Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Nyáron muzsika, télen zene
 
Héty Péter | 2008. december 11., 15:23
 
Az erdélyi Fabatka zenekar lelke Ségercz Ferenc, aki pásztorfurulya-készítőként remekül muzsikál is a hangszeren, de a zenekar által egyedi módon megszólaltatott népdalok átdolgozója is egy személyben. Azt sem árt tudni róla, hogy a gyimesi és moldvai táncházak egyik erdélyi úttörője, s tanítványaival alakította a több mint egy évtizedes zenekart, mely úgy három éve nyerte el mai formáját. Ha kategorizálni kellene a Fabatkát, akkor talán világzenének nevezhetnénk, hisz a fő motívumot adó magyar dalok keleties hatásokat mutatnak, de legalább ennyire erőteljesen jelen vannak muzsikájukban a kortárs zenei elemek is. Ehhez nagyban hozzájárulnak a tehetséges zenésztársak, akik a hangszerelésben is részt vettek, s jellegzetessé teszi muzsikájukat Kenteleki Kornélia egyedi éneke is.
 
A névválasztással kapcsolatosan mentegetőznek ugyan a borítón, de a lemezt hallgatva valóban szó sincs arról, hogy fabatkát se érne muzsikájuk; a népies szólásból vett elnevezés jól utal a folkos hangzásra. Erdélyből ilyen jellegű és színvonalú produkció ritkán jut el az anyaországba. Kortárs muzsikájuk talán a korai Makám hangzásához áll a legközelebb, bár nem annyira meditatív, annál élénkebb, temperamentumosabb. Énekesnőjük a Makámban később megjelent, s a ma általánosan jellemző „kristály hangon szárnyaló” előadókhoz képest egy fojtottabb, s valamivel falusiasabb, mélyebbről jövő énekstílust képvisel, klasszikus zenei képzettsége ellenére.
 
A nyitó Tavaszköszöntő refrénje az utóbbi időkben a Zuboly laza, mókás átiratában ivódott be a köztudatba, de ezen a lemezen is – bár itt nem humorosan – fajsúlyos nyitást jelent, jól megadja azt az alaphangot, mely jellemzi muzsikájukat, s kedvet is csinál a továbbhallgatáshoz. Érdekes, ahogy a magyar népdalok balkáni és más lüktető ritmusokkal szólalnak meg akusztikus muzsikájukban. A címadó Nyáron piros, télen kék… majd negyedórás kibontása tág teret ad az improvizációnak, furulyával, hegedűvel, ütősökkel és izgalmas, dallamvégi kiállásokkal. Az ezt követő Tengertánc már csak a hangszereké, sodró lendülettel, táncos ritmusokkal. A Bánatos az ég alja leginkább férfi előadónak való kesergő, az énekesnő mégis tökéletesen „hozza”. Mindez azonban csak átmenet a csendes furulyaszóval induló, de később a manapság oly divatos arab ütős hangszer, a darbuka tüzes ritmusaival pattogó Hejgetésbe, melyben szintén csak a hangszereké a főszerep. Kell is ezután ismét az ének, s egy újabb szép, magyar népdal a Ha folyóvíz vónék… adja magát az átdolgozáshoz, a további tempós muzsikához. A záró Az én kutyám a Bodri szintén pattogó, keleties hangszerekkel és dallamokkal tüzesített, bár az ének itt is őrzi a sajátos helyi ízt, s talán pont ez, és az így benne rejlő kettős dinamika teszi izgalmassá nem csak ezt a dalt, de az egész lemezt.
 
A Fabatka eddig csak szűkebb körben volt ismert, különösen a „határon innen rekedtek” körében, s itt is inkább táncházi produkcióival. Sepsiszentgyörgyön persze más a helyzet. Mostani, immár magyarországi kiadó gondozásában megjelent felvételük remélhetőleg hozzá járul ahhoz, hogy szélesebb hallgatósághoz is eljusson izgalmas muzsikájuk. Érdemes megemlíteni azt is, hogy egy kiváló akusztikájú helyen, vágások és mesterséges hatások nélkül, élőben játszották fel az egész lemezt, a szegedi Szent József jezsuita templomban. Tehát érdemes belehallgatnia a „vájt fülűeknek” is, hisz igen szépen, természetesen szól az anyag. Persze az is kell hozzá, hogy a hallgató nyitott legyen az akusztikus, elsősorban hangszeres, rögtönzéseket is tartalmazó, elmélyültebb muzsikára és a magyar népdalokra.
 
(Fabatka: Nyáron piros, télen kék, Fonó, 2008)
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.38
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017445087432861 másodpercig tartott.