Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  Hangüzenet
 
Héty Péter | 2008. augusztus 27., 14:36
 
Az elbűvölő hangú Stacey Kent lesz az idei Debreceni Jazznapok sztárja, James Carter szaxofonos és Steve Swallow basszusgitáros mellett. Négy helyszínen bonyolódnak szeptember 4-7. között a 37. Debreceni Jazznapok programjai, ahol összesen tizenkilenc együttes képviselteti magát. Az ingyenes koncerteket a Baltazár Dezső téren tartják.
 
A Debreceni Jazzegyüttes emblematikus csapata nyitja a fesztivált a Baltazár Dezső téren szeptember 4-én, csütörtökön 17 órakor. Az idén 70 éves Gyarmati Zoltán vezette debreceni veterán csapat Zakar Zoltánnal immár kvintetté bővült. Érdekes színfoltként a ’83-as születésű Subicz Gábor (Monchichi Potencial, Pannonia Allstars Ska Orchestra) trombitás lesz a vendégük, aki idén diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén. Subicz harmadik helyet szerzett a Magyar Rádió Tomsits Rudolf jazztrombita-tehetségkutató versenyén, de a közönségdíjat is elhozta. Rögtön utánuk az Ágoston Kvartett igen színes muzsikája következik. Ágoston Béla a hazai dzsessz és folk egyik „fenegyerekeként” számos formációval muzsikál. Ebben a felállásban (Blaho Attila - zongora; Hock Ernő - nagybőgő; Jeszenszky György- dob) is a Kárpát-medencei és az egyetemes zenekultúra között mozog az adott pillanat hangulatához igazodva. Subicz Gáborhoz hasonlóan az idén diplomázott Harcsa Veronika, aki kvartettjével már úton van a világhírnév felé is. A huszonhat esztendős énekesnőben a gyermeki tisztaság és az intelligens, érett, vonzó nő temperamentuma egyesül; remek hangja kifinomult előadásmóddal párosul. Az estet egy nemzetközi hírű olasz szaxofonos zárja zenekarával. A Rosario Giuliani Quintet a dzsessz legnemesebb hagyományait követi, s a gyakran világsztárokkal együtt muzsikáló szaxofonos zenekarvezető a bebop egyik kiváló mai művelője.
 
Pénteken az előző napi helyszínen és időpontban a jazz trombitaverseny győztese, az 1982-ben Budapesten született ifjú Miles Davis-követő Koós-Hutás Áron nyert lehetőséget a bemutatkozásra, a Molnár Kvartett kíséretében. Őt a Tzumo Electronic Dreams követi modern dzsessz muzsikával. A Kanadába készülő Tzumo, azaz Horváth Árpád formációjában jól hallható berklee-i mesterének, Herbie Hancock-nak a hatása, de a 28 esztendős, világsztárokkal muzsikáló zongorista izgalmas, dinamikus kísérletező stílusa ettől függetlenül egyedinek mondható. A Trans Balkan Collective (TBC) balkáni, bolgár muzsikán alapuló, improvizatív zenéjével bizonyára felforrósítja majd a hangulatot. A program 21 órakor a Bartók Teremben, szolid árú belépőjegyek mellett folytatódik. Az itt fellépő Stacey Kent napjaink egyik legfelkapottabb dzsessz énekesnője, különösen a tradicionális vonal kedvelőinek körében. A New Yorkban született énekesnő későbbi férje, a szaxofonos Jim Tomlinson hatására fordult a jazz felé. Első lemeze 1997-ben jelent meg, ám az első igazi közönségsikert egy televíziós szereplés hozta meg. A BBC az év énekesének választotta 2001-ben és 2002-ben, Lyric című albuma pedig 2006-ban vívott ki nagy elismerést mind a kritika, mind a szakma részéről. Szeptember 5-én este meggyőződhetünk arról, hogy nem kifejezetten dzsesszes, szép, enyhén érces hangja a korai klasszikus jazzel párosítva milyen egyedi hangulatot teremt. Stacey Kentet a Magyar Jazz Quartet húszéves, amolyan „hungarian all stars” csapata követi olyan nevekkel, mint a 65. születésnapját ünneplő Szakcsi, vagy Csepregi, Vasvári és a nemrég elhunyt Jávori helyét megörökölt Szende Gábor. Az Unplugged Club hajnali jam session-jének főszereplője a Four Tunes hard-bop és main stream muzsikát játszó csapata lesz.
 
Szombaton már 16 órakor elkezdődik a Baltazár Dezső téri ingyenes program. A Smárton Trió blues-rock-jazz muzsikáját bizonnyal izgalmasan egészíti ki a vendég Premetz Mátyás, szintén a hatvanas éveket idéző Hammond orgonája. Az idén 55 esztendős Bontovics Kati a hazai „nagy generáció” legjelesebb dzsessz énekesnőjeként nem igényel bemutatást. Harsonás férje és a többi kísérő oldalán bizonyára most is lenyűgözi nagyszerű hangjával, előadói tehetségével a hallgatóságot. A nemzetközi színtéren mozgó, német-magyar vegyes vállalkozásként működő Tony Lakatos Quintet szintén jól ismert fellépője lesz a jazznapoknak. A hatvanadik születésnapját ünneplő szaxofonos az egyik legfoglalkoztatottabb muzsikus Európában, s legutóbbi trió lemezének egyik muzsikusa is a következő – már belépős, a Kölcsey Központ nagytermében tartandó – koncert egyik vendége. A fél kilenckor kezdődő hangversenyen Adam Nussbaum amerikai dobos Lakatos mellett gyakorlatilag a teljes dzsesszélvonallal együtt muzsikált már. Ezúttal olyan kiválóságokkal alkot triót, mint a basszusgitár mesterei közé tartozó, többnyire hathúroson, harmonikus, de modern stílusban játszó Steve Swallow, aki feleségével Carla Bley-jel is számos produkciót vitt sikerre. A trió harmadik tagja az izraeli származású francia-svájci szaxofonos Ohad Talmor felénk még kevésbé ismert. Az elsősorban általa meghatározott modern trióban most bizonyíthat. Az izgalmasnak ígérkező este másik sztárja James Carter lesz, akit ma az egyik legkiválóbb szaxofonosként tart számon a világ. Hozzá hasonlóan invenciózus két hangszeres, a hatvan esztendős dobos Leonard King és az elsősorban Hammond orgonán játszó, s hangszerének egyik legkiválóbb mestereként jegyzett Gerard Gibbs. A minden bizonnyal forró hangulatú koncert után a hajnali Unplugged-buli fő vendége az őstehetségnek tűnő, húsz esztendős szaxofonos, Bolla Gábor Kvartettje lesz.
 
A hagyományos vasárnapi záróakkord, a dixieland matiné ezúttal délután négy órai kezdettel lesz hallható a Baltazár Dezső téren. A Kovács János által vezetett Melodia Big Band vendége Gyarmati Zoltán lesz. A Debreceni Dixieland Jazz Band koncertje nélkül nem zárulhat az idei  program sem. Vendégként Molnár Gyula klarinétos, szaxofonos, énekes lép fel velük a dixie műfaj egyik hazai veteránjának számító szegedi Molnár Dixielandből. A budapesti Jazz Steps, a 37. Debreceni Jazznapok utolsó fellépője a swing és a dixie muzsikát egyaránt képviseli, de a dzsessz klasszikusait egyszer már a debreceni főtéren is hallhattuk tőlük Joe Murányi, Louis Armstrong egykori kísérője társaságában.
 
Ráhangolódásként ajánlott a nyíregyházi Al Di Meola-koncert (Happy Art Fesztivál) szeptember elsején, valamint a Debreceni Jazzbarátok Körének évadnyitó rendezvénye a Galéria Caféban, ahol szeptember 3-án este nyolckor Gyarmati Zoltán és Gyarmati Anett közreműködésével a Melodia Big Band lép fel.
 
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.084086179733276 másodpercig tartott.