Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene
  A történelem felesel a mával
 
Héty Péter | 2009. május 15., 10:20
 
A debreceni származású Kobzos Kiss Tamás már jó ideje a fővárosban él. 1986 óta tanít az Óbudai Népzenei Iskolában, amit 1991 óta igazgat is. Sok fellépéssel a háta mögött és számos díj, köztük a Magyar Örökség Díj tulajdonosaként, mind a mai napig debreceninek vallja magát, s ezer szálon kötődik szülővárosához.
 
Kobzos Kiss Tamás Nem megyek én innen sehova címmel újabb Debrecen ihlette dalgyűjteményt készített, ami a Főnix és bárány (2000) című albuma párjának is tekinthető. Igaz azóta is készült egy felvétel, mely talán ebbe a sorba illeszthető: a Hangzó Helikon sorozatban megjelent Csokonai Vitéz Mihály kötet CD melléklete is az ő versmegzenésítéseit tartalmazza. Az új kiadványon megzenésített versek mesélnek a cívisvárosról, mely ösztöndíjjal támogatta az album létrejöttét.
 
„Nem megyek én innen sehova, Noha sorsom itten mostoha.” Petőfi egy Matild nevű színésznőhöz írta a verset, mely Debrecenhez fűződő kapcsolatáról szól. Címadó felvételként, Kobzos jellegzetes gitáros-dalos előadásában halljuk a lemezen a Musica Historica közreműködése mellett. A városban élt egy ideig Kölcsey is, tőle egy bordal került a gyűjteménybe. Igazi korabeli, táncos, falusi muzsikával indul a Falusi mulatság című Arany János költemény a Jánosi együttessel, melyben Kobzos Kiss Tamás is közreműködik már hosszú évek óta. A témát mókásan folytatja a Szomjas ember tűnődése, Petőfi Debrecenben tintába mártott tollából, Kobzos és néhány cimborája énekével. Ady szellemét A Hétről idézi meg, de találkozunk Tóth Árpád és Gulyás Pál egy-egy versével is.
 
Az édesapa, Kiss Tamás költő verseiből készült dalok érthető módon egy külön blokkot képeznek. A dudás címmel hortobágyi, alföldi hangulatképet kapunk, stílszerűen dudakísérettel. A Bujdosódal valamivel komorabb, de szintén „tájba illő”; azokat a napokat idézi fel, amikor a költő édesapa 1946-ban, az új határon át gyalog menekült Váradról Debrecenbe. Citerás kíséretével alföldi hangulatot áraszt a Péterszállás is, melyből ugyanaz az ősi örökség elvesztése miatt érzett szomorúság cseng ki, ami a soron következő, Hangfogóval című dalból. A Hatalom című vers 1989-ben íródott, s máig ható erővel írja le a politikai hatalom visszásságait.
 
A Malom című versében mai viszonyokat ábrázol rímeivel Kiss Tamás egykori tanítványa, Buda Ferenc, s a Misztrál együttes kísérete teszi mindezt dinamikusan aktuálissá. A már-már depresszióra okot adó korhangulat megfestése után önfeledt iszogatásba menekül a Részegség a hazáért című Petőfi-vers. Miként a lemez, ennek a felvételnek a története is jól példázza, hogy a város mindig is befogadott sokféle embert, kik máig hálásan idézik ezt fel: a PG csoportból ismert, angol származású Kevin Johnson a legjobb példa erre, akit a hangmérnök-gitáros Jantyik Csaba (PG Csoport) mutatott be Kobzosnak. Buda Ferenc Szülőföld, Debrecen című verse már csendesebb, egy szál gitáros kíséretével méltó és szépen megfogalmazott vallomásként zárja ezt a zenei körképet a „maradandóság városáról”.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.017782926559448 másodpercig tartott.