Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Mesevilág egy bűvös kalap alatt
 
R. Szabó Zsuzsa | 2008. július 07., 16:02
 
Lázár Ervin kótyagos és bohókás mesehősei közt van egy különös lányka is, aki egy csodakalappal kötött örökre szóló barátságot. A nyurga lány és a bűvös kalap történetét az Osiris Kiadó vette gondozásba, és egy nagyszerű kötetben adta ki nemrég A kalapba zárt lány című Lázár-mesét.
 
Mikkamakka, Vacskamati, Dömdödöm, Bab Berci és megannyi bájosan hóbortos mesehős megteremtője volt Lázár Ervin. Ő álmodta meg az örökkévalóságnak a kicsi zöld tündért, Mamintit, a lépkedő fenyőfát, Nagy Zoárdot és ő hozta létre a gyerekirodalom egyik legkedvesebb helyét: a Négyszögletű Kerek Erdőt. Lázár Ervin teremtett lénye az a kislány is, aki egy minden jóval és széppel teli kertet kap ajándékba a sorstól egy kalap jóvoltából. A paradicsomi békét, nyugalmat és bőséget nyújtó „kalapkert” ősi szimbólumot rejt.
 
A jó meseíró ugyanis tudja, hogy a mese rejtett üzeneteket közvetít, benne a világról alkotott ősrégi kép emlékei őrződnek tovább. A kert is ilyen ősrégi kép.
 
Miről is szól a kalapmese? A fejfedőket nem szerető, hajadonfővel járó lányhoz egy napon megérkezett egy fekete kalap, mondván: „Én vagyok a te kalapod”. S akár egy madár, rászállt, sőt megtelepedett a lányka fején. Ha ez még nem lett volna elég, a kalapokat megvető lány buksiján nőni kezdett a fejfedő és addig nőtt, míg egy saját kis világgá nem terebélyesedett. A szivárványszínű búra alatt aztán kristálytavacskák és gyönyörűséges virágok virítottak. A nyakigláb lányka megszerette a kalapba zárt világot, de hogy mi lett végül a kalappal és vele, nem árulhatom el.
 
A Pittmann Zsófi rajzaival életre keltett Lázár Ervin-mese az Osiris Kiadó jóvoltából jelenhetett meg keményfedeles, esztétikus kiadásban. A kalapba zárt lány története idén került önálló kötetben a könyvesboltok polcaira. Azért is külön öröm ennek a könyvnek a megjelenése, mert az interneten kóválygó szövegek közt méltatlanul elkeveredett A kalapba zárt lány meséje. Furcsa, hogy nemrég éppen e mese kapcsán bukkantam rá egy csúnya csalásra. Egy internetes portálon valaki ízléstelen viccet űzött a kalapos lány meséjéből, ugyanis saját műveként tüntette fel a szöveget.
 
A Lázár Ervin hagyatékát gondozó Osiris Kiadó könyve szépen mutat a régi Lázár Ervin mesék gyűjteményében, de új kiadású kötetek gyűjtéséhez is kiváló kezdet lehet. Az író sajnos már nincs köztünk, újabb mesékkel nem tudja gazdagítani gyerekirodalmunkat. Rá emlékezve írta a vidám meseíróról Komáromi Gabriella: „Ki ennek születik, ki annak, Lázár mesemondónak jött a világra. Minden azzá tette: a „rácpácegresi” örökség, a látásmódja, a fantáziája, a beszédmódja. A szeretetről mesélt. Fölötte tényleg ott voltak a csillagok, lelkében az erkölcsi törvény, talpa alatt „ridogáltak a füvek”, barátai voltak a lovak, kutyák, madarak, és nem tudott betelni azzal, amit úgy hívunk, hogy gyerekkor.”
 
Lázár Ervint mindig felüdülés olvasni. Vegyük most kezünkbe a hetyke lányka kalapba zárt világának történetét és ízlelgessük a nagy meseíró szavait, csodálkozzunk rá ennek mesebirodalomnak a kincseire, s adjuk képletesen a kicsik fejére Lázár Ervin bűvös kalapját.
 
(Lázár Ervin: A kalapba zárt lány, Osiris Kiadó, 2008)
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,011317014694214 másodpercig tartott.