Kultúra Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
DEBRECEN
Koszorúzók jelentkezhetnek
Debrecen önkormányzata az 1848-49-es szabadságharc hősei, az 1849. október 6-án Aradon kivégzett honvédtábornokaink emléknapja alkalmából megemlékezést és koszorúzást rendez.
 

 
   
DEBRECEN
Olcsóbb távhő
Csökken Debrecenben október 1-jén a távhőszolgáltatás ára a gáz olcsóbbá válása miatt – jelentette be pénteken Kósa Lajos polgármester.
 

 
   
DEBRECEN
Közbeszerzés indul

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága szeptember 24-i zárt ülésén döntött arról, hogy az önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást indít a 2-es villamos vonalának kiépítésére. 

 

 
   
DEBRECEN
Százmilliós fejlesztés
A nehéz helyzetbe jutott lakáshitelesek védelme érdekében fogadott el rendeletet a debreceni önkormányzati képviselő-testöület. A csütörtöki közgyűlésen döntés született a repülőtérrel kapcsolatos elszámolásokról is. 

 
   
DEBRECEN
Büdzsé-maraton
Hárommilliárd forint hitel felvételét szolgáló közbeszerzési eljárást hirdet a debreceni önkormányzat, mivel félő, hogy nem teljesülnek az idei költségvetés egyes tervezett bevételei. A pénzt leghamarabb márciusban venné igénybe a város – fogadta el a városi képviselő-testület.
 

 
   
DEBRECEN
Félévi mérleg
Tarthatatlan a szocialisták szerint Debrecen költségvetése. A válaszul érkező polgármesteri közlemény szerint tartható, „bárcsak az ország is így állna”. 

 
   
DEBRECEN
Vita a fákról
Növénymániás vagyok! – jelentette ki magáról Zsila László, a belvárosi fasor-rekonstrukciós tanulmányterv készítője a debreceni képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának maratoni ülésén.
 

 
   
DEBRECEN
Fűből energia
Szalmatüzelésű erőmű létesítése érdekében módosítaná a településszerkezeti tervet a debreceni önkormányzat arra a területre, mely a Budapest–Záhony-vasútvonal mentén fekszik a Tócó-völgynél.
 

 
DEOL > Politika > Debrecen
  Palesztin-magyar szolidaritás
 
DEOL | 2009. január 10., 07:22
 
A Kossuth téri tüntetők 843 napja demonstrálnak a debreceni főtéren, s a pénteki napot kivételesen nem a hazai problémáknak szentelték, hanem a palesztin nép szenvedése iránti együttérzésük kifejezésének.
Ezen a délutánon két óra körül mintegy harminc palesztin menekült vonult végig a debreceni főutcán, hangosan is tiltakozva az izraeli terror ellen, melyet honfitársaiknak el kell szenvedniük a gázai övezetben. Ebben az időszakban fokozott rendőri készültség volt tapasztalható a belvárosban.
 
A menekülteket várták este 18 órára a debreceni tüntetők is, de addigra valószínűleg annyira átfáztak a nagy hidegben, hogy már nem tudtak elmenni. Egyedül a 23 esztendős Sultan Al Mohammad Hassan és a tolmácsuk jelent meg, akitől megtudtuk, hogy Sultan hat hónapja érkezett egy dél-libanoni menekülttáborból, s mostanában sikerült a menekült státuszt megkapnia hazánkban. A társaság nagy része Nyíregyházáról érkezett, s Debrecenben úgy tíz palesztin menekültről tudnak. Az Al Jazeera televízióból tájékozódva nagy fájdalommal tölti el őket népük szenvedésének látványa. A nyíregyházi Palesztin-Magyar Baráti Társaság koordinálásában gyűjtést indítottak az otthoniak megsegítésére, az esetleges felajánlásokat a 20/339-2209 számon várják. A nagy hidegben aztán - szemmel láthatóan didergett vékony öltözetében, mivel nincs igazán téli ruházata - Sultan is kénytelen volt a demonstrációról elmenni.
A debreceni tüntetők közben a Himnusszal kezdtek, s gyertyagyújtással folytatták, az ártatlan palesztin áldozatokra emlékezve. Vezetőjük, Nagy János nyitásként elmondta, hogy elsősorban nem valakik ellen, hanem valakik mellett emelnek szót. Ezek most az izraeli politikai-katonai kegyetlenség ártatlan palesztin áldozatai, akiknek láttán nem lehet közömbösnek maradni. Ágoston Tibor, az est szervezőjeként felolvasta tiltakozó jegyzéküket, s mint református presbiter elmondta, hogy a Szent Írás nem tesz különbséget ember és ember között, így nem teheti meg, hogy ne tiltakozzon a kettős mérce ellen is, melyet az izraeliek alkalmaznak. A palesztin civil lakossággal való kegyetlen bánásmód, a vérfürdő, a több száz gyermekáldozat ellen nem lehet nem tiltakozni - mondta, de az együttérzés érdekében párhuzamot vont a szétszabdalt palesztin- és a magyar nép határokkal való szétválasztottsága között is. Felolvasta Morvai Krisztina tiltakozó levelét is, melyet az izraeli nagykövethez írt. A palesztin nép élni akar, és szabadságot akar, akár a magyar – ekként határozta meg estjük fő üzenetét. A közel ötvenfős társaság a Szózattal zárta a fagyos estét.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.014896154403687 másodpercig tartott.