Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Tokkal, vonóval, vonattal
 
HeP | 2008. június 27., 13:28
 
A Csík zenekar a magyar népzenét játszó zenekarok kultikus formációja, amit többek közt annak köszönhet, hogy gyakran „összeköszön” a hazai alternatív pop és jazz élet jeles képviselőivel anélkül, hogy eltávolodna autentikus muzsikájától. Új lemezükön is találkozhatunk Quimby- és Kispál-nótákkal, de „beköszön” a régi társ, Dresch Mihály is. Az idén húsz esztendős zenekar a Cívis Korzón július 18-án este 20 óra 45 perctől Debrecen főterén élőben is bemutatja az Ez a vonat ha elindult, hadd menjen... című új anyagát.
 
Legutóbbi lemezével önmaga számára is magasra helyezte a lécet a banda. Az autentikus magyar muzsikát a hazai alternatív zenekarok dalaival oltotta be, de nem azok muzsikái felé vették az irányt, hanem inkább azokat vonták bele a folkmuzsikába. Ennek ellenére tavaly a Senki nem ért semmit című album világzenei kategóriában nyert. Az „átjárást” a kölcsönösség jegyében tovább erősítette a Kispál és a Borz Tokkal, vonóval című koncertsorozata, mely a Csík két tagjának részvételével futott.
 
A különleges, több irányban továbbgondolható lemezcímeik sorába a mostani is beleillik: Ez a vonat ha elindult, hadd menjen... Indításként Az árgyélus kismadár… szép, mátyusföldi összeállításával tesznek nyomatékosan hitvallást az autentikus előadás mellett. Kár, hogy Majorosi Mariant ezután már egyre kevesebbet hallhatjuk énekelni. A moldvai összeállításban Madárka, madárka címmel még ő viszi a prímet, két vendég, Bolya Mátyás (koboz) és a mai folk lemezekről elmaradhatatlan Szokolay Dongó Balázs (furulya) kíséretében. A Kalocsai katonadalok, csárdás, friss és mars érthető módon Csík János vezetésével már inkább a férfiak által kerül „megéneklésre”. A Gyimesi héjsza, szívből, bár egy kicsit gátlástalanul mókás címmel takart összeállítása, szaxofon által vezetett instrumentális dallamai megfelelő átvezetést adnak a középső „folkmodern” blokkba.
 
A címadó dal leginkább a blues muzsika irányába halad azzal a bizonyos vonattal. Ehhez az egyik legautentikusabb hazai blues muzsikus, Ferenczi György van segítségükre, aki maga is tesz időnként népzenei kirándulásokat. A nyolcperces szájharmonikás-gitáros nóta keserédes férfi-női éneke az utolsó harmadban magyar népzenei dzsemmelésbe csap át. Ehhez illeszkedik a Vas megyei népdal, régi lakodalmi csárdás Szombathelyről változatos instrumentális játékával. A Quimby melankolikus pop balladája, a Most múlik pontosan az album egyik igen érdekes, lüktető színfoltja. A Csillag vagy fecske Lovasi András jellegzetes szürrealista, kissé obszcén világát hozza, a már emlegetett régebbi együttműködés újabb darabjaként. A korábban tagnak számító Dresch Mihály egyetlen számmal van jelen a lemezen: egy régebbi kompozícióját, a Bánat, bánat című népies szerzeményt bontogatják ki közösen.
 
Az album utolsó harmadában ismét tisztán a népi muzsika viszi a prímet. A Magyarpéterlaki asztali nóta, forduló és cigánycsárdás hallgatása közben leginkább „térülni-fordulni” támad kedve a hallgatónak. A Szórakoztató pásztordal mulatozáskor Csík János kíséret nélküli énekével is teljes értékű és valóban mulatságos a maga népies módján. Ez szinte felvezetésként folyik egybe a záró Kiskunhalasi hallgató csárdás és friss muzsikájával, amelyben Csura Attila tamburájának délies hangulatú vendégjátékát hallhatjuk.
 
Érdemes megemlíteni, hogy az album zenei rendezője Salamon Beáta, aki egyúttal az ország egyik legkiválóbb „hegedőse”, s a Métát immár húsz éve vezeti, női prímásként. A lemezen afféle rejtett ráadásaként számítógépes adat formájában találunk egy MP3 formátumú felvételt is, melyen Lovasi András énekli egy másik változatban a Csillag vagy fecske című nótát. Az egy órányi zenei anyagot egy szép, népies és modern motívumokkal átszőtt, iniciáléval díszített papírtokba helyezték. A mellékelt füzetecskében pedig bőséges információs anyagot találunk.
 
(Csík zenekar: Ez a vonat ha elindult, hadd menjen..., Fonó, 2008
 
A dalok listája: 1. Az árgyélus kismadár..., 2. Madárka, madárka..., 3. Kalocsai katonadal, csárdás, friss és mars, 4. Gyimesi héjsza szívből, bár egy kicsit gátlástalanul, 5. Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen..., 6. Vas megyei népdal, régi lakodalmi csárdás Szombathelyről,  7. Most múlik pontosan, 8. Csillag vagy fecske, 9. Bánat, bánat, 10. Magyarpéterlaki asztali nóta, forduló és cigánycsárdás, 11. Szórakoztató pásztordal mulatozáskor, 12. Kiskunhalasi hallgató csárdás és friss, Ráadás /Km.: Lovasi András - MP3 formátumban/)
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.97
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.01853609085083 másodpercig tartott.