Politika Sport Életmód Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
KULTÚRA
Lemezkritikák és -ismertetések
  

 
   
ZENE
Marsbéli próféciák
 
Színészként kezdte, tagja volt a Harcosok klubjának, egy ideje pedig gitárral a kezében folytatja. Jared Leto szenvedélyesen énekel a 30 Seconds To Mars harmadik, némi engedélyezett hangulatszínezőkkel (kórusok, szintetizátorok) dúsított albumán is.
 

 
   
ZENE
Emlékezetes
 
A Lux együttes megalakulásának negyvenéves jubileumán a teljesség igénye nélkül felidézte múltját és vadonatúj, napi aktualitású számokkal is meglepte az őket ünneplő közönséget. A rock debreceni öreg rókái a napokban kapnak Pro Urbe díjat.
 

 
   
ZENE
Ütős koncert
 
Az ütőhangszeres Toldi Éva, akit többek közt dzsesszegyüttesekből ismerhetünk, lelkes tanítványaival tanórákon kívül is foglalkozik; ha kell, még át is írja az órára bevitt kedvenceket. A Ritmico csoport a debreceni jazzbarátoknál vendégeskedett legutóbb.
 

 
   
ZENE
„Magyarországról jövök a karavánommal”
 
A bravúros Paco de Lucía, a spanyol gitár nagymestere adott koncertet március 27-én a Főnix Csarnokban. A flamenco-dzsessz világhírű képviselője a koncert előtt a Deol.hu kérdésére elárulta, felelősséget érez a flamenco jövője iránt.
 

 
   
ZENE
Alice Kottaországban
 
A kócos Tim Burton kissé beteges képi világához nem nehéz zenéket társítani. Alice-feldolgozása nyomán rögtön két filmzene lemez is született. Mi az Almost Alice címen futó korongot ragadtuk magunkhoz. Divatos rock és alternatív zene sok gitárral.
 

 
   
JAZZ
Virtuóz flamenco
 
Az immár 63 éves spanyol gitáros, Paco de Lucía neve összeforrt az igényes, akusztikus muzsikával. Szólóban és más legendás gitárosokkal is gyakran lépett fel eddig, de mostanság leginkább flamenco zenekarával turnézik. A Főnix Csarnokban március 27-én játszik.
 

 
   
JAZZ
Hölgykoszorú
 
Rhoda Scott harmincöt év után érkezett ismét Debrecenbe és töltötte meg a Kölcsey Központ nagytermét. A Hammond-orgona hetvenkét éves, ám igen fiatalos amerikai-francia – és kicsit már magyar – mestere két kiváló hölgy zenésztárssal adott nagysikerű koncertet.
 

 
   
ZENE
Mestermunka
 
Latin világot varázsolt a téli debreceni éjszakába a két gitárfenomén: Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor, illetve vendégük, az ütőhangszeres Horváth Kornél. A zenét évek óta ismerem, hallgatom, szeretem, de élőben még nem volt szerencsém a virtuózokhoz. 

 
   
ZENE
Retronome pontossággal
 
A rockerek lassan felélednek a szokásos év eleji punnyadásból. Kedvező hír számukra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek zenéit feldolgozó és abból táplálkozó Retronome zenekar február 26-án fellép a Sikk Music Caféban. Vendégük a Stormraiser.
 

 
DEOL > Kultúra > Zene > Jazz
  Dzsessz a szomszéd vár(os)ból
 
Héty Péter | 2009. május 18., 15:40
 
A Debreceni Jazzbarátok Köre jó szokásához híven ismét ingyenes dzsessz koncerttel várja az érdeklődőket május 20-án, szerdán este nyolc órától. A most fellépő Artézis Jazz Trio Nyíregyházán alakult meg 2009 februárjában. A trió tagjai: Babosi László zongora, Danku Tibor basszusgitár és Marssó Péter dob. Széles spektrumú muzsikájukat a felállásból adódóan elsősorban a billentyűs sokszínű, remek játéka határozza meg.
 
Babosi László: – Mindegyikünknek van „rendes”, civil foglalkozása (könyvtáros, útépítő mérnök, ügyvéd), tehát nem a muzsikálásból élünk. Magánúton tanultunk zenélni és korábban különböző zenei stílust követő formációkban – alternatív rock, blues csapatok – játszottunk, de az improvizatív zene, a modern jazz mindegyikünkhöz igen közel állt. Egy főleg feldolgozásokat előadó jazzrock formációban találkoztunk egymással, és az ott eltöltött több év, a sok közös zenélés után döntöttünk úgy, hogy hárman új zenekart alakítunk. (Egyébként ezzel a korábbi formációval a Debreceni Jazzbarátok Körében háromszor adtunk – úgy vélem – sikeres koncertet.) Az Artézis hivatalosan az idén február elején jött létre.
 
– Mennyire tekinthetjük ezt a triót a Phemius Quartet utódzenekarának? Ugyanazokat a zenéket interpretáljátok szűkebb felállásban?
 
B. L.: – Az Artézis javarészt saját számait játssza, amelyek saját szerzeményeim, de szívesen dolgozunk fel klasszikus dzsesszkompozíciókat is az általunk kedvelt szerzőktől. Kedvenceinket hosszasan sorolhatnánk, de ha a legmeghatározóbb mestereket kellene megnevezni, akkor Marcus Miller, Chick Corea, Herbie Hancock, John Coltrane, Dave Brubeck, David Garibaldi, Stanton Moore, Szabados György, Binder Károly, Jon Lord, Bartók Béla és Kodály Zoltán nevét említhetjük meg, s nagyon szeretjük a magyar és a keleti népek tradicionális zenéjét is.
 
– Ez elég széles spektrum. Ezzel akár még kortárs zenét is lehetne játszani…
 
B. L.: – Igen, ezt próbálja tükrözni a névválasztásunk is. Az ’artézis’ szó nem létező kifejezés, mégis számunkra olyan, mintha értelemmel bírna. Szándékunk szerint azt fejezi ki, hogy ez a zene nem elsődlegesen szórakoztatási céllal született, hanem önálló művészeti-önkifejezési forma, mely a legmélyebb, legtisztább rétegekből akar meríteni. És, hogy miért játszunk dzsesszt vagy improvizatív zenét? Mert így tudjuk igazán kifejezni zenei gondolatainkat, érzéseinket és azokat az ötleteinket, amelyek a muzsikálás elrévült pillanataiban jelennek meg. Ha meg kellene határozni a zenénk jellegét, akkor talán a „fúzió” szó illik rá a legjobban, mert ötvözni próbáljuk a dzsesszt, a bluest, a rockot és a kelet-európai népzene dallam- és harmóniavilágát. Tervünk pedig az, hogy szeretnénk zenénket a közeljövőben minél több helyen bemutatni a közönségnek, ezért meghívásokat örömmel fogadunk. Azt hiszem, koncertjeink önmagukért beszélnek, de ha valaki ellátogat honlapunkra, ott is ízelítőt kaphat zenei világunkból.
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.016754865646362 másodpercig tartott.