Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Fergeteges folkünnep
 
Héty Péter | 2008. október 02., 15:46
 
A Szeredás Népzenei Együttes szeptember 27-én ünnepelte tizenötödik születésnapját Debrecenben. A mozgalmas másfél évtized alatt kisebb hagyományőrző műhely alakult ki a népzenei együttes körül, s jókora tábor gyűlt köréjük, mely ezen a hajnalba nyúló ünnepi délutánon is szépen megmutatkozott. Azt, hogy mennyire fontos számukra a feltárt néphagyomány tovább örökítése, színvonalas megjelenítése nem csak azzal jelezték, hogy délután fél háromkor kifejezetten a gyerekeknek szánt vidám műsorral indították az ünneplést, hanem a nap fénypontjának szánt lemezbemutató műsoruk főszerepét is az ifjabb korosztály énekeseinek engedték át. Az őket követő táncegyütteseket sem az adatközlő öregek népesítették be, hanem a tőlük szinte már mindent eltanult ifjúság. Persze az esti mulatság során már a „jó öreg barátok”, a Csík zenekar, Burány „Pöcök” triója, valamint Szalonna és bandája vitték a prímet.
 
A Megyeháza belső udvarára belépve már élő muzsikaszó, s vásári-lakodalmi hangulat fogadta az érkezőket. Beljebb, a hatalmas sátortető alatt a színpad és a székekkel berendezett nézőtér fogadta az érkezőket, mely időnként szűknek is bizonyult a szép számban megjelent érdeklődők számára. Magyar Kalendár (Versek, dalok, rigmusok, népszokások az év-kör ünnepeiből) címmel 2002-ben Szeredásék a kalendáriumok régi hagyományára alapozva adtak ki „könyvbe csomagolt” CD lemezt. Az anyag újrakiadásával, s a második rész elkészítésével ünnepelték meg a mozgalmas másfél évtizedet. A jubileumi műsor szeptember 27-én tulajdonképpen ennek a díszbemutatója köré szerveződött. A Boka Gábor tolmácsolásában bemutatott, kicsinyeknek szóló János Vitéz-műsort a zenekar hivatalos köszöntése követte, az említett Magyar Kalendár 2. lemez élő bemutatójával. Debrecen város nevében Halász János kulturális ügyekért felelős alpolgármestere köszöntötte az ünnepelteket. Mint elmondta negatív jelzőként hallotta emlegetni, hogy a város „házi zenekara” a Szeredás, de amellett a pozitív, értékmentő és -teremtő tevékenység mellett, amit végeznek ez nem bántó, sőt vállalható kijelentés.
 
A koncerten szerényen, szinte csak kísérőzenekarként voltak a színpadon a Szeredás Népzenei Együttes muzsikusai, s a konferáló vezette végig a hallgatóságot a kiadvány ezúttal élőben elhangzó anyagán. A színpadot a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola növendékei töltötték meg élettel, többek közt tanáruknak, Sáriné Szebenyi Juditnak köszönhetően. Az évkör idézés a gyerekek tücsöklakodalmasával, Gergely-járással indult, s a Húsvéton, Szent György-napon át a nyári napforduló Szent Iván ünnepéig tartott. A jeles ünnepek dallamait, legismertebb énekeit, szép egységgé dramatizálva hallhattuk. A produkció végén mókás vásári kikiáltók ajánlották a lelkesen ünneplő nagy létszámú publikum figyelmébe az új kiadványt.
 
Akik a lenyűgözően szép koncertműsorból hiányolták a mozgást, a táncot, azokat kárpótolta a táncegyüttesek műsora. A Hajdú és a Főnix Néptáncegyüttesek mellett a földesi Szélrózsa Néptáncegyüttes és a Sárospatakról érkezett Bodrog Néptáncegyüttes fiataljai forrósították tovább a hangulatot, mely az este nyolc órakor kezdődött Csík-koncerten már a tetőfokára hágott a zsúfolásig megtelt udvaron.
 
A Csík koncertjének gerincét a Cívis Korzón már bemutatott új lemez, az Ez a vonat ha elindult, hadd menjen… hanganyaga adta. Szabályosan tombolt a közönség pl. a Quimby Most múlik pontosan keserédes, szépséges dalára, és a Csillag vagy fecske énekére. Meglepetés beugróként a folk-moder kitérőben a Senki nem ért semmit című dalukat Csonka Valter blues-os tolmácsolásában hallhattuk. A koncert végén a Szeredás köszöntésére is sor került egy demizsonnal, amit az akkorra már „elkolbászolt” ünnepeltek nevében Rőmer Judit vett át, de aztán a zárásra már beugrott hegedűjével Kálmán Péter „Cucás” is.
 
A szervezők joggal gondolták úgy, hogy a dzsessz és a népzene közötti átfedés természetes, s így a következő fellépő Burány „Pöcök” Béla triója volt. A fiatalokból és mulatni vágyókból álló közönség nagy része azonban szégyenletes módon a minimális tiszteletre és figyelemre sem méltatta elmélyült, improvizatív muzsikájukat. Burány így bariton és szoprán szaxofonján kívül már nem is vette elő egyéb népi fúvósait nemez tarisznyájából. Az idén szintén ünneplő, tíz éves Dél-alföldi Szaxofonegyüttesből jól ismert fúvós és két kísérője dicséretére elmondható azonban, hogy zavartalanul, teljes erőbedobással játszotta népies alapú free-jazz muzsikáját.
 
Szalonna és bandája színpadra lépésének hírére ismét felforrósodott a hangulat és a megfogyatkozott közönség tovább ünnepelt a Magyar Állami Népi Együttes zenészeiből verbuválódott virtuóz csapattal. Közben Pál István „Szalonna” kedélyesen anekdotázott azokról az időkről, amikor kárpátaljaiként a Szeredás mai tagjai szárnyuk alá vették őket testvéreivel együtt, s egy időben még bőgőzött is a zenekarban. Jókat poénkodott a cimbalmán brillírozó zenésztárssal, Unger Balázzsal is. Húga, Pál Eszter énekével vett részt az adomázásban. A lelkesen velük éneklő közönség fél egyig le sem engedte őket a színpadról, s a Csík néhány tagja is csatlakozott hozzájuk. Az örömünnep, a mulatság azonban ekkor sem ért véget, hisz a Megyeháza termében ekkor kezdődött a táncház, melyen még hajnali öt órakor is majd háromszáz ember mulatott.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017121076583862 másodpercig tartott.