Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Újabb folkünnep előtt
 
Héty Péter | 2008. október 10., 14:07
 
Alig heverték ki a népzene lelkes debreceni hívei a Szeredás 15 éves szülinapi buliját, máris újabb vigasság elé nézhetnek. A Debreceni Hajdú Táncegyüttes fennállásának 55. évfordulóját ünnepli egy héten át tartó rendezvénysorozattal, melyből a korábbi ünnepelt is kiveszi részét, hiszen régi és szoros az együttműködés a Szeredás és a Hajdú között.
 
A Hajdúk Hete rendezvény október 11-én a Hatvan utcai székházban 16 órakor kezdődik mezőségi bállal, a tájegység egyik zenekara, a Palatkai zenekar közreműködésével. Október 12-én négyszáz táncos részvételével „hajdúSokadalom” lesz 15 órától a Kossuth téren, másnap pedig új műsoruk díszbemutatója látható a Kölcsey Központban. Október 13-a és 18-a közt leginkább az ifjabb korosztály, az oktatási-nevelési intézmények számára rendeznek programokat, hogy aztán a Hajdúk 55 év tükrében című ünnepi gálaműsorral zárják a hetet 18-án a Csokonai Színházban.
 
Az 1953-ban Építők Táncegyüttese néven alapított együttes 1986-ban költözött a Hatvan utca 32. szám alatti székházába, melyet két éve sikerült kívülről felújíttatniuk. A Hajdú nevet 1960-ban vették fel, amikor Varga Gyula vette át a vezetésüket. 1966-1994 között Kardos László irányította a táncosokat, akit idén 70. születésnapja alkalmából köszöntöttek a „hajdúsok”. 1989-ben hozták létre az együttes támogatására a Hajdú Táncegyüttesért Alapítványt. A különböző életkorú csoportok nemzetközi- és hazai díjainak se szeri, se száma. A kezdetekben 20 fő körüli létszám mára 400-ra nőtt. Az együttes élén tizennégy éve álló házaspárt, nívódíjas művészeti vezetőit, Tiszai Zsuzsát és Lovas Bálintot először arra kértük, hogy meséljenek arról, ők hogyan kerültek kapcsolatba a Hajdúval.
 
– Anyukám vitt el felvételizni, mert korábban megfogadta, hogy ha már ő nem táncolhatott annak idején, a saját gyerekeit mindenképp elviszi néptáncolni. Akkor még nem tudtam, hogy ez a hobbi az egész életemet meg fogja határozni – meséli Zsuzsa. – Engem is, mint a legtöbb gyereket a szülők vittek el a próbaterembe – emlékszik vissza Bálint, aki elárulja, hogy nagy öröm volt számukra, amikor rájuk bízták az együttes vezetését, de tudatában voltak annak is, hogy mekkora felelősséggel jár ez a munka.
 
– Hogyan készültetek erre az évfordulóra?
 
– Már az 50 éves jubileumnál elhatároztuk, hogy megpróbálunk egy sokszínű, több korosztálynak szóló programsorozatot létrehozni. Ez akkor elég jól sikerült, de nem elégedtünk meg ezzel és az 55 éves jubileumra egy még nagyobb és összetettebb programsorozattal készültünk. Most is van egy kiemelt új műsorunk erre az alkalomra Nagyapáink emlékei címmel. A Debreceni Őszi Fesztivál programjaként a Kölcsey Központban bemutatandó produkciónk két részből áll: Katonának kell menni a legénynek… címmel a katonaéletet a sorozástól a hadifogságon keresztül a hazaérkezésig feldolgozó rész, amit Bálint szerkesztett és kettőnk rendezése, valamint a Hídivásár ami a hortobágyi hídivásárok hangulatát idézi fel a századfordulótól napjainkig. A forgatókönyveket Boka Gábor készítette.
 
– Milyen a kapcsolatotok a Hajdú „őstörténetével”, a régi nagy táncosokkal?
 
– Mi mindig is fontosnak tartottuk elődeink tisztelettét. A mai napig tartjuk a kapcsolatot a legelső együttesvezető, Varga Gyuszi bácsi családjával. A szenior csoporttal pedig szinte napi kapcsolatban vagyunk, de nem csak mi, hanem a jelenlegi táncosaink is.
 
– Mi jelenik meg majd ebből a megemlékezésen és miként?
 
A táncházban minden bizonnyal együtt fogunk ünnepelni, borozgatni és természetesen táncolni az előző generációk táncosaival, a jubileumi hetünk zárását jelentő 18-i gálán pedig a színpadon is együtt lehetünk velük.


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.015785932540894 másodpercig tartott.