Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Látogatóban Japánban
 
R. Szabó Zsuzsa | 2008. július 21., 12:32
 
Origami, kimonó, gésák és szamurájok, Pokémon, nó színház, azaz Japán. Egy távoli világ, ahol a WC-ülőkéjén több gomb van, mint a tévé távirányítóján, ahol számunkra szokatlan tempóban és méretekben zajlik az élet, ahol másfajta létfilozófia mozgatja az embereket, és ahol nem vetik meg a halspermából készült ételeket sem. Soós Viktória Japán turistaszemmel című könyve szellemes kalandozást ígér az ázsiai mindennapokba.
 
Japánról szól e könyv, meglepően megkapó stílusban, a japán kultúra, életmód, szokások és jellegzetességek szinte minden izgalmas ágát érinti a szerző, aki egy évig élt a felkelő nap országában. Soós Viktória egyetemista diákként ismerkedett, ahogy ő mondja Japánfölddel. Nem szokványos stílusban és nem a megszokott módon mesél az idegen országról, fittyet hány az utazási albumok bejáratott retorikájára, sokkal inkább arra törekszik, hogy színesen írjon a japán világról, a teázási szokásokról, a lakások berendezéséről, számunkra bizarrnak tűnő gasztronómiájukról, rendkívül összetett logikájú nyelvükről, fürdőzési szokásaikról, évszakokhoz kötődő szertartásaikról.
 
A szerző a bevezetőben elmondja, hogy soha nem volt Japán-őrült, nem érdeklődött különösebben a mangák iránt, nem varázsolták el a japán építészeti csodák sem, de a Japánban töltött idő alatt annyi impresszió érte, hogy tetőtől talpig megmerítkezett az ázsiai ország kultúrájában. Humorral és nem kevés iróniával tárja fel ennek az izgalmas világnak a csodáit és titkait. A képekben gazdag könyv vicces felvezetővel indít, ráhangolja az olvasót a Japán körutazásra, gyorséttermi szumóbirkózókról és csengettyűvel kéregető sintó szerzetesekről ír, majd marad az utcán és a tömegközlekedési eszközön tapasztalható jelenségeknél. Az európai ember csak tátja a száját a hihetetlen tömegben és zsúfoltságban, miközben minden pillanatban reklámtermékeket nyomnak a kezébe.
 
Soós Viktória megpróbálja lerombolni azt a tévhitet, hogy a japánság esszenciája a gésákban, a nó színházban, a szamurájokban van, hiszen a legtöbb japán sosem járt nó színházban, nem látott még igazi gésát és a szamurájokról is csak a filmekből tud valamit. Náluk és köztük élve tapasztalta, hogy életükben milyen események és tradíciók foglalnak el igazán előkelő helyet.
 
A könyvből megtudhatjuk például, hogy a japánok külön papucsot használnak az illemhelyeken, sőt, olyannyira komolyan veszik a lábbeli kicserélését, hogy még a kocsmákban is betartják. Mesél arról is, hogy a japánok fél életüket a lakásuk és a munkahelyük közti utazással töltik, és megtanultak állva aludni. A szerző bemutatja a fürdőket is, melyekbe kizárólag meztelenül szabad bemenni, természetesen külön férfi és női részlegekbe pancsolhatnak.
 
Mivel a könyv szerzője tanulni ment az ázsiai országba, így a japán nyelvben is megmártózott. Tapasztalhatta, hogy a japánban külön női és férfi nyelv van, egyes szavakat csak a férfiak, míg másokat kizárólag a nők használhatnak. De számolni sem az európai logika szerint számolnak, hiszen más szavakkal számolják a lapos tárgyakat, az épületeket, az autókat, az evőpálcákat, a kicsi és a nagy állatokat. Megszámlálhatatlan számlálószavaikat lehetetlenség megtanulni.
 
A színes albumban a legtöbb helyet a tárgykultúra és az étkezési szokások kapták. A Gasztrojapán című fejezetből kiderül például, hogy a japánok mindent a szájukba vesznek, amit mi talán csak viccből tennénk: bambuszrügyet, zsenge füvet, halspermát és még méhecskét is. Érdekes, hogy édességeiket leginkább rizsből és zöldtea-porból készítik el, ezért nem csoda, hogy a magyar diák mákosgubája után megnyalták mind a tíz újukat, sőt a guba receptjét még egy japán magazinba is betették.
 
Szerzőnk tesz egy tokiói villámsétát és egy kiotói kiruccanást is. Az impressziókkal teli könyvet egy hangulati áttekintő és egy búcsúzó zárja, melyben pár sokszor használt japán szót is megismerhetünk. A Japán turistaszemmel albumot ajánljuk azoknak, akik szeretnének egyszer eljutni Japánba, de azoknak is, akik az ázsiai országról egy olyan élménybeszámolóra kíváncsiak, ami nem a híres épületekről és történelmi eseményekről, hanem a japán hétköznapokról és a turista számára is megélhető valóságról szól.
 
(Soós Viktória: Japán turistaszemmel, Tóth Könyvkiadó, 2008.)
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.78
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0082869529724121 másodpercig tartott.