Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Pop
  A királylány startja
 
Gurbán György | 2003. december 30., 10:33
 
Hosszas várakozás után végre megjelent Király Linda bemutatkozó nagylemeze. A várakozás a debütáló albummal szemben igen nagy volt, hiszen a zeneanyagon neves külföldi producerek és szerzők dolgoztak, valamint beszállt a dalok írásába Presser Gábor is, aki a kezdetektől fogva egyengeti az énekesnő pályafutását. Nos, az albumot meghallhatva leszögezhetjük: az igyekezet nem volt hiábavaló, mert minőségi produkció került a magyar zene képzeletbeli karácsonyfája alá.
 
Király Linda sztorija ismeretes, sokan sokszor leírták már. A történet egy fiatal lányról szól, aki Amerikában született és kalandos úton találta meg igazi hazáját, Magyarországot. Először irigység és meg nem értés fogadta, de aztán minden jóra fordult, mert megtalálta őt Komlóssy Erzsébet énektanár és Presser Gábor. Az ő hathatós segítségükkel jutott el pályafutása igazi startjáig.
 
Azt eddig is tudtuk, hogy az ifjú hölgy ritka hangadottságokkal rendelkezik. A lemez dalai egyértelműen úgy készültek, hogy az énekesnő meg tudja csillogtatni tudását. Az album tizenhat dalából hét magyarul és kilenc angolul szól, és kellemesen sokszínűre sikeredett, mert tartalmaz R’n’B és soul hangütésű alkotásokat ugyanúgy, mint szép ívű balladákat. Ami az angol nyelvű dalokat illeti, az En Vogue producere, Denzel Foster egy kellemes lüktetésű dallal, a Use Me-vel ékesítette az albumot, míg Mousse T. – akiről azt érdemes tudni, hogy ő szerezte Tom Jones-nak a Sex Bomb című világslágert – igazi slágergyanús szerzeményt, a Holla-t adta Lindának. Szóval a külföldi zenegyárosok megtették a magukét, ám itthon föltehetően nagyobb érdeklődésre tarthat számot a lemez lírai vonulata. Mert például a Fák is siratják című dalban Presser Gábor ismét tanúbizonyságot tesz arról, milyen rendkívüli módon el tudja találni az előadókhoz leginkább illő zenei hangulatot. Külön öröm itt, hogy feltűnik szerzőként a magyar pop-rockzene nagyasszonya, a szövegíró Adamis Anna is. A Két szív-ben és a Másik igazság-ban egy másik hazai nagyágyú, Sztevanovity Dusán volt Presser Gábor alkotótársa, az eredmény pedig a szokásos minőség. A dalok igazi ékességei a lemeznek, jó alapot adnak az énekesnőnek arra, hogy kedvére játszadozhasson a hangjával. Természetesen, felkerült a korongra a két korábbi sláger, a Szerelem utolsó vérig és a Club Song is.
 
Egy szó, mint száz: érdemes volt kivárni Király Linda bemutatkozó albumát, mert minőségi zene készült el, olyan, ami éppen megfelel az induláshoz. A folytatást most Linda számára az amerikai bemutatkozó lemez munkálatai jelentik majd. Az mindenesetre már most látszik, hogy a tengerentúli szakemberek tudják, hová érdemes tenni a pénzüket. Jó helyre kerül az egymillió dollár, amit az énekesnő nemzetközi karrierjének egyengetésére szánnak. Jelentkező ugyanis akad bőven, a hírek szerint több lemezcég is érdeklődik Linda iránt. Sőt, amikor a napokban Magyarországon, többek között a Főnix Csarnokban koncertezett a funky világsztárja, Al McKay, ő is elragadtatással nyilatkozott az előtte fellépő énekesnő képességeiről. És azt is mondta, hogy szívesen írna egy-két dalt neki...
 
 
 
  
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
3.08
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0077760219573975 másodpercig tartott.