Kultúra Politika Sport Életmód
Vélemény Vas Választás Archívum
   
GYEREK
Lámpamesék rossz alvóknak
 
Rufusz Rafael alig négyéves, de már a tréfák és a furmányok nagy mestere, sőt varázsolni is remekül tud, például életre kelti éjjeli szekrényén ücsörgő lámpáját, hogy a sötét éjszakákon meséljen neki. A búra-kalapos Lámpalány ugyanis nagy dolgok tudója. 

 
   
GYEREK
Esőfestők és divatdámák
 
Neveletleneknek és jólnevelteknek, kitűnő tanulóknak és bukottaknak, iskolásoknak és nagyobbaknak, dumakirályoknak és buliszakértőknek, atompasiknak és bombanőknek szól Michael Ende A kis firkások című könyve, melyet magyarul Tandori Dezső fordításában élvezhetünk. 

 
   
GYEREK
Odanézz, törökméz!
 
Ha azt mondod bábszínház, azt mondom, Vojtina. A nagymúltú társulat immár hagyományos, Idesüss a figurásra! című évadnyitó rendezvényén ízelítőt kaphattunk a most induló Vojtina-évadból. A forgatagban Kinizsi Pál és Major Anna „táncba vitt” mindenkit. 

 
DEOL > Gyerek
  A jövő zenéje
 
Héty Péter | 2008. október 13., 14:12
 
A jövő zenéjét a mai gyermekek zenei ízlésének kialakítása határozza meg. Ezért is fontos, hogy milyen hatások érik őket. A Főnix Rendezvényszervező Kht. „Központban a gyerekek” című sorozatában október első vasárnapján a zene köré szerveződött a program; a fő attrakció a Kolompos együttes koncertje volt a hangszeres, akusztikus muzsika megszerettetésének jegyében.
 
Talán kevesen tudják, hogy az ős-Kolompost 1987-ben épp egy debreceni táborban alapította Tímár Sándor. Az igazi csapat kialakulását azonban Nagy Zoltán csatlakozásától számítják, 1989-től. A zenekari tagok a kilencvenes években kezdtek gyermekeknek szóló népzenei műsorokkal foglalkozni, de majd egy évtized kellett ahhoz, hogy mindez hanglemezen is elérhessen a szélesebb hallgatósághoz. Azóta egyre több gyermek és felnőtt kedveli a magyar népzenéket, meséket játékosan tolmácsoló csapatot és kiadott lemezeik száma is egyre nő.
 
A műsor kezdését a Kölcsey Központban kissé megnehezítette, hogy két árkategóriában is kiadtak helyre szóló jegyeket, viszont a székeket nem számozták meg. A gyerkőcök nem sokat törődtek a kavarodással, már a kezdés előtt a színpad elé ültek, a földre. Nagy Zoltán afféle műsorvezetőként köszöntötte a Kolompos nevében az apróságokat és kísérőiket, majd állathangokat kezdtek utánozni a hangszereken. A nagybőgő, a brácsa és a hegedű bemutatására nem is volt szükség, a gyerekek már ismerték a hangszereket. Mivel a műsor az „Én elmentem a vásárba” lemezük címét kapta, el is indulhattunk rövidesen a vásári forgatagba, hogy aztán komámasszonytól kérhessük a szekerét, de – mint tudjuk – nem adhatja oda, hisz tyúkok ülnek rajta. Az apróságok együtt énekelték a zenészekkel a jól ismert dalokat a szüreti játékokat tartalmazó összeállításban. Itt már Szántai Levente változtatta a gyereksereget csiripelő seregély csapattá, akikkel végigrepülhettünk Tokaj vidékétől a Badacsonyig, vonaton, hajófedélzeten megpihenve.
 
Közben egy gyerekzenekar is alakult Kolomposék segítségével: Ildi, Csongi és Ákos Zsófi karmesterkedése mellett muzsikált. Az önfeledt, számos mókás megjegyzéssel, ötlettel fűszerezett előadás során a felnőtteket is megénekeltették, akiket meg is tapsoltattak gyermekeikkel. Az egyórás program vége felé az első sorokat felszámolták, s a székeket félrepakolva a terem első részét teljesen birtokba vették a zenészeket körbe táncoló, velük népdalokat éneklő, mulató apróságok. A Kolompos ma kétségtelenül az egyik legkiválóbb gyermekműsort produkáló formáció, mivel jó humorérzékkel, remekül kommunikálnak a legifjabb korosztállyal és kiváló színvonalú muzsikával szerettetik meg velük a zenét, s egyben hagyományainkat is.
 
A koncertet követően ugrásszerűen megnőtt a földszinti játék-hangszer készítő kézműves asztalok körül az érdeklődők száma. Akik esetleg nem fértek az asztalokhoz azok két teremben vehettek rész csoportos foglalkozásokon. Az egyik teremben az Arany Alma Gyermekekért Alapítvány zeneovi szervezett programot, ahol Szűcs Anikó zenepedagógus tartott játékos, sok mozgással tarkított foglalkozást. A vonatozó körtánccal induló játékok a Kolompos koncerthez hasonlóan „interaktívak” voltak és néhány ott hallott dal is felcsendült. A másik teremben hangszerbemutató volt a Hol-Tér Kulturális Egyesület szervezésében. Az egzotikus, elsősorban az arab-balkáni-kelta muzsikákban használatos hangszereket a Semper Idem világzenét játszó debreceni zenekar tagjai mutatták be a nagy számban megjelenő érdeklődőknek.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.011309146881104 másodpercig tartott.