Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  Bossza-nova sztár énekessel
 
Héty Péter | 2009. április 20., 15:55
 
A dzsesszrajongók örömére először vendégeskedik Magyarországon és Debrecenben Karrin Allyson amerikai dzsesszénekesnő-zongorista-zeneszerző. Az utóbbi nyolc évben három alkalommal is Grammy-díjra jelölt hölgy legutóbbi, Imagina: Songs of Brasil (2008) című albumát mutatja be a Kölcsey Központban április 26-án. Az esemény rangját jelzi, hogy következő koncertjét már a legendás New York-i Birdland-ben adja. A dzsessz énekesnő I Didn’t Know About You (1992) című bemutatkozó albumával azonnal berobbant a köztudatba. Ennek előzményeként a Nebraszkai Egyetemen 1987-ben zongoristaként diplomázott, s miután Kansas városába költözött, 1990-től aktív dzsesszmuzsikusként élt. Az azóta eltelt időben is folyamatosan bizonyított nem csak lemezeivel, hanem a legnagyobb koncertszínpadokon (Carnegie Hall, Lincoln Center) is.
 
Ennek ellenére el kell ismerni, hogy – bár az Egyesült Államokon kívül is megfordult már – Közép-Európában talán kevésbé ismerik. Érdemes tehát néhány mondatban kitérni legnagyobb sikereire. Bemutatkozó lemeze már az egyik legszínvonalasabb dzsessz lemezkiadó, a Concord gondozásában jelent meg, s már azon is megmutatkozott színes egyénisége, hisz a klasszikus átirattól a blues feldolgozásig számos stílust szólaltatott meg. Az azóta megjelent tíz albuma közül négy nevezhető kiemelkedőnek, bár csak hármat jelöltek Grammy-díjra. Ettől függetlenül minden lemeze sikeres és a dzsesszkedvelők által elismert munka. Karrin Allyson sokoldalúságát bizonyítja, hogy dalokat is szerez, s kiváló hangszerelő.
 
Karrin Allyson lemezein a brazil zenétől az ős dzsesszen át, a sztenderdekig; a big band-es hangszereléstől az egy szál zongorás felvételekig sokféle hangzással találkozhatunk. Nem csak angol nyelven énekel, hanem viszonylag gyakran portugálul is. Az első koncept albumán (From Paris ti Rio, 1999) kizárólag portugálul és franciául szólal meg, leszámítva a záró tételt. Az első Grammy-jelölést nem ez a korong, hanem a következő tematikus albuma kapta, melyen a dzsessz szaxofonos legendára, John Coltrane-re emlékezett. Az album közreműködői közt találjuk John Patitucci-t, Bob Berg-et vagy a nemrégiben Debrecenben is fellépett James Carter-t. Az egyik legkellemesebb Coltrane-lemez (Ballads) teljes repertoárja mellett három további kompozíció énekes átirata is szerepel rajta, köztük a híres Naima.
 
Az In Blue (2002) című lemezét a blues muzsikának szentelte, igen eredményesen. A dzsessz és a blues remek egyvelege az album, melyen Allyson éneke olykor a blues koronázatlan fehér királynőjét, Bonnie Raitt-et idézi. A Wild For You című albumán régi sztenderdeket porolt le friss, életteli hangzással. A koncepciót ezúttal a vad nőiesség adta, s bár ő maga nem kifejezetten démoni szépség, alkatához illő, kellemes, érett anyagot tett le az asztalra. Wayne Shorter klasszikus szerzeményéről, a Footprints-ről nevezte el 2006-os albumát, ezzel is jelezve, hogy ez az összeállítása a dszessz mestereinek nyomdokain halad. Az újabb Grammy-jelölés is mutatja ennek sikerét.
 
Ugyanilyen elismerésben részesült legutóbbi albuma az Imagina: Songs of Brasil (2008), mely bossza-nova klasszikusokat dolgoz fel, de nem az agyoncsépelt slágerekkel, hanem ritkaságok leporolásával, közhelyektől és sablonoktól mentesen. Az album egyik fő erénye a kiváló hangszerelés, mely az egész anyagot érdekessé és izgalmassá teszi. Úgy nyúl a bossza-novához, hogy a dzsessz legnemesebb hagyományaiba oltja azt, s egy élő, vibráló, hangzással emeli ki mindkét vonal erényeit. Míg a klasszikus bossza albumok leginkább melankolikusan szenvedélyesek, itt dzsesszben vibrál a mediterrán levegő, és visszafogott, letisztult az előadásmód. A dinamikusabb és a csendesebb darabok váltakozása is jó ritmust ad az anyagnak. Nem lehet szó nélkül hagyni kiváló zongorajátékát sem. A dzsessz és a brazil zene kedvelői élőben is megbizonyosodhatnak a sokoldalú Karrin Allyson tehetségéről április 26-án a Kölcsey Központban. A Grammy-díjra jelölt album anyaga mellett bizonyára kapunk majd ízelítőt nálunk kevésbé ismert, pályafutásának korábbi szakaszaiból származó darabjaiból is.
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,022082090377808 másodpercig tartott.