Kultúra Politika Sport Gyerek
Vélemény Vas Választás Archívum
   
ÉLETMÓD
Nyugdíjemelések
Az emberi emlékezet igen szelektív és nem is pontos. Tudjuk, hogy a nyugdíjak növekszenek, ráadásul meghatározott képletek szerint, amelyeket az aktuális kormányok csak úgy tudnak befolyásolni, hogy növelik a bért és csökkentik az inflációt.
 

 
   
ÉLETMÓD
Turkáló-körkép
 
Egyeseknek felcsillan a szemük, mások undorral gondolnak mások levetett gönceire. A turizásnak mindenesetre van egy feelingje, amit nem érthet meg, aki még nem próbálta ki. A debreceni kínálatot szemlélve betértünk néhány használtruha-üzletbe. 

 
   
ÉLETMÓD
Múljon már a tél!
 
Előbújt a medve a zenekar furgonjából. Fekete birkaszőr volt a hátára terítve, arcán valami fura, szőrös maszk. Közénk állt és nézte-nézte a körben álló gyerekeket, akik a Zsuzsi vonattal érkeztek ide, Hármashegyaljára ezen a hűvös szombati napon. 

 
   
ÉLETMÓD
Káprázatos kalandtúra
 
Hadihajón aludni, felmászni egy tűzhányóra, indiánokkal vacsorázni, megcsodálni Robinson Crusoe szigetét, parolázni trónörökössel és elnökkel. Mindez csak töredéke annak a sok fantasztikus élménynek, amelynek részese lehetett egy debreceni leány.
 

 
DEOL > Életmód
  Az elme békéjéért
 
Deol | 2009. június 04., 10:41
 
Immár tizenegyedik alkalommal, június 12-14. között Debrecenbe látogat Paramhansz Szvámí Mahesvaránandadzsí, a Jóga a mindennapi életben® rendszer megalkotója, hogy ismét találkozzon a jóga és az indiai bölcselet iránt érdeklődőkkel. A program a június 13-án tartandó nyilvános előadás köré szerveződik, a komolyabb elmélyülésre pedig a Szvámídzsí (angolul Swamiji) vezette szemináriumokon nyílik lehetőség. Az autentikus jógával és a jógamester eszmeiségével a szélesebb közönség a Kölcsey Központban ismerkedhet meg június 13-án 19 órától.
 
Szvámídzsí a Béke Nagyköveteként a környezettudatos és az egyetemes gondolkodás eszméjét terjeszti a világ különböző országaiban. A mellett, hogy előadásokat és konferenciákat tart államfőkkel és vallási vezetőkkel is rendszeresen találkozik.
 
Gyakorlatiassága a szegényeket, rászorulókat segítő konkrét programjaiban is megnyilvánul. Egy mintaprojekt keretében a dzsadani ÓM Asramban kórházat, iskolát, állatmenhelyet és alapvető szociális ellátásokat szervez. A dzsadani projekt, mely India egyik legszegényebb régiójában, Radzsaszthánban valósul meg, példaértékű az ország és a világ vezetői számára. A Szvámídzsí programjain résztvevők közvetve vagy közvetlenül mindig nagyban hozzájárulnak ennek a projektnek a sikeréhez.
 
Szvámídzsí közel negyvenéves európai tartózkodása alatt alaposan megismerkedett a nyugati világgal és az annak nehézségeivel küzdő emberrel is. Előadásai során nemcsak az önzetlen gondolkodást hirdeti, hanem gyakorlati tanácsokkal látja el a Nyugat stresszel, elidegenedettséggel és akár a világválsággal szembenézni kényszerülő emberét. A tavaly előtti, Bartók Teremben tartott előadás során például lazító, energetizáló jógagyakorlatokat próbálhattak ki a jelenlevők Szvámídzsí vezetésével, míg a 2002-es nyilvános előadás egy rövid meditációt is magába foglalt.
 
Az idei egyesült államokbeli, ausztráliai és indiai körútja után most az egyik európai és azon belül magyarországi állomása Szvámídzsínek Debrecen lesz. Magyarország emellett kitüntetett szerephez jut abban is, hogy az immár 8. alkalommal Szvámídzsí kezdeményezésére létrejött Nemzetközi Világbéke Csúcstalálkozót idén októberben Budapesten rendezik meg. A világ egyik legelismertebb jógamesterét a Kölcsey Központban debreceni városvezetők és az indiai nagykövet fogadja június 13-án. A belépés az önkormányzat jóvoltából ingyenes lesz.
 
Inspiráció:
 
„Az elme békéjéhez egész lényünk kiegyensúlyozottságára és elégedettségére van szükség. Hogy ezt elérhessük, először meg kell értenünk az elmét és azt, hogy milyen kapcsolat fűz minket az elménkhez. (…) A modern civilizáció jellegzetessége, hogy az információ rendkívül gyorsan terjed. Tudjuk, hogy mi történik a világ különböző szegleteiben. Az élet kihívásokkal teli, nemcsak anyagilag hanem gondolati síkon is. (…) Manapság mindenképpen nehezebb megteremteni és megtartani az elme békéjét. De esélyt adhatunk magunknak. A jóga és a meditáció az út ehhez. A legfontosabb azonban, hogy megtanuljunk megérteni és elfogadni…” (Részletek Szvámídzsí 2004-es washingtoni előadásából)
 
Ganga Baráti Kör – Jóga a mindennapi életben Egyesület
 
Kapcsolódó cikkeink:
 
Kapcsolódó linkek:


 
 
 
 
 A cikk nyomtatása   |   A cikk küldése E-mailben

 

| << Vissza a főoldalra | << Vissza a rovatoldalra |
 
 
| Impresszum | Médiaajánlat |

Az oldal generálása 0.21940398216248 másodpercig tartott.