Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bohém bohóságok
 
Van egy képünk a csehekről, akik ülnek a kocsmában, sört isznak, és szerelmesek az életbe. ©vejk szülőatyja, Jaroslav Haąek írásaival ehhez még hozzá is tesz: harsány humort, ami A szerencsétlen rendőrfőnök című kötetben olvasható elbeszéléseit jellemzi.
 

 
   
GASZTRONÓMIA
Nem csak szakácsoknak
 
Sokan panaszkodnak a szakmát mesteri szinten művelők között arra, hogy a szakácsképzés rendkívül alacsony színvonalon folyik. Ezt a hiányt enyhíti a Szakácsok könyve című kiadvány, mely azonban nem csupán a szakácskodást hivatásszerűen űzőket szólítja meg.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napsütés és árnyék Terézanyuval
 
Író-olvasótalálkozók alkalmával általában a meghívott életéről, munkásságáról, vagy az írásművészet által kiváltott érzésekről esik szó. A népszerű Rácz Zsuzsa debreceni látogatásakor azonban az írói hivatás árnyoldalai is megvilágosodtak…
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Nyitnikék
 
Sorsfordítás, nyitottság, lelkesedés – ezek az új, Crossroad életvilág magazin hívószavai. Aikido itthon, barátság a tajgán, hűvös szinglisors és a másnapi borízű élmény – világjártakkal pillantunk a tavaszi lapszámban a kulisszák mögé.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Lemezlovaglás
 
Tekinthetjük a véletlen művének, de direkt marketingfogásnak is, hogy politikai rendszerünket vizsgálgatja különböző aspektusokból a 3+1 lemezben gondolkodó Bëlga. Az áprilisi WAN2 címlapfigurái nem csak e tekintetben hagyják bizonytalanságban az olvasót.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Múzeumi mustra
 
A belváros szívében már 1930-ban megnyitotta kapuit a Déri Múzeum, kutatók sora gyarapítja az állományt, számlálva a világ kincseit. A Debreceni Déri Múzeum Évkönyve a szakmai hűségről mesél. A legújabb kötet bemutatja a múzeum minden szegletét.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Napló a költészetről
 
A költészet értelméről, hasznáról tulajdonképpen azóta vitatkoznak, mióta az irodalom megjelent az emberi kultúra színterén. Filip Tamás a Magyar Napló áprilisi számának első oldalán a költészet megkérdőjelezhetetlen jelentősége mellett érvel.  

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mindent vagy semmit
 
Esélyegyenlőség, azonos bánásmód és elbírálás. A szociológus, politikus Lévai Katalin új regénye, Hírnév – Új élet kezdődik címmel immár azt a világot mutatja be, ahol mi nők is sikeresek és elismertek lehetünk. De vajon elég erősek vagyunk?
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Mitikus lények meséje
 
Két különös lényről, Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról szól A herceg álma című kötet szerzőjének új verses meséje. Schein Gábor mítoszok világát idéző történetében e két teremtő hatalommal bíró lény egymásra talál és nászt ül.
 

 
   
KÖNYV, FOLYÓIRAT
Bús-novellák, elégedett olvasók
 
A magyar kultúra napjához kötődő debreceni ünnepségsorozat záró rendezvényét, melynek vendége Bús Anikó író volt, a Méliusz-központ tartotta meg. Bebizonyosodott, hogy kultúránk színvonalának növekedésében elodázhatatlan szerepe van irodalmunknak.
 

 
DEOL > Kultúra > Könyv, folyóirat
  Da Vinci újrakódolva
 
R. Szabó Zsuzsa | 2008. augusztus 04., 14:30
 
Dan Brown A da Vinci-kód című misztikus bűnügyi regénye bár évekkel ezelőtt durrant igazán nagyot, kultusza mégsem látszik szűnni. A da Vinci-kód sajátos kis mítosszá nőtte ki magát, számtalan könyv jelent meg róla és megannyi elemzés, kutatás kötődik a regény titokzatos világához. Simon Cox, a Dan Brown könyvek specialistája olyannyira beleásta magát az író regényeinek titkaiba, hogy bár nem egy könyvet jelentett meg e tárgyban, most újabb kötettel rukkolt elő. A Dan Brown kézikönyv egy speciális útikönyv.
 
Dan Brown remek érzékkel nyúlt a művészet titkos nyelvéhez, a Szentíráshoz és a történelem titokzatos fejezeteihez, miközben jelek, számok, anagrammák sejtelmes világába kalauzolt, az egész emberiséget érintő titkok leleplezésének céljával. Az emberek ráharaptak, megízlelték és elkábultak tőle. A da Vinci-kódban leírtak iránti érdeklődés évek óta nem apad.
 
Simon Cox a bestsellerré vált krimi titkainak megfejtésén dolgozik már jó ideje, nem lankadó energiával és kíváncsisággal kutatja A da Vinci-kód mögött meghúzódó tények valóságalapját és a másik híres Dan Brown-regény, az Angyalok és démonok is foglalkoztatja. Simon Cox A da Vinci-kód feltörése és az Angyalok és démonok titkai című könyvei óta sem tudja fékezni vágyát, hogy még többet és többet mondhasson el a Dan Brown-rajongóknak a különös, hátborzongató logika alapján felépített regényekről. Igaz ugyan, hogy majdnem száz Dan Brownról szóló könyv jelent már meg az utóbbi években a világon, de Simon Cox mint a Dan Brown-kézikönyvek műfajának megteremtője, nem érezte úgy, hogy a téma kifulladt volna.
 
Simon Cox nagyon is tudja, hogy A da Vinci-kód az egyház szemében afféle XXI. századi apokriffá nőtte ki magát. Több millión falták az izgalmakkal teli sorokat, s valami bűvös misztikum vette és veszi még mindig körül a regényt. Cox tudja, hogy Dan Brown szavatossága még korántsem járt le. A szerző – ahogy ő mondja –, a Dan Brown-fanatikusoknak szeretett volna kedvezni, ugyanakkor azoknak is ajánlja könyvét, akik elolvasták ugyan a regényt, de tele vannak kérdésekkel. (Cox nyitott minden véleményre, így a könyvben a saját címét is megadta olvasóinak, kérdezhetnek tőle bátran.)
 
Mint ismeretes, Dan Brown a Szent Grál legendáját kutatja könyvében Leonardo festményei nyomán, a képek alakzatai, a háttérben fellelhető szimbólumai alapján. A művészet rejtjeles nyelvének dekódolásával igyekszik összefüggéseket láttatni. A Dan Brown kézikönyv a sokakat elkápráztató történet részleteibe és összefüggéseibe kalauzolja a kíváncsi olvasót. Bármily furcsán hangozhat is, de tény, hogy ma már több százezren látogatják meg és járják körbe Párizsban a Louvre Nagy Galériáját úgy, hogy közben Dan Brown regényét szorongatják a kezükben mondván: „Ez az a festmény, amit Sophie felemelt”, vagy Ez az a hely, ahol Sauniére-t megölték”. Simon Cox tapasztalta a „Dan Brown turisták” létezését, és úgy döntött, egy speciális útikönyvet szerkeszt a számukra. A könyv Tárlat című, képekkel illusztrált fejezetében kirándulást tehetünk A da Vinci-kód valamint az Angyalok és démonok titokzatos helyszínein, és megismerhetjük a történetben szereplő művészek, tudósok, vallási személyek életét. A Dan Brown kézikönyv másik része a Sion-rend létezését kutatja, szól Mária Magdolna személyéről, s mindazokról az alakokról, akik feltűnnek a regényben.
 
A Dan Brown kézikönyv magyarul most jelent meg először Somogyi Gyula fordításában, a Tóth Könyvkereskedés és Kiadó gondozásában. A képekkel is gazdagon illusztrált „Dan Brown útikönyv” bár olvasmányos és olykor meggyőző is, de nem több és nem kevesebb, mint egy jól felépített kalandtúra egy lehetséges valóságban.
 
(Simon Cox: Dan Brown kézikönyv, Tóth Könyvkereskedés és Kiadó Kft., 2008)
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.013520002365112 másodpercig tartott.