Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  Dzsesszes, táncos este
 
Héty Péter | 2009. április 29., 15:31
 
A Keresd a nőt! koncertsorozatban Váczi Esztert és csapatát látta vendégül legutóbb a Perényi 1 Zenei Klub. A dzsesszénekesnő három muzsikus kíséretében érkezett. Előttük a 2007-ben alakult debreceni Funky Donots játszott, melyben két hölgy is énekel. A zenekar frontemberét, az ismert debreceni énekest, Tóth Ilona Csillát arra kértem mutassa be csapatukat.
 
Tóth Ilona Csilla: – Kiss Konrád dobos alapította a formációt Brázda Péter gitárossal, Varga Zsolt basszusgitárossal és Varga Rita Éva énekessel. Utóbbi tanítványom volt a Rocksuliban, így már a kezdetekkor invitáltak a csapatba, mely színvonalas, táncos feldolgozásokat játszik például az Incognito, Matt Bianco, Brand New Heavies számaiból. Csatlakoztam volna szívesen, de akkoriban nem volt erre időm. Egy újabb rákérdezés után aztán tavaly nyáron beszálltam. Egy hónapja pedig egy másik, többször hívott muzsikus, Kovács István billentyűs is csatlakozott, ami jelentősen feldobta a hangzást. Gyakorlatilag most már úgy érezzük, hogy ígéretes a csapat, ezért több energiát fektetünk bele, hisz van még mit csiszolni. Saját számokat is szeretnénk idővel, bár ez nem könnyű feladat ebben a műfajban. Négy eddigi fellépésünkből ez volt a legjobban sikerült, részint a kiteljesedett felállás, s ebből adódó hangzás, részben pedig a közönség visszajelzései miatt is. Jó volt látni a színpad előtt táncolókat, hisz ez tánczene, s ez fontos számunkra: ha már szórakoznak az emberek, akkor miért ne tehetnék ezt egy kicsit színvonalasabb zenére – mondja Csilla, aki beszámol arról is, hogy csapatukat eddig lelkesen fogadta a klub közönsége. 
 
Viszonylag ritkán adódik alkalom, hogy a hasábjainkon a hét lemezeként ajánlott anyagot még azon a héten élőben is meghallgathassuk Debrecenben. A Váczi Eszter Quartet új albumával, a Vissza hozzád anyagával turnézik éppen, így koncertjük gerincét ennek számai adták. Az igen kellemes és színvonalas dzsessz nóták a koncerten vendégek nélkül, minimál felállásban szólaltak meg. Hiányérzetünk azonban egy percre sem támadhatott, köszönhetően a három kiváló kísérő muzsikusnak. Az énekesnő és csapata remek hangulatot varázsolt, összeszokottságuk, muzsikájuk iránti odaadásuk végig sugárzott fellépésükből. Nagyjából minden második szám után sztenderdekkel színesítették a műsort. Néhány pár egy kis időre még táncra is perdült a kissé szűkös és füstös pince klubban. A Route 66 blues nóta átiratának előadása után kedves gesztusként a színpadra kérték az előzenekar énekesnőjét, Csillát. A közös nóta sikerén felbuzdulva a Summertime klasszikusát is előadták remek improvizációkkal tarkítva, majd ennél is nagyobb sikerként Eszter jó tíz évvel korábbi Jazz+Az slágerét, a Ma jól vagyok címűt, alaposan latinosított átiratban. A nagy sikerre való tekintettel még játszottak egy-két számot, köztük a lemez címadóját is.
 
– Tulajdonképpen a szervezőktől jött a felkérés, ők szerették volna színesebbé tenni ezzel is a koncertet – mondja a közös zenélés ötletéről Tóth Ilona Csilla. – Eszter és csapata nagyon kedves volt, remek volt velük közösen fellépni. A Jazz+Az nótába pedig úgy csöppentem, hogy a múlt őszi fellépésük után a szervezőknek hiányérzetük támadt, s szerették volna ha most ilyen számot is hoznak, s így talán jól is jött benne a közreműködésem. Én még nem énekeltem nyilvánosan ezt a darabot, bár nálam „tananyag” a Rocksuliban, és amúgy is kedvelem, így nem okozott gondot, de velük együtt énekelni nyilván remek élmény volt.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.0080850124359131 másodpercig tartott.