Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Újabb rocklegenda a Főnixben
 
Héty Péter | 2008. október 30., 10:48
 
„Túl öreg a rock’n’roll-hoz: túl fiatal a halálhoz!” énekelte címadó dalában a könnyű műfaj egyik legszebb balladáját Ian Anderson a Jethro Tull 1976-os lemezén, s teszi ezt a mai napig is. A zenekar éppen negyven éve alakult, s – jó néhány tagcserével – máig töretlen színvonalon és sikerrel játszik. Ebből a jeles alkalomból járják idén a világot, s ez úttal a debreceni Főnix Csarnokban is fellépnek november 3-án. Az ősidőkről megemlékezvén leginkább első három lemezük anyagát ígérik az idei turnén és néhány más slágert az ezek utáni időszakból is.
 
Kezdeti blues alapú muzsikájukat – mely az első (This Was - 1968) lemezüket még uralta, s részben még a másodikon is (Stand Up - 1969) meghatározó volt – egyre egyedibben ötvözték a folkos kelta-, dzsessz- és klasszikus zenei elemekkel. Mindezt leginkább a – könnyű műfajban viszonylag ritka hangszernek számító – fuvolán is egyre gyakrabban játszó énekes-gitáros frontemberük munkájának köszönhették. Ian Anderson egyéni fuvolajáték-stílusára nagy hatással volt a virtuóz és extravagáns – olykor egyszerre több hangszeren is játszó – fekete dzsessz fúvós, Roland Kirk. A progresszív, új stílus jegyei már a második albumon is hallhatóak, és például Bach 3. szvitjéből a Bourrée tétel átirata is megszólal rajta. A progresszív műfajban ritkaságnak számító akkori kislemez sikerük, a Living in the Past is már az új hangzást képviselte. A harmadik lemezük (Benefit - 1970) már fajsúlyosabb muzsikát hozott, a negyedik (Aqualung - 1971) pedig, a zenekar talán legismertebb albuma, inkább dalszövegei miatt emlékezetes.
 
Már ez a kezdeti néhány album is rengeteg maradandó szerzeményt hozott és a rock muzsika világélvonalába repítette őket. A hippi korszak több legendás fesztiváljának vendégei voltak, de olyan filmlegendában is szerepelnek, mint a Rolling Stones Rock and Roll Circus (1968). A filmben beugró gitárosként Tony Iommi játszik a Black Sabbath-ból, s a fellépő társak között olyan nevek találhatóak, mint John és Yoko Lennon, The Who, Eric Clapton, Marianne Faithfull. A Jethro Tull sikereihez tagadhatatlanul hozzájárultak a kor szellemiségét tükröző szövegeik, melyek spirituális és pacifista felhangokkal bírtak. A hetvenes években megjelent nagyobb lélegzetű, egy-egy téma köré felépített albumaik is hoztak slágereket számukra, bár ezek egyértelműen az igényesebb, elvontabb muzsika felé fordultak.
 
Az évtized vége felé visszatértek a rövidebb, folk-rockos számokhoz. Ez az időszak újabb, máig is népszerű albumokat hozott (Songs from the Wood - 1977, Heavy Horses - 1978, Stormwatch - 1979), melyekhez a bevezetőben is említett Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die! (1976) jelentette az átmenetet. A nyolcvanas években ők is megpróbáltak jobban nyitni az elektronika felé, ami ismét egy kisebb völgyet jelentett a karrierjükben. Később a kemény rock felé fordultak, ami újabb sikereket jelentett, köztük Grammy-díjat is a hard-rock/metal kategóriában. Az 1992-es turné után újabb irányváltás tanúi lehettünk: Ian Anderson új szerzeményei világzenei hatásokat mutattak. Ezt példázza a Roots To Branches album (1995) is.
 
Számtalan válogatásokat és ritkaságokat felvonultató gyűjteményes albumuk mellett egyre ritkábban készül már új Jethro Tull album. Ian Anderson muzikalitásának több kiváló szóló album is őrzi lenyomatát, de máig megmaradt klasszikus csapatánál, melyben leghűségesebb társa Martin Barre gitáros. Kuriózumként 1985 decemberében jelent meg az A Classic Case című album, melyen a Londoni Szimfonikus Zenekar társaságában szólaltatnak meg ismert Tull-sikereket. Hasonló együttműködésre nemrégiben is volt példa: 2005-ben jelent meg egy DVD, melynek közreműködői a frankfurti új filharmonikusok.
 
Első magyarországi fellépésük (1986) szép emlékeit az MTK pályán egy világslágerük (Budapest) is őrzi. Debrecenben először játszanak és nem lehetetlen, hogy utoljára – ezt sem árt mérlegelni. A negyven éves jubileumi turné nagy részét már a hátuk mögött tudhatják, így érkeznek Debrecenbe, s másnap a fővárosba. Valószínűleg nem számíthatunk már akkora tömegre, mint amikor az egész országból elzarándokoltunk a fővárosba először élőben megcsodálni a rock legendás csapatát, de a színvonal most is garantált. A karizmatikus, 61 esztendős zenekarvezető Anderson és társai még mindig fiatalok ahhoz, hogy „kihaljanak” a műfajból, még ha öregek is a folyton megújuló rock’n’roll színterén.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.031542062759399 másodpercig tartott.