcsessége, öltözködés- és környezetkultúrája. Nagy tisztelettel gyűjtögetem a Reich Károly, Szegedi Katalin és mások által illusztrált mesés, verses köteteket. Hízelgő volt számomra a kiállításomon egy könyvtár igazgatónő kérése, aki azzal keresett meg, hogy a textilbe foglalt meseillusztrációimat szívesen bedolgozná doktori disszertációjába. A családom által „porfogónak” nevezett dolgok nekem örömöt adnak, és gyűlnek a textilek, a macik, a régi babák, az esernyők és a varrással kapcsolatos tárgyak is. Álmom egy galéria, ahol megvalósíthatom otthonszépítő elképzeléseimet nemcsak a textilek, de a bútorok és kiegészítők világában is. Szeretném visszaidézni a múlt szép törekvéseit – avat be terveibe Halász Edit.
 
A foltvarró a maga és mások örömére dolgozik, hisz alapítványi keretek között tevékenykedik. Sok bíztatást és támogatást kap „rajongóitól” is. Segítői közül kiemelkedik Rácz Zoltán, aki építészeti álmai valóra váltásában éppúgy támogatja, mint munkái művészi szintű fotózásával. Persze, nem ő az egyetlen, akivel szeretetteljes, közeli kapcsolatba került az évek során. A sok munka számára lelki élményekben térül meg igazán. Öröm volt hallania pl. arról az egyéves gyermekről, aki a legutóbbi kiállításán bemutatott mesés faliképe előtt indult el először.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.016846895217896 másodpercig tartott.