Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Életfogytig rock’n’roll
 
Héty Péter | 2008. június 30., 12:00
 
Talán nincs a rockmuzsika történetében még egy olyan kitartó banda, mint a Status Quo. A több mint negyven éve alakult formáció kompromisszummentes rock and roll muzsikájával sikeres. Míg mások el-el kalandoznak újabb, divatos zenei területekre ők csak is ezt a műfajt művelik és variálják anélkül, hogy unalmassá válna, vagy a fáradtságnak csak egy kis jelét is mutatnák. Új dalaik, színpadi produkcióik ma is lendületesek. Erről a debreceni Főnix Csarnokban július 6-án mi is meggyőződhetünk.
 
Mi sem bizonyítja jobban erőnlétüket mint az, hogy az idén októberben épp hatvanesztendős Rick Parfitt-nak az idei turné közepén, május 26-án ikrei születtek. Érdekességként megemlíthető, hogy a The Quo megalakulása előtt, a The Highlights formációban a Jean és Gloria Harrison nevű ikrekkel zenélt együtt, korábbi házasságából származó fia pedig már a Rick Parfitt Jnr & the RPJ Rock Band vezetője, énekese. Az alapítók, Alan Lancaster (basszusgitár) és Francis Rossi (gitár) 1962-től a The Spectres nevű formációban zenéltek együtt. ’64-ben ismerték meg Parfitt-ot, akivel azonnal elkezdtek együtt dolgozni. A banda azonban csak 1967-től használja hivatalosan a Status Quo nevet. Első slágerlistás felvételük, a Pictures Of Matchstick Men egy évvel később jelent meg. Pályájuk a hetvenes években folyamatosan ívelt felfelé. A Ma Kelly’s Greasy Spoon albummal nyitották az évtizedet, s ettől kezdve minden lemezük szinte hibátlan volt. Gitárcentrikus, blues- és rockalapú muzsikájukkal évi rendszerességgel örvendeztették meg rajongóikat egészen 1982-ig. Egyik feldolgozásuk, az 1977-es Rockin’ All Over The World (eredetileg John Fogerty szerzeménye) címéhez méltóan slágerként járta körbe a világot.
 
Egyszerű, néhány akkordos, de jellegzetes, egyedi dallamvilágú rock and roll muzsikájukkal a világ egyik legkedveltebb koncert zenekarává nőtték ki magukat, s máig is őrzik pozíciójukat. A nyolcvanas évek elejétől a divat zenék mellett egyre nehezebben érvényesültek, de némi leállás és névhasználati jogvitával kísért tagcsere után 1986-ban egyik legnagyobb áttörésükkel, az In The Army Now-val a világ szinte valamennyi slágerlistáján taroltak. Igaz, ez már egy kissé slágeres rock and roll volt, nem annyira az a nyers, kemény hangzás, mint amit addig hoztak. A folytatásban is nagy hangsúlyt kapott a slágeresség, ám koncertjeik máig megmaradtak rock and roll és blues-rock ünnepeknek. Azóta már viszonylag ritkán adnak ki új albumokat, de se szeri se száma a legnagyobb slágereiket (pl. Whatever You Want, Caroline, The Wanderer, Down Down, Rain, Rock’n’Roll, What You’re Proposing, Rolling Home, Gerdundula, Mean Girl, Roll Over Lay Down) tartalmazó újabb és újabb válogatásoknak. 1996-ban Don’t Stop címmel feldolgozásokból készítettek sikeres lemezt, de hasonló jellegű volt az ezredfordulós Famous In the Last Century, majd 2003-ban a Riffs is.
 
A legutóbbi In Search of the Fourth Chord című harmincharmadik albumuk tavaly került a boltokba, friss szerzeményeikkel. Ennek turnéján láthatjuk most őket, de már megelőlegezik a négy évtizedes, első sikereket ünneplő Pictures – 40 Years of Hits szeptemberben induló programját is. Az örökifjú rockereket Debrecenben először köszönthetjük, bár a lelkesebb és ma már kevésbé ifjú Quo rajongók bizonnyal ott voltak a Budapest Sportcsarnokban is 1986. április 30-án, első magyarországi fellépésükön. A nem éppen olcsó, de a fővárosinál jóval kedvezőbb jegyárak mellé vigasztaló lehet, hogy ezúttal házhoz jönnek, s nagyobb szabású koncertet adnak, mint a fővárosban (Petőfi Csarnok).
 
Becslések szerint több mint hatezer koncerten léptek fel eddig, huszonötmillió néző előtt, köztük több segélykoncerten is, mint például a Live Aiden 1985-ben, ahol az egyik legsikeresebb fellépők voltak. Negyven éves fennállásukon kívül más is indokolja, hogy a „legek” között emlegetjük a Status Quo-t. Volt, hogy a hatalmas Wembley-arénát egymás után hét önálló koncerttel is megtöltötték, de csúcstartóknak számítanak slágerlistás dalaik és eladott lemezeik száma alapján is. A leghosszabb 11 óra 11 perces koncerttel – melyet négy brit arénában adtak egymás után – bekerültek a Guiness-enciklopédiába is 1991-ben. Legutóbbi turnéjukon, a május 22-i Westonbirt-ben tartott koncertjük dupla lemezes felvételét már a kijáratnál megvásárolhatták a koncertről távozók. Idén júniusban is több telt házas koncertjük volt, s remélhetőleg a debreceni fellépésükön is szép számmal lesznek érdeklődők.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.033406019210815 másodpercig tartott.