Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Honleányaink biztató énekei
 
Héty Péter | 2009. március 13., 11:22
 
A DialekTon Népzenei Kiadó lemezt jelentetett meg az 1848–49-es magyar forradalom és szabadságharc emlékére. A Kossuth Lajos azt üzente… 1848 emlékei dalban és versben című hanganyag közreműködői a Budapesten működő, közel negyven éves Vikár Béla Népdalkör tagjai. Az Óbudai Népzenei Iskolához kötődő énekesek vezetője az a Budai Ilona népdalénekes, aki húsz éven át vezetett népzenei műsort a Magyar Rádióban.
 
A Balogh Sándor által remekül szerkesztett anyag igen változatos is, zenei és prózai díszítésével, kíséretével. Messze túlér egy népdalköri hangulaton amellett, hogy természetszerűleg éneklésre is csábít. A lemez egészét áthatja egy tiszta, lelkes hazafias hangulat, mely hűen tükrözi az egykori szabadságharc szellemiségét. A jól ismert katonadalok, Kossuth-nóták úgy szólnak, ahogyan ismerjük őket, hölgyekből álló népdalkörtől szokatlan lendülettel és dinamizmussal. A népdalok hajlításai, díszítései is profizmusról, de legalábbis odaadó elhivatottságról tanúskodnak. Az erdélyi, bukovinai és moldvai énekek olykor csak lazán kötődnek a történelmi eseményekhez, inkább a forradalmat megelőző időszak hangulatát tükrözik, ám éppen ez teszi sokrétűbbé, színesebbé az anyagot.
 
A Magyar Örökség-díjas együttes vezető, Budai Ilona népdalénekes már a nyitó Himnusz részletben kellően visszafogott szavalóként is azonnal jól vizsgázik, akárcsak a záró Szózatban – a két felvétel szinte hétköznapi természetességgel foglalja ünnepi keretbe az anyagot. A zenekari felvezetéssel induló Kossuth Lajos azt üzente... kórusába már belesimul a népdalkör vezetője és elő sem áll egy későbbi szólóénekig. Nemcsics Kinga bizonyára tanítványként gyönyörű hajlításokkal, enyhén fátyolos hangon egy szál maga énekli A pávának három tolla aranyos... kezdetű dalt. Ezt a szegénylegényes éneket, citerás kísérettel a népdalkör Látom a szép eget című keserédes hazafias huszárdala követi. Ezután két kíséret nélküli sárközi népdalt is egybeénekelnek, amit a Raksányi Boglárka által, vonószenekar mellett előadott Este későn megpendítik a dobot követ.
 
Ezek már a hadba vonulás dalai, csak úgy, mint a Kossuth Lajos táborában és a Gábor Áron rézágyúja ismert verbunkjai, melyekben a lelkes kórust temperamentumos zenei kíséret illeti. A históriás énekek kobzos-énekes hangulatát idézi Kiss László előadása, a Hej, csillag, csillag, szép hajnali csillag szomorkodó katonadalával. Az otthon maradott leányok énekei sem éppen vidámak a Palóc népdalok gyűjteményében. Később Kiss László két katonadalt is énekel egymagában, majd ismét a népdalkör citerával kísért énekéé a főszerep. Budai Ilona lelkesítő dalcsokra Jön Kossuth, jön címmel hangzik el. A kórus ezt követően táncra hívogató zenekari kísérettel énekel huszárnótákat. A 12 pontra aztán az A jó lovas katonának és a Sohase vétettem Szeged városának temperamentumos dallamai-ritmusai teszik fel a tizenharmadik pontot, finálészerű zenekari kísérettel.
 
Maga a kiadvány a Vikár Béla Népdalkörnek is otthont adó Óbudai Népzenei Iskolához kötődik a lemezt megjelentető DialekTon Népzenei Kiadó lelkes alapítói, működtetői révén is, de a közreműködők is az intézmény tanárai és diákjai. Sajnálatos dolog, hogy néphagyományaink a mindennapi életből mára ilyen „skanzenekbe” szorultak. Csak reménykedhetünk benne, hogy az ilyen „skanzenek” és kiadványok megtermékenyítő hatásának köszönhetően újra kedveltté válhat a népzene a fiatalok körében. A lemez bátran ajánlható a jövő nemzedékeit nevelő pedagógusoknak is.
 
(Kossuth Lajos azt üzente… 1848 emlékei dalban és versben, Dialekton Kiadó)
 
(A felvételek listája: 1. Kölcsey Ferenc: Himnusz (részlet), 2. Kossuth Lajos azt üzente, 3. A pávának három tolla aranyos, 4. Látom a szép eget, 5. Sárközi népdalok: Kerülik a kertek alját / Ütik a rézdobot, 6. Este későn megperdítik a dobot, 7. Petőfi Sándor: Nemzeti dal, 8. Kossuth Lajos táborában / Gábor Áron rézágyúja fel van virágozva, 9. Hej, csillag, csillag, szép hajnali csillag, 10. Palóc népdalok: Süvít a szél, végigzúzza a fákat / Nincsen széle a fekete kendőnek / Sárga rigómadár ne szállj fel a fára, 11. Süvegemen nemzetiszín rózsa / Most szép lenni katonának, 12. Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger, 13. Katona vagyok én, ország őrizője / Fütyül a masina sej, haj, ki az állomásra, 14. Esik az eső, ázik a heveder / Huszárgyerek, huszárgyerek szereti a táncot, 15. Szennyes az én ingem, szennyes a gatyám is / Jön, jön, jön, jön, jön Kossuth, jön / Bécs várában sír a német, jaj, 16. Esik eső, esik, szép csendesen esik, tavasz akar lenni / Jól van dolga a mostani huszárnak, 17. Mit kíván a magyar nemzet – a 12 pont, 18. A jó lovas katonának de jól vagyon dolga / Sohase vétettem Szeged városának, 19. Vörösmarty Mihály: Szózat {részlet})
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.018589019775391 másodpercig tartott.