Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Régi-új magyar zenék
 
HeP | 2008. augusztus 13., 10:52
 
A Debreceni Borkarneválhoz kapcsolódó programsorozat záró estjén két érdekes koncertet láthattunk. Szalóki Ági kísérőivel dzsesszes stílusban tolmácsolta Karády Katalin dalait, az eFU pedig elsősorban erdélyi népi dallamokat ötvözött kísérletező rock- és elektronikus muzsikával. A különböző tájékoztatókban szereplő eltérő kezdési időpontok miatt ugyan nem mindenkinek sikerült minden koncertet elejétől végig meghallgatnia, de általában elég nagy számban voltak jelen a lelkes debreceni koncertjárók.
 
Az egykori díva, Karády Katalin legendás dalai nem éppen pozitív optimizmustól sugárzóak, de népszerűségük máig töretlen. Szalóki Ági közel sem oly búskomor alkat, de Karádyhoz hasonlóan szintén nem egy igazán egyértelmű egyéniség. Népzenei tanulmányok mellett a dzsesszmuzsikának is művelője, s leginkább e kettőt vegyíti saját muzsikájában. Legújabb műsorában A vágy muzsikál címmel Karády dalait tisztán a dzsessz muzsikába merülve, a legendás előadónő utánzása nélkül, saját alkatának megfelelően tolmácsolja. Az egykori dívából inkább az elhagyatott, kissé nem ebben a világban élő, csalódott nő figurája jelenik meg előadásában, nem a férfiakat ujja köré csavaró titokzatos végzet asszonyáé. Az összeállításnak mindenképpen erénye, hogy saját, hazai dzsessz „sztenderdként” kezeli a legendás korszak dalait. Az egykori dzsessz örökzöldek újszerű megközelítésére csak néhány példát találunk itthon.
 
Szalókit koncertjén kiváló hazai dzsesszmuzsikus zenekar kísérte. A Mindig az a perc dallamait kellemesen hozta akusztikus gitárjával Juhász Gábor, aki később például a Ne kérdezd ki voltam című Karády-klasszikusnak is izgalmas „színeket” adott elektromos gitáron, blues-ba hajló előadásban. A többnyire melankolikus darabok közé időnként élénkebb, swinges hangulat is vegyült. A Szalóki szóló énekével indult Ki tudja holnap látsz-e még? is ebbe az irányba ment el a koncerten. Egyben hangszeres szólókra is alkalmat adott a szaxofonos Bacsó Kristófnak, a harsonás Schreck Ferencnek, valamint a dobos Mohay Andrásnak. A blues és swing elemek mellett érdekes, balladisztikus hangulatot sikerült kölcsönözni a Nincs kegyelem című dalnak, melyhez Juhász ismét elektromos gitárjával járult hozzá. Mint megtudhattuk, ez a műsor várhatóan novembertől lemezen is hallható majd. Az énekesnő a kellemes hangulatú előadást a Forró csókja még itt ég a számban kezdetű dallal zárta, megköszönve a debrecenieknek a meghívást.
 
Az átszerelés után az egyik legfoglalkoztatottabb hazai fúvós népzenész és dzsessz muzsikus Szokolay Dongó Balázs és az alternatív rock színteréről jól ismert Hajnóczy Csaba (Kontroll Csoport, Kampec Dolores, Budbudas, stb.) izgalmas formációja, az eFU következett, melyben Dj Párizs azaz Kondor Péter (Pluto Project, Párizs, Vono box) különböző elektronikus alapokkal teszi izgalmasabbá az összhatást. Szokolay a legkülönfélébb fúvós hangszereken (elsősorban szaxofon, furulya és duda „variánsokon”) játszik és specialitásai közé tartozik a moldvai zene, a Kárpátokon túl élő csángók balkáni, román, keleti „színekben” gazdag stílusa. Az anyag elsősorban ezekre épült, de nagyban színesítette a repertoárt Hajnóczy évtizedek során kiérlelt egyedi gitárjátéka is. A meditatív darabok muzsikája igen színvonalas volt, többek közt a hangmérnökként dolgozó Dj Párizsnak köszönhetően. A tempósabb darabokat a közönség mégis szívesebben fogadta, a koncert vége felé többen táncra is perdültek. Azután Hajnóczy megadta a végszót: „keressetek majd minket, mert mi is keresünk titeket!”.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0070631504058838 másodpercig tartott.