Kultúra Politika Sport Életmód
Vélemény Vas Választás Archívum
   
GYEREK
Lámpamesék rossz alvóknak
 
Rufusz Rafael alig négyéves, de már a tréfák és a furmányok nagy mestere, sőt varázsolni is remekül tud, például életre kelti éjjeli szekrényén ücsörgő lámpáját, hogy a sötét éjszakákon meséljen neki. A búra-kalapos Lámpalány ugyanis nagy dolgok tudója. 

 
   
GYEREK
Esőfestők és divatdámák
 
Neveletleneknek és jólnevelteknek, kitűnő tanulóknak és bukottaknak, iskolásoknak és nagyobbaknak, dumakirályoknak és buliszakértőknek, atompasiknak és bombanőknek szól Michael Ende A kis firkások című könyve, melyet magyarul Tandori Dezső fordításában élvezhetünk. 

 
   
GYEREK
Odanézz, törökméz!
 
Ha azt mondod bábszínház, azt mondom, Vojtina. A nagymúltú társulat immár hagyományos, Idesüss a figurásra! című évadnyitó rendezvényén ízelítőt kaphattunk a most induló Vojtina-évadból. A forgatagban Kinizsi Pál és Major Anna „táncba vitt” mindenkit. 

 
DEOL > Gyerek
  Esőfestők és divatdámák
 
R. Szabó Zsuzsa | 2008. július 23., 11:40
 
Neveletleneknek és jólnevelteknek, kitűnő tanulóknak és bukottaknak, iskolásoknak és nagyobbaknak, dumakirályoknak és buliszakértőknek, atompasiknak és bombanőknek szól Michael Ende A kis firkások című könyve, melyet magyarul Tandori Dezső fordításában élvezhetünk. A Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelent könyv a gyereklélekbe invitálja olvasóit, miközben versírásra és rímfaragásra is buzdít.
 
A kis firkások című verseskönyv nem csak gyermekeknek szól, hanem bizony a kamaszoknak és felnőtteknek, anyukáknak és apukáknak, sőt a nagyszülőknek is vidám olvasmány. Michael Ende, a könyv szerzője a bevezetőben azt ígéri, hogy sorainak olvasásakor mindenki fogja majd a hasát nevettében. A világhírű rímmester versikéit Tandori Dezső fordításában élvezheti a vidámságra éhes olvasó. Tagadhatatlan, hogy Ende édes kis firkálmányai a mi zseniális költőnknek köszönhetően élvezhetők magyarul is. Tandori beleírta a versikékbe technikai bravúrjain kívül a szívét és lelkét is.
 
A kis firkások című kötet költeményei melegszívű tollforgató tollából születtek, aki tudja, hogy a gyerekeket foglalkoztató kérdéseket, úgy is mint a születés, halál, mi leszek ha nagy leszek, hogy aludjak el este, miért kell iskolába járni, szóval minden apróságban felmerülő kérdést humorba tekerve lehet igazán megszelídíteni és megválaszolni. Michael Ende játékba hívja olvasóit, sorok közti kalandozásra, elmélkedésre és kacagásra, barátkozásra és felfedezőútra.
 
Költőnk arra is buzdítja könyvének olvasóit, hogy bátorkodjanak maguk is firkásokká lenni, be is mutat pár színes egyéniségű firkást. Például az ábrándos lelkű Fruzsinát, a szutykos nyakú, beszédhibás, ám jólelkű Delilát, a segítőkész, de takarításmániában szenvedő Lujzát, a torkos Samut, az ajtócsapkodó Ubult is. Te, kedves olvasója e könyvnek, bizony lehetsz egy a sok kis tollforgató között, hisz a könyvben egy önköltésre buzdító oldal is helyet kapott a saját költemények megkreálására.
 
A gyerekszerető költő lénykülönlegességeket is teremtett, pumpokat és hörpöket, sőt talán már filozófiai mélységekbe is beleszaladt, mikor a suttyomokról mesél: „A suttyomok nem erkölcsi lények,/ s nem állatok, ásványok, növények,/nem szellemiek, nem számtaniak, / a szépérzéknek se számítanak”
 
Firkálmányaiban feltűnnek azonban nősülni vágyó plüsstigrisek és puccos egér divatdámák, de még Zápor Zoárd esőfestő is. Ende mondókát faragott a Bőgőmasinákról, ami az érzelmi zsarolás céljával hüppögő kicsikről szól, de firkászunk a dackorszakot is megverselte, emellett még altatóverseket is gyártott. A tanító célzattal íródott versikéi pedig sok nyelvi bravúrt és rímekbe zárt tanulságokat rejtenek
 
Akik megszeretnék e kedves költeményeket, olvashatnak még a szerzőtől, hiszen a meseírásban is többször remekelt gyerekszerető, önmagát firkásnak nevező Ende több könyve is kapható magyar nyelven. Világgá mentem, majd jövök és az Álomfaló csodamanó című kötetei a legismertebbek itthon.
 
A kis firkások Rolf Rettich illusztrációival megbolondított versei élvezetes kiruccanást ígérnek a költészet világába, sőt Ende a búcsúsorokban azt kéri újdonsült firkásaitól, hogy maradjanak örök barátok, hisz itt a könyv oldalain, a lapok betűin mindig találkozhat verselő és olvasója, a történetek és a fantázia.
 
(Michael Ende: A kis firkások. Könyvmolyképző Kiadó, 2007)
 
Kapcsolódó linkek:
 
Kapcsolódó cikkünk:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0050160884857178 másodpercig tartott.