Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
ÉLETMÓD
Nyugdíjemelések
Az emberi emlékezet igen szelektív és nem is pontos. Tudjuk, hogy a nyugdíjak növekszenek, ráadásul meghatározott képletek szerint, amelyeket az aktuális kormányok csak úgy tudnak befolyásolni, hogy növelik a bért és csökkentik az inflációt.
 

 
   
ÉLETMÓD
Turkáló-körkép
 
Egyeseknek felcsillan a szemük, mások undorral gondolnak mások levetett gönceire. A turizásnak mindenesetre van egy feelingje, amit nem érthet meg, aki még nem próbálta ki. A debreceni kínálatot szemlélve betértünk néhány használtruha-üzletbe. 

 
   
ÉLETMÓD
Múljon már a tél!
 
Előbújt a medve a zenekar furgonjából. Fekete birkaszőr volt a hátára terítve, arcán valami fura, szőrös maszk. Közénk állt és nézte-nézte a körben álló gyerekeket, akik a Zsuzsi vonattal érkeztek ide, Hármashegyaljára ezen a hűvös szombati napon. 

 
   
ÉLETMÓD
Káprázatos kalandtúra
 
Hadihajón aludni, felmászni egy tűzhányóra, indiánokkal vacsorázni, megcsodálni Robinson Crusoe szigetét, parolázni trónörökössel és elnökkel. Mindez csak töredéke annak a sok fantasztikus élménynek, amelynek részese lehetett egy debreceni leány.
 

 
DEOL > Életmód
  Íjászok hagyományőrző viadala
 
Héty Péter | 2009. április 22., 12:52
 
A Szoboszlói Szittyák Hagyományőrző Egyesület 2006-ban alakult, elődeink hagyományaira büszkén emlékezve, s azzal a célkitűzéssel, hogy a tradíciókat továbbörökítsék. Elsősorban a hagyományos pusztai íjászat, és a régi idők fegyvereivel űzött harcművészet tartja őket össze, de fontosnak tartják más ősi hagyományok felelevenítését is, mint például a rovásírást, ruhaviseletet, népszokásokat, népi játékokat. A szittyák nevet főként a származásunk miatt választották, ezzel is utalva arra, hogy kultúránk több ezer évre tekint vissza. A megalakulásuk óta eltelt rövid idő alatt már több bemutatón láthatta őket elsősorban a hajdúszoboszlói, és a környékbeli közönség.
 
A hagyományokra alapozott Törzsek Viadala íjász versenysorozat Keleti Gyepű I. toborzóját Hajdúszoboszlón most ők rendezik meg április 25-26-án, a Kabai útfél 2. szám alatt. Elnöküket Márton Károlyt először az egyesület létrejöttéről kérdeztük.
 
Márton Károly: – Egy másik csapatból kiválva kezdtük a tevékenységünket. Csapatunk igazán mostanra ért össze, s mindenki megtalálta benne a helyét. Annak idején a honfoglalás korának megjelenítését tűztük ki célul. Azóta odáig jutottunk, hogy egy átmenetet mutatunk meg, ahogy az eleink az inkább hazatalálásnak mondható kor után miként jutnak el Mátyásig bezárólag a történelemben.
 
– Az időközben kialakult csapatnak jelenleg hány tagja van, s milyen megoszlásban?
 
M. K.: – Ezt az évet 30 fővel kezdtük, de valószínűleg év végére megduplázódik a számunk, mert idén indítjuk el a Crux Alba Középkori Vívóiskolát a 10-18 éves korosztályoknak. Jelenleg a fiatalok és középkorúak aránya fele-fele. A nembéli megoszlás sajnos az átlagot mutatja, a nők mindössze 20%-os arányban vannak jelen köztünk.
 
– Úgy tudom, részt vettek a múlt évi nagy szabású Kurultaj találkozón…
 
M. K.: – A csapat harmadát és néhány vendéget sikerült magunkkal vinni. Minden rendezvény, verseny vagy fellépés után összeülünk megbeszélni, hogy kiben milyen érzést váltottak ki. Eddig a Kurultaj volt az egyik legpozitívabb élményünk. Nagyon sokáig beszéltünk róla, és készülünk a jövő évi következőre. Sokat jelentett, hogy szinte minden helyszínen részt vehettünk. Külön bemutatót tartottunk a kisszínpadon, illetve az ostromgépünkkel a pénteki napon kápráztattuk el a közönséget. Tagjaink részt vettek a közös doboláson, parázsjáráson, és a több száz fős karikás ostor bemutatón.
 
– Az ifjabbaknak és a hölgyeknek mennyiben más a szerepe ezekben a tevékenységekben?
 
M. K.: – A hölgyek, vagyis a fehérnép az íjász bemutatókon teljes mértékben részt vesz, illetve a középkori táncokban is nélkülözhetetlenek. Az egyéb fegyveres bemutatókban természetesen nincsenek jelen. A ifjabbak a legaktívabbak a harci feladatokban. Az idősebb korosztály inkább a szervezésekben vállal jelentős szerepet.
 
– Mennyiben formálja ez a tevékenység a mindennapjaikat, az időbeosztástól akár a személyiségig?
 
M. K.: – Ilyenkor mondják, hogy fanatikusak vagyunk… Teljes mértékben. Sokan a teljes szabadidejüket erre áldozzák. Ezt egy külső szemlélő furcsának találhatja. Tudni kell hozzá, hogy aki nem hobbiként, hanem küldetésként, életcélként, alkotásként éli meg ezt a hivatást, annak jóval többet jelent, mint szabadidőben lőni párat az íjjal, farmernadrágban.
 
– Mik az aktuális teendők, tervek?
 
M. K.: – A Törzsek Viadala toborzók régebben egynaposak voltak. Ettől az évtől bővültek kétnaposra, és mi leszünk az első helyszín, ahol az új szabályok szerint zajlik a verseny. Amolyan mintahelyül is szolgálunk, mindent meg fogunk tenni a lehető legjobb szervezettség eléréshez. Tervünkben van egy saját terület vásárlása, ahol sokkal több mindent megjelenítenénk őseink kultúrájából, harcászatából, mindennapi életéből. Augusztus 8-án egy korhű várostromot, egy egész napos várjátékot szeretnénk rendezni, ahová kézműveseket is várunk. A program középkori fegyveres bemutatókkal, csapatmozgásokkal és harcokkal egészülne ki. Évente két versenyt szoktunk rendezni, egy íjászversenyt, amely a honfoglalás korát idézi és az említett késő középkori rendezvényt, ahol több fegyvernemből álló vitézi próbát tartunk. Most télen indítottunk kísérleti jelleggel egy vívóiskolát, és nem várt érdeklődést tapasztaltunk. Rengeteget dolgozunk, hogy a középkorhoz lehető leghűbb rendszert építsünk fel. Most dolgozzuk ki az edzés- és vizsgarendszert, hogy a szeptemberi iskolakezdéskor már profi háttérrel tudjuk fogadni az általános iskolás jelentkezők első hullámát. A középiskolákkal már aláírtuk a megállapodásokat, hogy támogatják tevékenységünket. Körbejárjuk az összes tanintézményt és fegyveres toborzó bemutatókat tartunk korhű ruhákban, középkori táncokkal és íjászattal.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0,0063719749450684 másodpercig tartott.