Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Hátsó ajtón át a színpadra
 
Héty Péter | 2008. szeptember 23., 15:41
 
Csütörtökön ünnepli ötéves születésnapját a Sikk Music Caféban az egykor debreceni medikusokból alakult Backdoor együttes. Ebből az alkalomból beszélgettünk a héttagú formáció két tagjával. A színvonalas rockzenét játszó csapat szólógitárosát és zeneszerzőjét, Czuriga Dánielt, valamint a dalszövegeket író Fehér Attilát kérdeztük.
 
– Öt éve hogyan indultatok neki? Gondoltátok volna, hogy lesz egy ilyen ötéves koncert? Vagy esetleg ennél nagyobbra is számítottatok?
 
Fehér Attila: – A kezdetekkor még nem próbáltunk ennyire a távoli jövőbe tekinteni.
 
Czuriga Dani: – Mint minden kezdő zenekar, mi is nagyra törő álmokkal indultunk, s még nem a realitás talajáról szemléltük a dolgokat. Azóta sok mindent átéltünk, megtapasztaltunk, s egy reálisabb zenei világkép is kialakult bennünk. Ebből a szemszögből büszke vagyok arra, amit elértünk. Kevés amatőr zenész mondhatja el magáról, hogy zenekara megéri az ötéves évfordulót, s ez alatt sikereket ér el helyi és országos terepen egyaránt, elismert zenészekkel lép egy színpadra, dalát híres dalszerzők választják ki sok szerzemény közül, hivatalos dalszerzőként kap felkérést fesztiváldal megírására.
 
Hogy látjátok az elmúlt öt évre visszatekintve, mennyire nehéz, vagy küzdelmes az élete egy ilyen csapatnak, mint amilyen ti vagytok?
 
Attila: – A küzdelemből nekünk is jutott osztályrészül bőven, de egy kis kitartással és derűlátással felül tudtunk kerekedni a problémákon.
 
Dani: – Ma Magyarországon bármely amatőr zenekar élete küzdelmes, ugyanakkor ez adja meg a szépségét is, hiszen az ilyen időszakokat megélve tudjuk igazán értékelni az elért sikereket. Egyrészt a zenekar ügyes-bajos dolgainak szervezése igényel nagy türelmet és kitartást, másfelől vidéki zenekarként nehéz bekerülni a fővárosi cirkulációba. Néhány zenekar méltánytalan árakért is fellép, s a koncertszervezők sokszor nem azt mérlegelik, hogy melyik produkcióval kap a közönség maradandó koncertélményt, hanem gyakran már az útiköltségnél eldől a kérdés, hogy helyi, vagy vidéki zenekar játsszon. Természetesen a dolog fordítottja is fennáll, a fővárosi zenekaroknak nehezebb eljutni vidékre. Önálló management nélkül nagyon nehéz ezeket megszervezni.
 
A kezdetekhez képest mennyire változott a muzsikátok, a zenéléshez való hozzáállásotok?
 
Attila: – Az elmúlt öt év alatt sikerült megvalósítanunk a megalakuláskor kitűzött célokat, és szerencsére a zenekar tagjainak hozzáállása lehetővé teszi, hogy a Backdoor továbbra is folyamatos fejlődésben maradjon.
 
Dani: – A legelején a nagy tervek mellől még hiányzott az a fajta szervezettség, ami elengedhetetlen a működéshez. Nem sokkal később elkezdtük a dalszerzéssel és a kivitelezéssel is a mindenkori határainkat maximálisan kihasználni. Innentől már nem csak az volt a cél, hogy jól érezzük magunkat, hanem hogy eljuttassuk a zenénket azokhoz, akik fogékonyak rá. Nem titkolt célunk, hogy nyomot szeretnénk hagyni magunk után...
 
Mennyire piacképes a muzsikátok?
 
Attila: – A zenénk alapvetően hallgatható, dallamos, rádióbarát rockzene, ami leginkább az amerikai alternatív rock irányzatból táplálkozik. Nem tudatosan törekszünk erre, azt a zenét játsszuk, ami belülről jön.
 
Dani: – Mi úgy gondoljuk, nagyon is piacképes. Természetesen mindig vannak időszakok, amikor éppen „A” vagy épp „B” stílusiránynak van nagyobb kereslete, de azt hiszem, stílustól függetlenül az igényes muzsikára mindig kell, hogy igény legyen.
 
– Szövegeitek – viszonylagos melankóliájuk mellett – általában pozitív irányba igyekeznek tekinteni. Mennyiben befolyásolja ezeket a kor hangulata, hisz öt év alatt elég sok minden változott körülöttünk… Az angol nyelvűekkel mi a célotok?
 
Attila: – A környezetünk természetesen hat a zenénkre, ahogyan reméljük, hogy a zenénk is hat környezetünkre. Szövegeimmel leginkább olyan általános érvényű dolgokat próbálok meg kifejezni, amelyek minden időben helytállóak lehetnek. Több dal kidolgozása után figyeltünk fel arra, hogy bizonyos számainknak egyedül az angol szöveg „áll jól”, ezekre a dalokra nem is próbáltuk meg ráerőltetni a magyar szöveget.
 
Időközben elvégeztétek az egyetemet. Hogyan befolyásolta ez a zenekar életét?
 
Dani: – Az, hogy néhány tag befejezte tanulmányait, nagy próbatétel volt a zenekar számára, hiszen ez azonnal két kérdést vetett fel: Elég életképes-e a zenekar ahhoz, hogy továbbra is működjön? Elég motiváltak vagyunk-e ahhoz, hogy munka mellett, kevesebb szabadidővel is folytassuk a zenélést? Szerencsére mindkét kérdésre „Igen” volt a válasz…
 
Több tagcserétek is volt az öt év alatt. A „régieket” is várjátok a bulira?
 
Dani: – Természetesen őket is meghívtuk az ötéves szülinapi koncertre.
 
Mennyire kreatív ötévesen egy zenekar, mik a terveitek?
 
Attila: – Folyamatosan keressük a kihívásokat, és minden egyes koncerttel közelebb kerülünk a jelenleg legaktuálisabb célunk megvalósításához, azaz az első Backdoor nagylemez elkészítéséhez.
 
Dani: – Minél több jó hangulatú koncertet szeretnénk elvállalni és teljesíteni. A megszületett dalok legjobbjait szeretnénk egy csokorba gyűjteni, s a jövő évben debütáló nagylemezünkre felvenni.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.019000053405762 másodpercig tartott.