Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Tüzes ritmusok, kedves dallamok
 
Héty Péter | 2009. február 27., 11:19
 
Népzenében és világzenében utazó muzsikusok – a balkáni népzenék jegyében – alakították meg a CimbaliBandet, melynek zenéje elsősorban a cimbalom és a tangóharmonika játékára épít. Alig három éves pályafutásuk során egyre nagyobb sikereket érnek el hangulatos muzsikájukkal. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy az alapító Unger Balázs (cimbalom) és Wertetics Szlobodán (harmonika) már hétpróbás zenészek, s a csapatban maguk köré gyűjtött többi muzsikus sem kispályás a szakmában. Új lemezük is remek hangszeres muzsika, de több számban is feldobja az anyagot Szita Eszter énekesnőjük, valamint az olyan vendégművészek, mint például a jó barát Pál István „Szalonna” prímás, aki egyben az anyag zenei rendezője is, vagy a Hawk and the Hacksaw tagjai.
 
Akusztikus muzsikájuk magyar, román, bolgár, makedón, szerb, horvát elemekből áll, mely a most megjelent albumon az ismert, soknemzetiségű forgatag, a feketetói vásár hangulatát próbálja meg zenével megidézni. Ennek megfelelően a balkáni dallamok közepette talán az erdélyi magyar és román dallamok hangsúlyosabbak a korábbi felvételeikhez képest. A Feketetó című lemez tíz száma kronológia sorrendben követi végig egy vásár zenei- és történési rendjét, hangulatos helyszíni fotóanyaggal illusztrálva a kísérőfüzetben. A portékák sokasága mellett a zenei sokszínűség is élő jelenlét a híres, három napig tartó Sebes-Körös menti vásárban.
 
A tüzes, balkáni ritmusokkal induló Kanász később magyar kanászdallamokba csap át, hisz az első nap az állatvásáré, de hallhatjuk az ismert „Szerelem, szerelem...” kezdetű éneket is benne. A Leányvásár a lemez egyik legszebb dala. Igazi kalotaszegi muzsikával idézi a régen volt szokást, mikor a szülők egyezkedtek az egymással még csak ismerkedő fiatalok jövőjéről, a végén persze amolyan igazi CimbaliBand dzsemmeléssel. A Turceasca Oro a román manele zenei irányzat törökös hatásait tükrözi, szerb dallamokkal fűszerezve. Egyébként ebben hallhatjuk közreműködőként az új-mexikói Hawk and the Hacksaw vezető duóját hegedűn és harmonikán. A Legényes ismét kalotaszegi, legényesen virtuóz táncdallamok füzére, a hasonló swing ritmus játékos beleszövésével, amolyan igazi táncházas hangulattal.
 
A vásári komédiások vidámságát idézi fülbemászó refrénjével a románul megszólaló Dúdolós, a lemez egyik leghangulatosabb darabjaként. A Bucuresti Express ezúttal nem vásározókat, hanem hamisítatlan román muzsikát hoz a déli vidékekről, igazi balkáni hangulat. A Páratlan érzés a páratlan ritmusok erre felé természetes világára utal címében, és persze a pattogó muzsikában is. Pihenőként a Bánat a vásári mulatság utáni Hajnalikból állít össze egy saját csokrot, mely talán Ungernek a Dresch Quartetben töltött időszakára is emlékeztethet. Az Ördög útja a távoli, keleti vidékekről érkezőket idézi azerbajdzsáni garmon (garmonika) hangjával indítva, majd egyedülállóan cimbalommal vezetve a címadó csángó dallamot. A záró szám címe önmagáért beszél: De szépen szól a cimbalom. A szép magyar népdal azért még alkalmat ad egy utolsó együtténeklésre is.
 
Az egyedi hangzásvilág, melyben virtuóz módon és természetesen keverednek a különböző tájak muzsikái, a nem kevésbé virtuóz előadásmóddal megszólaltatva végig élvezetessé teszi az anyagot. Hallgatása közben azt hihetnénk, hogy egy virtuóz balkáni cigánybanda muzsikusai játszanak, pedig ehhez képest igen csak „sápadt arcú” társasággal van dolgunk, kiknek tudását minden bizonnyal elismerik „rézbőrű testvéreik” is.
 
(CimbaliBand: Feketetó - Negreni Fair, Fonó Budai Zeneház, 2008)
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
Értékelje a cikket 1-től 5-ig:
A cikk osztályzata az eddigi szavazatok alapján:
4.18
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.016910076141357 másodpercig tartott.