Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Portugál–brazil hangulat
 
HeP | 2008. július 10., 15:39
 
Az idei Cívis korzó koncertsorozatának első fellépője a főtéri nagyszínpadon a portugáliai születésű Carlos Martins volt. Szülőhazájában az akusztikus gitár a legalapvetőbb, tulajdonképpen népi hangszer, s a sajátos portugál muzsika, a fado egyik fő kísérője. A jelenleg Magyarországon élő Carlos a vérében hordja népének zenei hagyományait, ami kiegészül zenei felkészültségével és egyéni ízlésével. Zenésztársa a koncerten az a Peltzer Ferenc gitáros volt, akivel közel tíz éve, egy csíkszeredai fesztiválon kezdtek el együtt zenélni. A trió harmadik tagja Tóth Bence ütős volt.
 
A Carlos által hozzánk elhozott portugál muzsika igen kellemes, s lényegesen visszafogottabb és romantikusabb, mint Spanyolország flamencoja. Műsoruk első felében portugál dallamok (pl. Coimbra, Lisboa Antigua, Voer, Tia Anita) átiratait hallhattuk, később kirándulást tettek egy másik stílusban, a brazil bossa novában. Három Antonio Carlos Jobim szerzeményt játszottak: Girl from Ipanema, Corcovado, Wave. Természetesen ezeket is saját, kissé dzsesszes, latinos stílusában tolmácsolta Carlos, társai pedig remek kísérőknek bizonyultak.
 
– Mi szél hozta Magyarországra annak idején?
 
Carlos Martins: – Ez a kisfiam édeasanyjának köszönhatő, hiszen ő magyar. Debrecent különösen megszerettem, hiszen itt diplomáztam gitártanárként és kamarazenészként a Debreceni Egyetem Liszt Ferenc Zeneművészeti Konzervatóriumában 2005-ben. Az itt töltött négy év alatt nemcsak a várost szerettem meg nagyon, hanem tanáraimat is.
 
– Gondolom, a gitározással már az „óhazában” is foglalkozott…
 
– Természetesen, a Barcelos-i Zeneakadémián szereztem zenepedagógusi végzettséget, gitár hangszerre, valamint szolfézs-zeneelméletből, még 1990-ben. Már Portugáliában is több mesterkurzuson vettem részt, hogy fejlesszem a tudásomat. A gitároktatás mellett szólóban és egy portugál folk együttessel is színpadra léptem, turnéztam. A magyarországi zenepedagógiával már ideérkezésem időszakában is volt szerencsém egy kurzuson megismerkedni. Mesterkurzusokat, gitár fesztiválokat Magyarországon már nem csak hallgatóként, de alkalmasint fellépőként is szoktam látogatni. Most is az Encsi Nemzetközi Gitárfesztivál résztvevői vagyunk, úgy jöttünk át Debrecenbe.
 
– Ha jól tudom azért annak a fesztiválnak is van némi debreceni vonatkozása…
 
– Igen, a fesztivált 2001-ben Papp Sándor debreceni gitárművész alapította, aki a Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetének és Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolájának gitártanára. Őt is Debrecenből ismerem. Mint említettem számos barátság köt ehhez a városhoz, melyet lakhelyemnél, a fővárosnál sokkal jobban szeretek…
 
– Az ottani és a mostani fellépések mellett melyeket emelné még ki az elmúlt időszakból?
 
– Igen sok fellépésünk volt már Magyarországon, különösen a fővárosban, olyan helyeken, mint a Petőfi Csarnok, a Merlin Színház, a Szépművészeti Múzeum, vagy a Fészek klub. Kisebb települések mellett számos nagyvárosban is muzsikáltunk már, mint például a Pécsi Tudományegyetem koncerttermében, a soproni színházban, de szívesen emlékszem vissza az erdélyi régizene fesztiválra is. Megtiszteltetés számomra, hogy a Portugál Nagykövetség június 10-i rendezvényeire rendszeresen meghívnak fellépni, nemzeti ünnepünk alkalmából. Erre a debreceni fellépésre is szívesen fogok emlékezni, hisz jó hangulatban zajlott és szép számmal akadtak lelkes hallgatóink is.
 
– Koncertjei mellett, gondolom, Magyarországon is a gitároktatással keresi a kenyerét…
 
– Igen, hosszú ideig tanítottam Budakeszin, majd egy fővárosi művészeti iskolában, de manapság már csak magántanítványaim vannak.
 
– Ha nem gitározik, mivel szereti az idejét tölteni?
 
– Szeretem a természetet, járok sétálni, túrázni és úszni. Szeretek olvasni is, elsősorban filozófiai és történelmi tárgyú olvasmányokat.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018726110458374 másodpercig tartott.